自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女少少早產超細粒,單骨輕磅,我自創餐單幫佢上磅

1.薯仔湯,加乜都可以,eg蕃茄薯仔牛肉,薯仔南瓜湯,最緊要blend 爛,好似西湯連渣都食埋,臨瞓前飲一碗等於大人食宵夜谷肥佢,超快面仔脹番

2. Greek yogurt , 有益又高脂,可氹小朋友話係ice cream

3. 生果只食香蕉

大宅

樓主,你小朋友BB 果陣係肥B 定瘦B?
我女係 肥B ,over 90生長線果d, 但係 3,4歲就開始瘦,而家變成剛長型,返學係中等身型,因為佢運動量係好多,佢都好偏食,但係就鍾意飲湯飲奶同食白飯,番薯,薯仔呢d, 我地係會比好多佢。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 19-3-30 16:30
我阿B未夠3歲時已經高103cm,重18kg
未夠3歲成40磅

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

chumimibbmama 發表於 19-3-30 15:01
仔仔成日咳 一咳又嘔,食少少又話飽,但個人好活潑,學嘢快,但就差不多成年無重過又細粒,好擔心,已經用 ...

成日咳
氣管不好
學游水
全年游

大宅

好媽媽勳章

m131 發表於 19-3-30 20:41
小朋友出世到而家都偏細粒定由肥變瘦?

如果係BB開始都係偏細粒,一直跟自己生長線,又無咩問題,但係如果 ...

仔仔出世6磅左右,足月,bb時飲奶都好d, 一轉食固體,就開始唔足磅,之前有健康院跟,但我地宜家唔係香港住,無得跟,呢便醫生只係叫我哋飲加營素,仔仔又唔飲,我都唔知仲可以點做

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇左咁多jm回覆……原來我女唔瘦
因為佢由開始食正餐時,已經唔食得多,食幾啖就作嘔嗰種,鍾意食魚、肉、菜同飲湯!
我女兩歲三個月,高92重應該有13左右!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chumimibbmama 發表於 19-3-31 12:04
仔仔出世6磅左右,足月,bb時飲奶都好d, 一轉食固體,就開始唔足磅,之前有健康院跟,但我地宜家唔係香港 ...

飯後食奶粉吊命……我嗰個都係咁,同埋試下少食多餐!

子爵府

多啲去公園玩,放下電,返屋企就自然肚餓食多啲罰

珍珠宮

chumimibbmama 發表於 19-3-31 12:04
仔仔出世6磅左右,足月,bb時飲奶都好d, 一轉食固體,就開始唔足磅,之前有健康院跟,但我地宜家唔係香港 ...

足月都只得6磅,其實應該係你仔本身食野少或吸收問題。 通常出世幾多都跟返幾多比例

公爵府

好媽媽勳章

我女2歲9個月讀k1,入學時10kg都無係激瘦細粒,依家k2標到16kg話返同年齡高度體重啦,佢一歲到返學前唔識重,勁食芝士牛奶果仁都唔得

大宅

米豬蓮 發表於 19-3-31 13:19
我女2歲9個月讀k1,入學時10kg都無係激瘦細粒,依家k2標到16kg話返同年齡高度體重啦,佢一歲到返學前唔識重 ...

煲魚湯豬肉湯做底煲粥,煑米粉烏冬,要佢飲埋!少食多餐,飲多啲奶,做下運動等佢病少啲!細路健康最緊要,咳時就留意唔俾得生果,奶類太多蛋白質!因為維他命及蛋白質會速生痰,少食兩三日會快好多康復!

男爵府

我仔3歲先89cm高,重12.8kg,我仲擔心

首頁

尾頁

跳至