自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chuck_bass 發表於 19-3-30 22:05
主任話要上court
佢原句係termination follow by gardening leave, 其實我覺得佢stand point好弱, 但想 ...

其實,勞工處網上就寫明 一個月通知期都要用12個月平均每個月既收入計

但係勞工處都係中間人角色,所以野要上庭等官判

禁止訪問

禁止訪問

別墅

chuck_bass 發表於 19-3-30 17:06
如公司表示即日termination , 之後一個月為garden leave

我追討一個月工資( 勞工法為過往12 個月平均工資) ...

garden leave 已經等於俾一個月通知你。照出糧但唔洗返工

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chuck_bass 發表於 19-3-30 22:27
請問係邊度睇通知期要用平均收入呢

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

refer to 表二

禁止訪問

別墅

chuck_bass 發表於 19-3-30 22:46
但公司只比basic salary, 但限制我就業唔公平

咁你係sales,公司保障客戶利益唔俾你返工都合理,況且commission點計係唔會寫喺合約到。不過點都好,欣賞你據理力爭,記得有多d回覆或結果update返大家。提下大家都好

大宅

法律上如舊公司冇出糧,佢絕對冇權禁止你去新公司返工,所以garden leave 只在有出糧的情況下生效,否則只係公司靠嚇的招數

出糧畀你,so call 一個月通知或garden leave ,公司只需俾底薪,已fulfil咗公司法律上責任

禁止訪問

禁止訪問

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 23:01
但公司話係termination後garden leave, 係咪應該跟勞工法例計average salary呢

No , 公司只需要出老底,因花紅係浮動及discretionary bonus

禁止訪問

禁止訪問

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 22:46
但公司只比basic salary, 但限制我就業唔公平

公司出老底同佢禁止你返工係兩回事

Eg 合約寫明雙方termination 都要1 month notice + 1 month garden leave . 公司term 你,俾你一个月老底(即已履行1month notice ) , 而garden leave 即使你新公司俾你返工,舊公司雖然告你唔入因冇出糧,但佢法律上搞你都有排煩

如公司出兩個月老底咁你就真係唔好返工因一個月係notice 一個月係garden leave

禁止訪問

大宅

chuck_bass 發表於 19-3-30 23:25
明白, 我會再update你睇下個官點判, 因為樓上有jm 話notice period 計法都係average salary 所以我都會 ...

Good luck my dear ! Pls share the result

大宅

Notice period 係用average salary 計
他用個term 唔同,唔代表唔洗俾payment in lieu of notice .
Garden leave 係勞工法例以外的嘢,但payment in lieu of notice 係保障員工。

禁止訪問

大宅

Garden leave 係英國法律上用語之一種,喺香港係冇嘅。所以香港嘅法律係只保障代通知金。因為就算佢留你係公司做多一個月先離職,最後一個月如果唔安排你做有關營業嘅工作,呢個月你都唔會得到傭金。如果你被通知離職當日,應該有人俾咗份嘢你簽,寫到明賠償點計發。如果當時冇列明要求以average salary 去計算的話,你嘅勝算唔大。一般勞工處或者法援都唔會出力幫你追,除非你自己再經小額錢債告佢。我勸喻你自己同公司再傾下,因為勞工處啲人係幫唔到手的。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至