婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

未結婚前上去食飯有冇叫世伯丶伯母?又係只say hi? 其實見到叫62 99係基本尊重乍喎,而且你仲住入人屋企,叫人係好正常,咁你C6反映後你最近有冇叫人呀?lee d基本禮貌要有呢。

別墅

回覆樓主:

唔同住,但見面一定叫左老爺奶奶先
係禮貌黎既,又唔係好難

男爵府

wingwing2009 發表於 19-4-4 08:18
其實有幾難開口叫呢?就算見到個陌生既長輩/街外人,稱呼下人地都好正常。就算唔一齊住都要叫啦。我回娘家 ...

咁樓主話難,就鼓勵下佢。
我都話佢係要叫架。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你好後生?老爺奶奶都唔叫?呢d基本禮貌原來好多後生都唔識。

我仔女朋友又係唔叫人,見到就蝦佬,真係好想話佢蝦咩佬,hi咩?走又係啞既!甘樣米比人壞印象囉!

禁止訪問

伯爵府

2024勳章

嘗試下啦

禁止訪問

複式洋房

可以的話都唔好一齊住,喺屋企做啲咩都唔自然仲要日日帶住個面具做人真係好慘,尤其係啲奶奶最麻煩,愛面子。分開住婆媳關系始終會好好多

複式洋房

kit2004 發表於 19-4-4 12:23

我仔女朋友又係唔叫人,見到就蝦佬,真係好 ...

叫Hello咪好囉有禮貌,Hello都唔滿意?最麻煩就係呢啲奶奶,好心做老嘅睇化D啦,家庭唔和睦就係因為依啲

男爵府

我都贊成有得揀最好分開住。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

johnnyboy519 發表於 19-4-5 22:20
叫Hello咪好囉有禮貌,Hello都唔滿意?最麻煩就係呢啲奶奶,好心做老嘅睇化D啦,家庭唔和睦就係因為依啲
...

hello, hi朋友叫就得!做人心抱就唔應該甘叫,冇家教米就係呢種囉!仲有去人屋企講細路都會叫ee 叔叔,再大d 米既人叫auntie uncle. 所以米話新一代連普通禮儀開口叫人都唔識。佢地覺講hello已經係好有禮。真係不知所謂。除非佢係外國人就講hello. 連點叫都未識,家庭要和睦都要佢識得做人先得既。

複式洋房

kit2004 發表於 19-4-5 22:36
hello, hi朋友叫就得!做人心抱就唔應該甘叫,冇家教米就係呢種囉!仲有去人屋企講細路都會叫ee 叔叔,再 ...

原來麻煩奶奶真係睇得出的,哈哈

水晶宮

johnnyboy519 發表於 19-4-5 22:46

原來麻煩奶奶真係睇得出的,哈哈

邊度?點解我睇唔到? 睇唔睇得出我唔知,我只係講左入屋叫人既普通禮儀,原來真係有人唔識。哈。

複式洋房

kit2004 發表於 19-4-5 22:51
邊度?點解我睇唔到? 睇唔睇得出我唔知,我只係講左入屋叫人既普通禮儀,原來真係有人唔識。哈。 ...

只可說做人新婦甚艱難..

水晶宮

johnnyboy519 發表於 19-4-5 22:56

只可說做人新婦甚艱難..

我未做人99,但做人心抱,我同99相處一d都唔艱難,我仲有3個姑9/仔,我真係好幸運可以同佢地做一家人

大宅

kit2004 發表於 19-4-4 12:23

我仔女朋友又係唔叫人,見到就蝦佬,真係好 ...

比我就直接將呢番說話同佢講啦,無d家教,第一次唔話以後都係咁,對住長輩都唔識專重,完全唔將你放在眼內,比佢入到門仲得掂,日日頂心頂肺⋯
你個仔又係既,揀個基本禮貌都唔識既女朋友,話下佢先得

水晶宮

PhoebeKw 發表於 19-4-5 23:52

比我就直接將呢番說話同佢講啦,無d家教,第一次唔話以後都 ...

我都會揾機會話下佢。之前果個都識叫人,呢個hi囉未叫過人,走又唔會bye甘。

大宅

吹吹水 發表於 19-3-31 13:35
樓主本身就係無禮貌嘅人,當然唔會覺得自己有問題。
3歲都識叫爸爸媽媽早晨,老師早晨,我嗰仔 ...

你公司個會計又真係...

如果公司大,又好多同事,可能會唔知人地叫咩名

你話教佢係可以,但係嗰種說話態度唔似係教,亦唔洗下下搬人地媽媽出嚟講,如果人地真係成長環境唔好,都唔係佢錯晒,唔通最後要講多句「有爺生、冇乸教」咩

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至