論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姐姐普普通通
照顧小朋友可以 但做家務就一般

男爵府

回覆樓主:

我照樣不會寫落contract加人工。
會當bonus幾個月出一次比佢 (因為佢做得差可以收番舊bonus) 加幾多睇你能力, 同你覺得佢值幾多。但要記住, bb不會永遠是bb, 2年後開始番學, 姐姐又會得閒好多。

侯爵府

KoneyB 發表於 19-3-31 17:51
姐姐普普通通

唔會加

wcpcelia    發表於 19-4-2 09:10

複式洋房

姐姐普普通通

唔好加,我加左後悔,姐姐工作同以前一樣,沒快過,反而大部分都係我做返

複式洋房

joeyhuang 發表於 19-3-31 18:33
唔好加,我加左後悔,姐姐工作同以前一樣,沒快過,反而大部分都係我做返
...

我都咁話, 平時醒幾百蚊比佢。 我認為做僱主唔好成日為佢地著想咁多, 我以前衫都買埋比姐姐,又買鞋比佢, 佢只會要求愈來愈多。

男爵府

kiwikiwibi 發表於 19-4-1 10:55
我都咁話, 平時醒幾百蚊比佢。 我認為做僱主唔好成日為佢地著想咁多, 我以前衫都買埋比姐姐,又買鞋比佢 ...

我只比 bonus 錢。做得好有錢, 做得唔好無錢, 簡單直接。
同埋我心情好時, 工人間唔中有好野食。
生日會都無同佢搞。
講真我老闆都無同我搞生日會, 我做乜要同工人搞生日會。
有部香港外佣僱主真係好多餘。

大宅

點解生多個要加人工? 工資唔係斷個小朋友計喎!

贊成樓上JM講可間中給多少少,千萬不要講實加幾多錢,咁樣變左老馮,同埋加人工唔代表會做得落力,到時比左出去但又激氣,反而睇表現再比仲好。

子爵府

我諗住佢嘅工作多咗 責任大左 俾多少少錢好應該
即係好似我哋返工咁 就算工時不變(office hr 朝九晚五) 如果責任大左 都會加少少人工啦

我知唔好寫係contract
諗住口頭同佢講每個月+500
唔知算多定少

男爵府

KoneyB 發表於 19-4-1 15:53
我諗住佢嘅工作多咗 責任大左 俾多少少錢好應該
即係好似我哋返工咁 就算工時不變(office hr 朝九晚五) 如 ...

唔好講實每月加500, 否則到時佢黑面駁嘴偷懶... 你想收番唔比果500點算?
唔好講因為多一個b加佢500, 你要講b出世之後我地會開始比 performance bonus你, performance好, 每月有300-500不等既 bonus (for 佢有時做得差可以扣), 但 bonus 不是 guarantee, 係 performance 好先至有。

子爵府

Solarflare 發表於 19-4-1 15:58
唔好講實每月加500, 否則到時佢黑面駁嘴偷懶... 你想收番唔比果500點算?
唔好講因為多一個b加佢500, 你要 ...

Thanks

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我試過performance bonus都無用,嗰時一個b 添,好懶,又污糟,最後佢仲偷我地嘢,上到法庭用法緩告返我地。。。

真係唔好做咁多好人,要長時間觀察

禁止訪問

侯爵府

kiwikiwibi 發表於 19-4-1 10:55
我都咁話, 平時醒幾百蚊比佢。 我認為做僱主唔好成日為佢地著想咁多, 我以前衫都買埋比姐姐,又買鞋比佢 ...

根本唔需要諗佢,邊有本心,咪一樣咁做,一單交易我地只是

複式洋房

pacific_cafehk 發表於 19-4-1 17:21
我試過performance bonus都無用,嗰時一個b 添,好懶,又污糟,最後佢仲偷我地嘢,上到法庭用法緩告返我地 ...

做人做到咁 真係無得救 。

男爵府

kiwikiwibi 發表於 19-4-2 20:00
做人做到咁 真係無得救 。

Bonus 都 motivate 唔到佢, 唔炒都無用。

男爵府

姐姐普普通通

你係咪ftm?佢又願唔願意湊兩個先,因為佢簽合約時家庭狀況得一個小孩。
我試過有第二個時工人响我生之前一個月先唔做,我好lei hea. 之後請果個工人已經加了人工請,再有褓姆幫手,佢都話辛苦做唔夠半年唔做。
所以你問清楚佢先。

男爵府

little_kid 發表於 19-4-2 22:09
你係咪ftm?佢又願唔願意湊兩個先,因為佢簽合約時家庭狀況得一個小孩。
我試過有第二個時工人响我生之前一 ...

你 working mum?
工人加保姆2湊2, 咁都嚴辛苦? 仲要高人工tim。
我見樓下有啲姐姐自已一湊2, 無人幫架, mam 係返工。
無可否認有啲工人真係好癈。

男爵府

Solarflare 發表於 19-4-2 22:20
你 working mum?
工人加保姆2湊2, 咁都嚴辛苦? 仲要高人工tim。
我見樓下有啲姐姐自已一湊2, 無人幫架, m ...

佢仲話係在菲醫院做幼兒護理。我估佢工作只刀
負責凑b,來到我家要做埋洗衫,煮飯,清潔做唔慣啩。

象牙宮

姐姐普普通通

不會。
家有多少人。就是多少。 她是做家務。 孩子也會長大。
最辛苦头最多1个月多。 就克服不了?。

加了工資, 有日你忍不了, 佢的行為, 态求。必要炒。到時你要跟足加工資。
對自己有好處?

做任何一事, 要考慮帶來什么效果。
非我想怎么樣, 就怎樣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

姐姐普普通通

我加了 $500

首頁

尾頁

跳至