嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔而家2歲半,其實歲幾已經覺得佢行得唔好但諗住太細個大d會好上個月去左骨科check,照xray先發現髖關節發育唔好,醫生話觀察多半年,如果持續就要做手術⋯
請問有無人知道le樣野係點架?好擔心⋯thanksss

男爵府

manyee111 發表於 19-4-2 23:16
仔仔而家2歲半,其實歲幾已經覺得佢行得唔好但諗住太細個大d會好上個月去左骨科check,照xray先發現髖關節發 ...

正常佢去母嬰健康院應該醫生有check架,個陣我囡都懷疑係,轉介去醫院骨科睇就話唔係。
不過都唔洗擔心,細細個發現仲可以攪到。

複式洋房

回覆 kaman0617 的帖子

我就係細個健康院個陣check話佢無野,到而家2歲幾我自己帶佢睇私人骨科check ,照x ray先知係有野:(
manyee111 發表於 19-4-3 23:11
回覆 kaman0617 的帖子

我就係細個健康院個陣check話佢無野,到而家2歲幾我自己帶佢睇私人骨科check ,照x ...

Hello manyee111,明白你會擔心仔仔的情況。髖關節發育不良情況可能在BB出生時出現,亦有可能係隨著BB成長而逐漸形成。媽媽可以觀察仔仔有冇長短腳、兩邊大脾/臀部皮膚皺摺不對稱、大脾未能完全向兩側張開、拖著一條腿走路等,如有以上情況,應盡快告知醫生。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

回覆樓主:

其實有d骨科醫生睇得密好似整骨咁可以慢慢整好

別墅

仔仔而家2歲半,其實歲幾已經覺得佢行得唔好但諗住太細個大d會好上個月去左骨科check,照xray先發現髖關節發 ...

我仔上年開始髖關節炎..4歲....第一次發作...全日如常活動...晚黑訓覺靜咗個心先肯講話腳痛...第二日即刻帶佢睇鐵打...鐵打醫生檢查...慢慢屈佢隻腳好似4字咁..即刻咸...然後醫生就話髖關節炎...然後醫生好溫柔咁按摩...即刻笑返...未按摩前醫生俾我睇佢長短腳...因為髖關節炎條筋會拉住咁...然後敷藥...即刻度隻腳平衡返..但由於阿仔非常活躍...不時復發....所以都有keep住按摩..但已經唔會痛到咸...佢自己會講隻腳唔舒服我就即刻帶佢去按摩...醫生話到6歲會好轉..因為宜家小朋友發育未完全...所以係會容易整親..尤其唔好M字腳坐...或者動作太大...

Hello manyee111媽媽觀察了一段時間,仔仔既情況點啊?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至