自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問5歲小朋友申請特區護照需要咩文件?可否告知一下? 我怕帶漏一樣就做唔到就麻煩,謝謝

複式洋房

回覆 modern 的帖子

出世紙同相片,有回港証就帶埋去,無乜特別,最緊要你係父母親,親身去辦理,11歲以下嘅特區護照,都會同時做埋一張無相片嘅身份証,係一套嘅,出國記得要帶齊一套

大宅

相一張
學校已蓋印手冊(用來證明相中人就係小朋友本人,如果冇就要填「副署人表格」)
填好嘅表格
出世紙
小朋友身分證(如有)
父母身分證

表格最後有列清楚要帶嘅文件,你可以對一對

伯爵府

modern 發表於 19-4-3 14:38
請問5歲小朋友申請特區護照需要咩文件?可否告知一下? 我怕帶漏一樣就做唔到就麻煩,謝謝 ...

要帶手冊
副署人身份證副本

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我都有需要。。。預約太耐。。。

但想問下,郵寄申請可以嗎? 同埋張相係咪一定要嗰度影? 因為驚佢地要求高。。

水晶宮

pacific_cafehk 發表於 19-4-9 03:45

但想問下,郵寄申請可以嗎? 同埋張相係咪一定要嗰度影? 因為驚佢地要求 ...

可以郵寄, 相片唔需要在果度影。
去影相店如 fotomax, 佢地會識得影㗎喇。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pacific_cafehk 發表於 19-4-9 03:45

但想問下,郵寄申請可以嗎? 同埋張相係咪一定要嗰度影? 因為驚佢地要求 ...

去得果度影就唔駛郵寄啦, 用投遞箱就得.

你去普通有得影證件相既相舖影就得. 你肯花時間去整相既話, 自己影都得, 官網寫晒護照相片要求.

水晶宮

我建議不好郵寄,親身去,因為相片有咩問題,即時可以當時去補影。我弟試過郵寄申請,點知過了差不多一個月彈回頭,就話張相有少少花。要重新申請。好在預鬆時間。證件野,一用就幾年,不好省那少少時間。

伯爵府

可以郵寄申請,但取證時都要親身去,會通知你幾時有得攞,取證都要網上預約,冇預約有排等,又或要一早去攞籌
我在快x美影,話係特區護照相,佢地識點影

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

唔該晒各位,昨日已投遞箱搞掂,真係好多人。。。

我本身預約9/5,而家可以早成個月處理左先實在太好。不過唔知會唔會彈 (我交時有俾個職員望下)同埋幾時先有信通知我幾時拎得呢?

首頁

尾頁

跳至