自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

無綫近年頻頻與內地合作開合拍劇,如現時於黃金檔播映的《鐵探》及早前播映的《荷里活有個大老千》等。開台三年的ViuTV則着重自家製劇集,過往的《瑪嘉烈與大衛系列 綠豆》及《詭探》等,口碑皆不俗。ViuTV自去年起,不斷重金禮聘無綫前小生花旦開劇,包括曾是無綫收視福將的鄭少秋(秋官)、陶大宇、鄧萃雯(雯女)和陳錦鴻等,甚至成功邀得息影32年的景黛音出山。

變陣黃金時段播

據《蘋果》了解,ViuTV在本月29日開始全面出擊硬撼無綫;有別於現時ViuTV自家製劇集在晚上11時播出,劇集將提前至9時30分的黃金時段播出,而且更一連播出兩部。打頭炮的將會是《婚內情》,劇集由無綫舊將雯女、陳錦鴻及廖碧兒等主演,每集播出半小時。緊接播出的則是由秋官、陶大宇及江若琳等主演的《詭探前傳》,同樣是半小時為一集。換言之,今次ViuTV是以視后雯女和秋官兩大實力派硬撼無綫,認真重鎚。

雖然無綫播映中的《鐵探》有影后惠英紅、姜皓文等孭飛,但由下月13日開始,將會播出龔嘉欣、陳智燊、張振朗和黃心穎等主演的《堅離地愛堅離地》,相信面對秋官和雯女等好戲之人,無綫黃金時段劇集收視肯定大受影響。

另外,杜汶澤繼《走佬去台灣》後,為ViuTV主持的《走佬去馬拉》將於本月29日晚上11時播出。對於以秋官和雯女夾擊無綫,ViuTV公關部回應說:「詳情下星期會公佈。」

三個加埋192歲用乜野嚟打?

後生一輩冇人識佢地,老一輩嗰啲,走下一個又一個...咪蹝錢啦,無線劇集都越嚟越少人睇,不如留番啲錢慢慢搣仲好,等無線死左咪有機會囉!

侯爵府

回覆樓主:

有競爭才有進步, 觀眾受惠

男爵府

後生一輩都少睇電視,老一輩嗰d識轉台咪得囉
況且而家全部都可以睇重播,我媽60+都日日mytv super同viu兩邊睇,幾好吖

wcpcelia    發表於 19-4-6 18:29

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ilovefat 發表於 19-4-6 17:49
後生一輩都少睇電視,老一輩嗰d識轉台咪得囉
況且而家全部都可以睇重播,我媽60+都日日mytv ...

兩邊睇, 又幾好喎!!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

陳錦鴻

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得仲要有好劇本囉!唔係有紅星就一定好睇!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

終於又得競爭吓,唔使大台成日hea住做!

子爵府

櫺囹桼 發表於 19-4-6 17:11
無綫近年頻頻與內地合作開合拍劇,如現時於黃金檔播映的《鐵探》及早前播映的《荷里活有個大老千》等。開台 ...

應該8:30開始打! tvb9:30都播香港自家製作,我都會睇下!如果打大陸劇,一定頭也不回轉睇viu,我真係頂唔順大陸配音劇!

珍珠宮

mickeyeva 發表於 19-4-6 17:56
終於又得競爭吓,唔使大台成日hea住做!

大台成日播大陸古裝劇,悶到嘔。

伯爵府

回覆樓主:

好期待呀澤套走佬。睇主题曲video已覺正

https://youtu.be/IMCHlwGRS1s

子爵府

回覆樓主:

oh no, 要走股票了

Longyuet    發表於 19-4-6 19:02

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

櫺囹桼 發表於 19-4-6 17:11
無綫近年頻頻與內地合作開合拍劇,如現時於黃金檔播映的《鐵探》及早前播映的《荷里活有個大老千》等。開台 ...
個女性叫價高...................無線咪唔用

子爵府

回覆樓主:

我覺得呢幾個演員都零吸引力

別墅

回覆樓主:

多d選擇,好事!

洋房

回覆樓主:

秋官又有戲上?咁即係個市又會冧喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

萍pig 發表於 19-4-6 18:39
oh no, 要走股票了

第一樣就想起呢個

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

幾好喎

伯爵府

而家一到8:30就轉台,多左咁多台大把嘢睇,慢慢d 人就慣唔一定睇無線

大宅

詭探好睇!

大宅

2024年龍年勳章

D演員好老,後生仔女唔會睇

首頁

尾頁

跳至