想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我7/2018 小產,自己都粗心大意,因為我地未計劃開始有小朋友,所以一直已為自己遲呢M, 個段時飲左好多涼茶,又坐飛機去旅行,點知返香港bb已經變了小天使,咁9月開始上網搵個中醫諗住調理下身體,搵到張X因為近我返工地點,就諗住睇下,見佢中西合璧咁,又會每個月都幫我照排卵,係12/2/19 呢過一次m,醫師同我講個個週期係左邊排,佢就叫我交完功課向左邊訓,咁就check 到23號排卵,12/3/19 check 到懷孕但好淺既色,張X就叫我去抽血,出呢結果hcg 得11,隔日再去抽一次血15,張X就話我化學左,叫我等m呢,16/3 呢左三日鮮紅血,但比平時呢m會少,但張x同我講化學左荷爾蒙唔正常會係咁,

複式洋房

meifung1005 發表於 19-4-7 12:33
話說我7/2018 小產,自己都粗心大意,因為我地未計劃開始有小朋友,所以一直已為自己遲呢M, 個段時飲左好多 ...

我25/3 手㾗用紅d check 下排卵,見到深紅粗連續三日都係咁,我就問張X,佢就話唔好信紅d,27/3 我又手痕驗下綠儘有條淺色既線,儘有色既,我立即問張X,佢話排卵綠d都會有色,我都覺得奇怪,個個排卵用綠d都到有左?跟住個幾日間唔中有一,二日有啡,我有同佢講,佢就話我可能排血卵,又再相信佢一次,到4/4 夜晚見到有1/3塊護墊有鮮血既血,立刻問張X,佢話我可能想呢m, 我都覺得奇怪咁快又呢m, 當晚買左支驗孕棒,話我有左2-3week, 我心諗新一次懷孕都冇理由有2-3星期咁耐,我又即刻問張X, 佢叫我唔好信個個讀數(樣樣都唔信我真係唔知信咩),

複式洋房

meifung1005 發表於 19-4-7 12:36
我25/3 手㾗用紅d check 下排卵,見到深紅粗連續三日都係咁,我就問張X,佢就話唔好信紅d,27/3 我又手痕驗 ...

我唔埋佢星期五一早入廣華醫院睇下,點知check 到我懷念指數去到2000,其實我唔係化學,以係一路都有懷孕儘要係宮外孕,好彩我冇再信佢,如果我唔係我個宮外孕一路拖,我同佢講返件事,佢儘覺得唔係佢診錯証,係我新一次懷念已有既宮外孕,16/3 個次跟本就唔係呢m

洋房

meifung1005 發表於 19-4-7 12:37
我唔埋佢星期五一早入廣華醫院睇下,點知check 到我懷念指數去到2000,其實我唔係化學,以係一路都有懷孕 ...

是銅鑼灣同尖沙咀都有門診那個張x嗎?

別墅

meifung1005 發表於 19-4-7 12:37
我唔埋佢星期五一早入廣華醫院睇下,點知check 到我懷念指數去到2000,其實我唔係化學,以係一路都有懷孕 ...

好在你醒目自己驗孕先。
初孕早期中醫係把唔到脈知你有冇懷孕
初時個B得1-2cm,就算有心跳都要用儀器先聽到
佢地把脈點可能知道?
呢個醫師咁言之鑿鑿真係唔太負責任

複式洋房

Chu_mud 發表於 19-4-7 14:52
好在你醒目自己驗孕先。
初孕早期中醫係把唔到脈知你有冇懷孕
初時個B得1-2cm,就算有心跳都要用儀器先聽 ...

其實點解唔睇婦產科醫生做檢查只信中醫。初期得11hcg係好低,真係有可能係化學懷孕,但你去睇婦產科醫生就會keep住同你抽血睇下有無倍升,中醫係唔識架

大宅

meifung1005 發表於 19-4-7 12:36
我25/3 手㾗用紅d check 下排卵,見到深紅粗連續三日都係咁,我就問張X,佢就話唔好信紅d,27/3 我又手痕驗 ...

你指灣仔×維醫師嗎?

大宅

ilkachan 發表於 19-4-8 16:54
你指灣仔×維醫師嗎?

呢個醫師,我之前睇過佢一日,又要人check 呢check 路,樣樣收錢,佢d所謂湯包,又貴,但又話好好,上去睇一次我已經覺得好被屈,咩都講$,我食過佢d藥唔見有咩特別,反而我之後去睇浸大的中醫,得咗!

首頁

尾頁

跳至