懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開刀已經15日,可能因為頭嗰11日都經常頻撲去醫院,到而家傷口仍然有撕開般痛嘅感覺。
P.S.醫院姑娘響我出院嗰時講過出院起計5日唔好俾紗布濕水,有黃有綠去睇醫生,大量出血就入急症,之後可以沖涼。
想問痛到咁係咪正常,幾時先唔痛?因為有時痛到好難照顧好bb(emoji)

複式洋房

月時 發表於 19-4-7 18:09
開刀已經15日,可能因為頭嗰11日都經常頻撲去醫院,到而家傷口仍然有撕開般痛嘅感覺。
P.S.醫院姑娘響我出 ...

我都係 之後去睇急症
開左抗生素同止痛
食完消左炎 而家第23日 以經唔太痛

禁止訪問

回覆 月時 的帖子

Hi 月時 ,剖腹有三層傷口、皮膚、腹膜及子宮,表層皮膚一般約5-7日埋口4-6週左右復原,腹膜及子宮的傷口會耐D,有部份媽媽剖腹產半年後都仍然感覺到韌帶拉扯。媽媽依家傷口係有劇痛? 有冇紅、腫?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-8 14:44
回覆 月時 的帖子

Hi 月時 ,剖腹有三層傷口、皮膚、腹膜及子宮,表層皮膚一般約5-7日埋口4-6週左右復原 ...

主要係左右兩端比較痛,坐或瞓會痛啲,尋日有流過黃色分泌物

複式洋房

gigichan0701 發表於 19-4-8 09:40
我生都係開刀頭兩個開刀完全冇事,第三個個都嘅時候,唔知係咪醫生縫針唔好還是我抱BB拉到,開刀後八日左右 ...

好驚呀,最驚係個傷口惡化,又會影響到湊bb

複式洋房

Boyiiiii 發表於 19-4-8 03:33
我都係 之後去睇急症
開左抗生素同止痛
食完消左炎 而家第23日 以經唔太痛

我手上只有止痛藥咋,我都驚緊要再食其他藥

大宅

月時 發表於 19-4-8 22:47

黃色是濃嗎? 我諗你要搵番做手術個醫生睇傷口,入面有機會已發炎,單靠食藥未必有用,希望你早日康復
月時 發表於 19-4-8 22:47

如果傷口持續有痛和有黃色分泌物流出,都建議早D去睇睇醫生,搵出原因會比較放心呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至