跳至

首頁

尾頁

大宅

我係2009年跟父母批左美國綠卡,但當時喺當地搵唔到工,工作又唔專,於是住左三個月返回左香港工作,2011年同2012分別入過境一陣,之後都無再返去了,但一直有報稅
綠卡今年到期,因為香港有穩定工作,原先都有放棄打算,但我媽媽覺得好可惜,我又現有一個幾個月大嘅女,有感香港前景又麻麻,叫我搏下入境睇下續唔續到期

想問問各位如果我咁多年無入境,入到境同續到證嘅機會係咪都好微呢?
同埋我媽媽、細佬有公民身份,但都回流香港了,如果我放棄綠卡,再經佢地再申請埋老公同個女一家移民,審批上又會唔會較困難呢?
謝謝各位

別墅

回覆 ccyin387 的帖子

放棄過係無得再拎,就算老公申請都無架你搏下啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你搏下好d, 最多俾人叫入房審,返去呢次一定唔好走,住夠最好入埋籍先,如果又短期居留就好有機會被收綠咭。正如上面會員話,放棄過就好難再批,而且你媽或細佬申請你,到批出前佢地都要返美國,仲要有足夠証據佢地會長期居留美國,否則你個申請唔會批。公民父母申請仔女而家都要7年,兄弟姊妹十幾年。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

ccyin387 發表於 19-4-8 05:15
我係2009年跟父母批左美國綠卡,但當時喺當地搵唔到工,工作又唔專,於是住左三個月返回左香港工作,2011年 ...

聽聞有報税和有銀行戶口會好一點。
想問是否自己報税?或是找當地會計師?

妳有沒有曾經申請回美証?

大宅

回覆 andykwan 的帖子

曾經有報稅啊!找人搞的無申請過回美證

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

其實我情況都有啲尷尬,我喺香港做緊一份算喺專業工作,人工同前景都好穩定,剛批證時曾經過去美國幾個月,但發現搵工好難,人工又低又辛苦,所以都係回流返左香港,亦都無長住嘅打算而家只係因為多左個女,加上香港有啲亂,先多左考慮,但你問我會唔會長居,我又真係未必會,所以我諗我都係放棄嘅機會比較大
有如你所講,我今次續到證,但又唔長留,結果都係一樣

好感謝大家的意見喔!

男爵府

環保接龍勳章

bryan0301 發表於 19-4-8 12:45

點先算放棄左呀? 我父母有綠卡 返左香港5年
我仲係綠卡等入藉 第時申請佢地得吾得?

公爵府

shan6233 發表於 19-5-7 05:10
點先算放棄左呀? 我父母有綠卡 返左香港5年
我仲係綠卡等入藉 第時申請佢地得吾得?
...
綠卡有效期 10 年,10 內冇申請入籍又唔申請 renew,算係放棄吧,我奶奶就係呢個情況,佢而家綠卡早已過期,等於自動放棄美國 PR,早前佢要再去美國玩,都係用旅遊簽證

你入籍後要再申請父母,冇話唔得,但移民局會質疑你父母嘅移民意願,批唔批,就難講了

複式洋房

回覆 mugtaitai 的帖子

其實我嘅情況都有啲似,今年年尾到期。諗住都會續。但而家人在香港。唔知可唔可以online submit application,到時候就返去打指模?

大宅

ccyin387 發表於 19-4-13 23:38
回覆 rose-mag 的帖子

其實我情況都有啲尷尬,我喺香港做緊一份算喺專業工作,人工同前景都好穩定,剛批證 ...

請問樓主最終決定如何?

大宅

ccyin387 發表於 19-4-8 05:15
我係2009年跟父母批左美國綠卡,但當時喺當地搵唔到工,工作又唔專,於是住左三個月返回左香港工作,2011年 ...

你有 green card, 個女2歲前入到境可以跟你拿到 green card 喎好似.....樓主試下入境問下移民律師啦

大宅

J0228 發表於 19-6-21 21:00
回覆 mugtaitai 的帖子

其實我嘅情況都有啲似,今年年尾到期。諗住都會續。但而家人在香港。唔知可唔可以o ...

請問你中間有回美國嗎?

大宅

bryan0301 發表於 19-4-8 12:45

我係美領使館網頁見到放棄綠卡唔會影響下次重新申請的。

首頁

尾頁

跳至