自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

珍珠宮

ccaa 發表於 19-4-8 19:06
我已經開過幾次post講架啦,啲人完全唔理你係咩宗教,趁你病就迫你信,我爸係咁比我個妹迫佢信主,好彩我 ...

你阿妹個教會好恐怖

侯爵府

醒目開學勳章

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:14
近年 多左要去大酒店
幾乎清一色行某種宗教儀式 (基x教)

上個月,家母夢到去世十幾年的爸爸(即是我外公)帶著一個孩子(公公後輩,年齡與家母差不多)來找她。

外公告訴家母:「這個孩子是鄰居的孩子,很可憐!因為鄰居家中信了西方教,沒有人接濟這孩子。」

之後,家母告知我。

吩咐我敬一個外家祖先衣包,我也跟著做。(再用我先生名義敬多一個祖先衣包給外公祖先。)

因為我平時都是去城隍廟化祖先衣包,所以今次也不例外。

奇妙的事發生了!

化完敬神寶後,已上的香之中,基乎90%是卷香!

(程序是先上香燭敬城隍爺、天地父母、金爐、土地,之後才化敬神寶、祖先衣包......)

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-4-8 18:33
個儀式連屋企人都無得揸主意, 格價, Funeral大龍鳳做完, 食完一大餐, 就叫家人找數。 跟住大搖大攞去人 ...

好似紅衞兵

伯爵府

ccaa 發表於 19-4-8 19:06
我已經開過幾次post講架啦,啲人完全唔理你係咩宗教,趁你病就迫你信,我爸係咁比我個妹迫佢信主,好彩我 ...

我都忍左好耐 已經唔係第一次聽到 所以忍唔住開POST

珍珠宮

馬明嫂 發表於 19-4-8 19:05
只係覺得最後一程 點解都唔尊重個死人

所以覺得尼d教徒好膚淺,不過宗教用來慰藉心靈系一流既,如果當事人同家人覺得舒服都無可厚非,不過我本人就吾認同既,不喜勿插呀

伯爵府

lsy057612 發表於 19-4-8 18:28
1 d 都唔方便羅,成班人黎唱幾首歌,跟住要請佢地海鮮,唔識既人會以為我地辦喜事添,成班人 hehe haha
...

纓红宴食海鲜?

子爵府

回覆樓主:

教會唔算無恥,專逼人/煩人入會嘅教從至無恥。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使眨眼, 1995年, 婆婆中風, 訓在威爾斯, 醫生話分分鐘去得, 但而家未。 有日, 我同媽媽去探病, 有2個女人係婆婆床邊, 話婆婆信咗基督教。 要我地信埋。 我地好嬲, 我問佢地邊個, 做乜亂up一通, 答耶稣叫佢地來, 帶上天家,因婆婆誠心信觀音, 我放咗個小小觀音像在枱頭。
佢地揾個杯蓋住觀音。

我叫佢地走, 仲鬧我落地獄都唔比婆婆聽褔音, 我要報警至走, 一路鬧我落地獄。

原來呢D人專程搜尋D無知覺的病人, 講堆耶穌, 就話人信咗, 踢人入會。

到2014 Pa在馬嘉烈, 同樣事情發生, Pa老人痴呆, 問佢野, pa都答俄, 係呀。 又話Pa信咗。 pa誠心信如來佛袓。 趕佢地走, 又比人叫落地獄, 行淫。

wclaw1220    發表於 19-4-9 00:19

伯爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-8 19:15
唔使眨眼, 1995年, 婆婆中風, 訓在威爾斯, 醫生話分分鐘去得, 但而家未。 有日, 我同媽媽去探病, 有 ...

伯爵府

馬明嫂 發表於 19-4-8 19:09
道教

所以一等個仔行完基X教儀式

電影“我左眼見到鬼”sammi 都係咁做

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-8 19:15
唔使眨眼, 1995年, 婆婆中風, 訓在威爾斯, 醫生話分分鐘去得, 但而家未。 有日, 我同媽媽去探病, 有 ...

點解佢入到病房嘅?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

吉蒂0603 發表於 19-4-8 18:40
真心請教,如果死者無需要殯儀儀式,意願是醫院直出,火化後骨灰灑紀念花園,只希望寧靜的離開,已交代後人 ...

唔會。 院出都可以有宗教儀式。

呢d 野係家屬決定,先人一向冇say 架啦。

絕對係後人私心。

我爸咪係咁!

男爵府

sinchui 發表於 19-4-8 18:29
話乜野死後有永生, 唔信就無得上天堂

我覺得仲有一個好現實原因, 唔駛等抽骨灰位 ...

好難啦邊個話架?我朋友又係比啲基督徒走埋床邊講幾講就話佢信咗呀,我朋友當時仲有意識,用手撥走佢哋但無用,我朋友死後真係行基督教儀式,以為佢有基督教墳場落葬,但原來唔係,話我朋友太遲入教,唔可以葬落基督教墳場,叫佢哋自己搞掂,我朋友已經死咗超過一年,仲未落葬呀,依家仲秋瑾政府龕位呀
豈能盡如人意,但求無愧於心......

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

karshing 發表於 19-4-8 19:11
好似紅衞兵
叔公屋企無人, 之前住老人院, 叔婆前2年去咗, 個陣仲有打齋。 4個仔有D在USA, 有在Canada. 仔Roman Catholic間屋無人住, D仔比錢有part time每星期打掃。

所以funeral任D基督人做大龍鳳。成十圍英雄dinner, 我地親戚唔夠2圍。 仲比D基督人指住鬧我地唔信耶稣, 衰過殺人放火。 我拍枱鬧番佢識唔識專重人。

男爵府

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:44
我諗動一下定義大家都有好大分別
動一下可以係想爭扎,表示不願相信
認識有朋友家人就係昏迷後又係話基督徙講完一大輪嘢,昏迷者郁吓就被信咗教
明明死者入院前拜神好多年,在生時講過話死後要彿教儀式
搞到家屬辦後事時吵大交

子爵府

我媽走左,我亞e突然話我媽係天主教徒。
結果,我同我細佬堅持亞媽用無宗教儀式。
而我自己係信基督教,但我都冇逼我媽!

象牙宮

tttt709394 發表於 19-4-8 19:24
點解佢入到病房嘅?
佢地打正旗號話教會義工, 所以護士唔理。 但政府大間醫院有駐院天主教, 甚督教, 佛教院牧, 比需要的人。 但唔係呢D踢人入會的人。

子爵府

winglung 發表於 19-4-8 19:28
動一下可以係想爭扎,表示不願相信
認識有朋友家人就係昏迷後又係話基督徙講完一大輪嘢,昏迷者郁吓就被信咗 ...

其實,係咪應該最親既話事?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

karshing 發表於 19-4-8 19:08
我係花店網站見過大酒店出殯資料寫住無宗教,我諗無宗教可以同大酒店或agent講無!
...
好少無宗教,9成9係道教。
講真呢d儀式,通常都係在生既人做比自己睇,後人通常都唔會㨂無宗敎。

首頁
23456...20

尾頁

跳至