夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

有心事,想睇下呢度姊妹們有咩意見… 故事有點長

我同男友識左6年,拍拖2.5年,年紀相彷。依家係我屋企同居緊2年啦,屋企人好鐘意呢個男仔,覺得佢又穩重又誠實人品唔錯,當左佢半邊仔。

我家境屬於典型中產,父母大學畢業,有幾層樓,供我外國讀書,衣食不成問題。男友家境唔太好,住公屋做茶記侍應,冇積蓄。我從來冇因為人地家境出身睇佢唔起,因為我都眼見只要自己努力都可以爬出頭,起碼我男友都做到個專業人士。

但事情冇咁一帆風順…

複式洋房

最近佢家姐連帶兩個細路由美國番黎香港。家姐細個大陸長大,冇讀咩書,廿歲申請到黎香港,住左幾年就同老公偷渡美國。躲左n咁多年終於有身份啦就明正自順番黎探親。就係佢家姐一家令我驚覺原來背境matters...

每日足不出戶,ftm照顧兩個細路好吃力,一個星期幫d細路沖一次涼,頭髮好幾日落街先梳下,細路兩個月冇刷過牙,午餐全靠急凍即食野,每日等佢媽放工買曬餸煮畀佢地,連樓下惠康都話湊住兩個細路落唔到去買野…(7歲&1.5歲)…所有事都唔識,要幫佢做。因為我男友呢段時間好忙,呢d立雜野搵我幫手,所以我先見到咁多恐怖事…

複式洋房

weekend 兩日我都帶個7歲細路出去玩,有時我男友都會join。個細路女完全冇家教,極度扭計,係會成個人訓曬落地lur住話要玩要買。玩個陣唔排隊,推走其他細路,一話佢就發脾氣。帶佢睇小飛象,未夠半個鐘就係戲院大吵話好悶要走。去disney排到打蛇餅,佢就撥開所有前面d人叫人走開。帶住佢出去,我不斷咁畀其他家長出聲話同jip…

複式洋房

好…咁都算啦!最重要我男友畀左廿萬佢姐…話佢地美國生活好苦唔夠錢洗又養兩個細。個問題係,我地一路plan住結婚買樓,未儲夠錢架…我屋企話幫我地出首期,但我盡量都唔想,我計過靠我地人工係可預見將來會儲到架!我地平時生活一直都好慳,盡量少出街食,又唔出街睇戲,電話都用左4,5年冇換…我地兩個一共月入有10幾萬,但我好肯定我地兩個比起我地既同事慳好多。因為我地想結婚買樓生仔!

複式洋房

畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開儲,佢係咁洗佢個筆,乜都係我儲?平時我屋企開支食飯,旅行都係我同我屋企人畀…我唸我同佢一齊冇計得咁清啦!但依家我好唔舒服…即係因為我屋企獨立,我自己獨立,所以唔需要為我地打算?

我唔知應該點唸,點做…
唔想同屋企人講,想維持表面和諧
唔想同男友講,影響關系…

男爵府

結婚前已經唔理你感受,預計到婚後只會更加無。長貧難顧,除非你包容到,唔係你男友應該最少顧到佢家姐仔女出哂身。又因為你家境好,佢更加覺得一家人仲計較d乜,果個係我家姐都會係你家姐,你又唔係搵唔到又唔係無,幫下人會死咩?

瑪瑙宮

回覆 ncnccpp 的帖子

坚決同佢分手,佢家姐尼个包伏一世跟住佢。佢又觉得你獨立揾到有乜事又有你屋企射住,佢自己果边大开水喉。
分手喇。

大宅

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:53
畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開 ...

屋企有經濟能力唔一定要靠屋企,但如果長期要兼顧父母就無話可說,但嗰個係家姐就唔同講法!既然你覺得有問題個心又唔舒服,其實應該直接找你男友傾下個問題,你想同他結婚證明呢個男人係你認定嘅老公,夫妻間最重要有良好溝通,就算講到鬧交都係一種互相了解嘅溝通方法,你咁樣積累落去唔講,個心結就越來越大,小事就會積大!你都唔會快樂!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

大宅

畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開 ...

咁買樓既時候佢交得出一人一半首期咪算囉 可能佢已經儲落左好多

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

佢家姐未出現時,你哋已經打算結婚。果時你有無覺得因為你無經濟負擔而同你一齊?

你識咗佢六年,佢有無講過佢家庭的事?你哋有無相近的價值觀,家庭觀念?

結婚唔係兩個人的事,係兩家人的事,如果你愛佢,你可以愛倒愛屋及烏嗎?

有無了解過佢為何用盡積蓄去幫佢家姐?

如果所有事係因為家姐回港而令你想放棄,先解決問題所在,再去計劃其他。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

門不當戶不對,是會多點矛盾。
愛是包容,你有幾愛你男友?還會找到更好嗎?
家姐可能是短期,佢會返美國嗎?
佢父母人品點樣?如縱容家姐仲氣結。
如果男友身無分文,你還會愛佢嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

Yusum 發表於 19-4-9 08:11
屋企有經濟能力唔一定要靠屋企,但如果長期要兼顧父母就無話可說,但嗰個係家姐就唔同講法!既然你覺得有 ...

好同意!越早溝通、了解越好,就算鬧下交都好
大家更了解雙方條底線

逃避溝通只會令問題越來越大,
大到最後講乜都冇用就太遲

子爵府

夫妻两件事行最先,一以对方為先,二大家有商有量。这样比錢,可以算是背叛,踢佢走。

子爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:50

我同男友識左6年,拍拖2.5年,年紀相彷。依家係我屋企同 ...

老實講,他在你家同事居,無論有無比錢你家人,都可叫攞緊著数。。。仲谂佢家人咁先亦沒有同你商量,是養不熟的人也。

子爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:50

我同男友識左6年,拍拖2.5年,年紀相彷。依家係我屋企同 ...

記得以前送太太回家,有時太夜,太太會留我在她房训,我見到伯母都會唔好意思,雖然她家人已當我自己人,但有時太太留我,我都盡量拒絕。。。

伯母(依家的外母),當時有問太太,佢實要你架、。。。
所以我們计到数都急急腳結婚,带走太太,以示我的責任。。

大宅

回覆樓主:

我諗樓主你最好坦白拎出黎同男朋友傾下,男人顧屋企未必會諗得太多,但你同佢講下呢啲錢係用黎計劃將來,等佢自己衡量,如果到最後佢覺得你唔理解佢體諒佢嘅話,咁我可以講呢個男人係忽略左你感受,雖然錢係佢的,但佢俾唔到安全感你其實都好難走落去。但同佢講完如果佢理解你感受就當然好好。大家如果決定得結婚,你應該同佢坦誠你現有嘅感受,收埋收埋以為係表面和諧,但最後你只會越想越覺得委屈,最後只會係唔開心收場。你同佢傾下先,講下自己感受,當然用詞要好好修飾,唔好令佢覺得你睇錢好重。希望你地解決到。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ernbe 發表於 19-4-9 09:57
好同意!越早溝通、了解越好,就算鬧下交都好
大家更了解雙方條底線

AGREE
如果佢一意孤行, 唔聽樓主說話, 你地溝通唔到......問題只會越滾越大。
現在唔出聲, 自己強忍落去, 到第日結了婚, 更加溝通唔到。

後生時, 我都覺得愛是包容忍耐......
愛屋及烏。
但當問題滾到自己面前, 講錢失感情, 況且兩個人相處, 總不能只有單方去容忍, 應該是兩口子去協調! 因為你地係做人世, 唔係拍散拖, 這些問題會一直存在落去。
兩個人達成唔到的話, 真係要好好考慮吓, 究竟是一齊, 還是分開了。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

PTMCYS 發表於 19-4-9 10:07
老實講,他在你家同事居,無論有無比錢你家人,都可叫攞緊著数。。。仲谂佢家人咁先亦沒有同你商量,是養 ...

同意. 佢算大手大手咁比佢自己屋企人, 佢家人份量好重. 樓主如果你嫁佢, 好多野以佢家人為先, 佢亦有个動作係唔會問左你先, 將來的路很漫長, 重有你的小朋友一定會同佢家姐細路相處, 又打尖又大喊大鬧又衛生差, 有咩你又唔可以抱怨, 佢一句你愛我就愛屋及鳥丫麻. 佢地點會番美國, 有个搵到錢的細佬照住.

人生大事, 你要諗清楚.

首頁
12345...9

尾頁

跳至