夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:51
最近佢家姐連帶兩個細路由美國番黎香港。家姐細個大陸長大,冇讀咩書,廿歲申請到黎香港,住左幾年就同老公 ...

唉!又係家姐。我有個親戚,又係個家姐長期唔做野,成家人一日到黑都圍住呢個家姐轉,個個就住佢,怕佢看唔開;個家姐鍾意管家,成日搞到家無寧日。

不過我親戚好你少少,因為佢家姐最後居然嫁左,住左去夫家,親戚一屋靜曬,一天光曬!

你應該坦白同你男友講清楚,唔好怕影響關係,否則係浪費緊你最寶貴既時間(青春)!

而且你既然有意同男友結婚,遇上呢D重大分歧,正好看看佢係點處理:究竟係同女友(將來老婆)有商有量,尊重你;定係將佢屋企人行先,你唔同意都唔會理。

其實,你應該感激個天,結婚前出現呢單野,俾你有機會看清楚呢個人係咪可以付托終生。

男爵府

回覆樓主:

唔知點解我覺得樓主呢個情況有啲似大陸城巿女嫁鳳凰男既故事。
樓主可以 google 下, 你就知養埋男家啲窮親戚可以搞到 幾大獲。

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 11:11
同意. 佢算大手大手咁比佢自己屋企人, 佢家人份量好重. 樓主如果你嫁佢, 好多野以佢家人為先, 佢亦有个 ...

我觉得自己父母與仔女的拖欠係计不清的。但人家的父母又怎能拖欠,就算在金錢上受到恩慰,这刻没法報答,就要对她家人和她女兒施以感激之心,報答对其之信任。而不是糠他人之概,拿他人的著数,給自己的家人。
雖然講得好衰,但本人極讨厭此類人。如果我是女方父母,會考慮暂停資助首期,並給压力女兒,叫他搬走,不介意出身寒微,品行更其重要。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

一係你傾清楚, 一係就分手
佢家姐好明顯無得幫...

珍珠宮

回覆樓主:

長貧難顧呀~jm男友似乎有好大個包伏要背負~
依加要睇你幾有決心同佢一齊~
你講得好岩,盡量都唔想靠屋企!
既然係揀結婚對象,你應該直接D同男友傾下尼問題,溝通好重要~

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 11:11
同意. 佢算大手大手咁比佢自己屋企人, 佢家人份量好重. 樓主如果你嫁佢, 好多野以佢家人為先, 佢亦有个 ...

如果家人係麻煩人,我會把太太和家人盡量隔開,太太没有責任照顧屋企的麻煩人,除了父母,但此男拉女友落水,要女友接受已是很差的想法。

我就算現在,都盡量避免双親和太太有衝擊的机會,雖然各人都係善良的人,唔想我難做,所以更要把愛锡自己的人,小心處理。我老媽仍極之反对請姐姐給她,有几次几呼請了,又話工人信唔過,又反枱發脾氣又失眠,又哭。。、為了佢老人家開心,我們暂時六姊妹弟會盡量抽時間陪他們,並打婦。

現在我去老媽家,只跟太太說一句去出糧比佢並幫她打掃,老實講,太太想去自然好願意,唔想逼佢。當然有D時候要佢出場絕無咋型,但做男人都要識做的。。

我老媽有時我D家姐,姐夫都頂唔順,叫我太太長時間对佢,咪玩我啦,到時又係自己煩。。

瑪瑙宮

PTMCYS 發表於 19-4-9 11:59
如果家人係麻煩人,我會把太太和家人盡量隔開,太太没有責任照顧屋企的麻煩人,除了父母,但此男拉女友落 ...

咩事大手廿萬比出去? 之後又比? 成世為佢家人打工?

我覺得樓主都應該攤出黎同佢傾, 可以再次睇到佢真面目. 尼 d 野無得就, 婚後就死局. 樓主頂開支, 佢負責家姐姨生, 佢而家係, 將來都一定會.

複式洋房

最後諗清楚先結婚。。。呢d男人有變成裙腳仔既潛質

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 12:14
咩事大手廿萬比出去? 之後又比? 成世為佢家人打工?

我覺得樓主都應該攤出黎同佢傾, 可以再次睇到佢真 ...

咁有錢唔該自己比首期, 唔好問女方家人借....

除非急到要做手術, 但都要商量.... 不過這些問題, 應該沒完沒了....

老實講, 遲D 佢地仔女無錢讀好學校, 又比錢? 比到大學畢業? 又話仔搵唔多, 又比? 咪玩啦, 依D 故事聽唔少....

瑪瑙宮

PTMCYS 發表於 19-4-9 12:21

老實講, 遲D 佢地仔女無錢讀好學校, 又比錢? 比到大學畢業? 又話仔搵唔多, 又比? ...

一定喇,

果 d 父母貼仔女/大陸親戚都聽到, 自己父母要做點停到? 而家都重有得諗. 己論婚階段, 洗幾萬, 洗黎做乜,都要同另一半交代喇. 唔出聲都有. 第時係嫁, 一定唔好同佢聯名任何野. 有野佢落埋你名就得, 睇怕都唔會, 佢實落自己屋企人名.

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:51
最近佢家姐連帶兩個細路由美國番黎香港。家姐細個大陸長大,冇讀咩書,廿歲申請到黎香港,住左幾年就同老公 ...

其實你男友點解好意思要你做呢D立雜野?佢媽咪唔做得咩?

宜家你地係拍拖咋,唔係夫妻,呢D野就算婚後都應該自己處理番啦!

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-9 12:33
一定喇,

嬲D講,真係唔好制,女方仍有條件。。

唔係睇少男方,就算第日飛黃腾達,一样唔會有商量,有什麼意思?

一陣欠債都唔話你知就死。。

楼主真係要谂清楚。。

大宅

個男仔喺你屋企同居,而你父母都仲係好喜歡呢個男仔,咁我諗佢本身個人應該幾好,亦有前途

你話佢父母做茶餐廳,你唔介意,其實我想講你有咩資格介唔介意呢? 太可笑

你話個男仔大手俾廿萬個家姐,而你哋又一直好慳,係為咗將來大家結婚生仔,呢個係你諗法,定大家嘅共同決定?

呢個男仔咁樣養自己家姐的確係一個問題,假設你哋會結婚,將來一定對你哋自己個家經濟上有影響,呢個問題要睇吓你哋如何溝通、運作,大家嘅界線去到邊

至於佢家姐D細路幾曳,你睇唔過眼我明白,但其實唔關你事,保持距離就得

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:52
weekend 兩日我都帶個7歲細路出去玩,有時我男友都會join。個細路女完全冇家教,極度扭計,係會成個人訓曬 ...

認真!見到就火起!weekend 兩日要你帶佢家姐7歲既仔女去玩,而你男友只係“有時”join?

hello? 究竟係邊個同呢個細路有血緣關係呀?

樓主!你如果外表身形性格正常,加你既家境,你呢個package咁正,大把人爭啦!

宜家你男友直情係將自己既包袱轉贈俾你,而你又傻傻咁接住啵!

子爵府

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 12:49
其實你男友點解好意思要你做呢D立雜野?佢媽咪唔做得咩?

宜家你地係拍拖咋,唔係夫妻,呢D野就算婚後都 ...

我覺得個男仔好自私, 當然無得爭論, 男仔唔會覺, 反過來會說樓主自私唔顧佢家人, 就此睇出跟本大家的觀點有好大差別, 唔洗再爭論, 繼續一起真的會浪費金錢和時間的.

子爵府

好媽媽勳章

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:50
有心事,想睇下呢度姊妹們有咩意見… 故事有點長

我同男友識左6年,拍拖2.5年,年紀相彷。依家係我屋企同 ...

我會搵個家庭背景、層次都差唔多嘅人,
始終一生一世的,
觀點角度、mind Set 都好重要

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-4-9 12:21

除非急到要做手術, 但都要商量.... 不過這些問題, 應該沒 ...

真係要諗清楚

瑪瑙宮

[quote力]shannon_fky4186 發表於 19-4-9 12:56

認真!見到就火起!weekend 兩日要你帶佢家姐7歲既 ...[/quote]
嫁左比佢重加老馮睇埋,咪制。

琥珀宮

首頁
12345...9

尾頁

跳至