自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我做過假鬼佬公司, #1, 2都中左, 因為老闆控制狂, 成日覺得D同事係偷懶同只做私人事, 所以要咩事都一眼睇晒, 老闆亦會不停係公司行來行去, 望下你個MON, 同聽下你同咩人講電話
(同事講唔可以有私人電話, 返工時間手機唔可以響, 響左亦唔準聽, 當然部手機唔準放台面)

另一份工, 老闆潔癖的, 要求同事D台要好整潔, 返工時間, 用完的文具都收番入櫃通, 唔可以有多余的物件, 每日放工時, 張台只可以有電話, 電腦MON, KEYBOARD & MOUSE, 其他文具等等必須放入櫃通. 總之放工後, 返工前, 台面係唔可以有任何野.

翡翠宮

回覆樓主:

我公司都係同第2點一樣,成間公司得老闆一個坐房,其他經理之類嘅大位都係坐大廳。老闆有講過枱面唔可以放太多嘢,文件架問多2層,要多1層都要解釋。不過,佢成日都係得個講字,過左一排個個都冇理佢照放晒d嘢係枱面,但,當有客黎佢就會要求大家執嘢。。。。。

珍珠宮

回覆樓主:

我坐緊啦

大宅

可愛教主2 發表於 19-4-9 11:34
有朋友响間做飲食公司做,話公司無耐會搬去新辦公室,可惜:

1. 全部人包括老闆, 都冇房坐.

我做過日本公司係open office
都幾好
一望無際
又可以大家都睇到海景

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實1, 2冇乜問題, 返工都唔應該有太多鬼鼠嘢要做.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

3.同4.方便公司炒人

珍珠宮

emt1314 發表於 19-4-9 12:45
宜家好多大公司都係咁設計, 每人有個locker & notebook, 每朝返工要揾位坐.
sales平日不用返公司, 星期五才 ...

MNC大部分人已經實行open office同用cloud好耐,得個locker放野,固定位同櫃都無個。就算我地有房坐都比以前cut細面積。遲早連中高層都要坐大廳。

外面人幸福而不自知,有個固定位,有個櫃放到私人野好好啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 19-4-9 12:45
宜家好多大公司都係咁設計, 每人有個locker & notebook, 每朝返工要揾位坐.
sales平日不用返公司, 星期五才 ...
搬office的確係方便,唸起搬office就頭痛。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我公司無規定,但我慣左放工會將所有物品文具全部入櫃。枱面唔放任何野。

大宅

我朋友做audit, 係big 4, 零晨1:30返到公司都仲無位坐, 成公司都係人. 又係open office

公爵府

我公司近似咁,多個櫃仔囉,習慣咗無嘢,反正我所有文件行開行埋都放入櫃。
文具同杯近兩三年都習慣放入櫃。
係有時會留個月曆響檯台,不過放長假都會入櫃。
另外,自己位周圍嚴禁貼任何紙張。

珍珠宮

tester5 發表於 19-4-9 14:32
搬office的確係方便,唸起搬office就頭痛。

但超無歸屬感囉。想放盒紙巾放對spare鞋係公司都無位。講電話全世界聽住,就算公事都唔方便啦。我地今年電話都無埋,用softphone,一日聽到外面講最多的係can you hear me? Can you hear me????

珍珠宮

Poyau 發表於 19-4-9 14:23
3.同4.方便公司炒人

其實公司要炒人,3同4基本「方便」唔到公司
或者咁講,公司唔會care或理會

你樓上所講嘅cut cost,都睇唔到可以點cut
每個位one off 幾百蚊嘅櫃桶仔?咁提供locker都要cost㗎

重點不在於此

翡翠宮

2018復活節勳章

間公司咁......

子爵府

audit firm open office 好耐了, 做耐左就會慣

寶石宮

2023年兔年勳章

終極熊貓 發表於 19-4-9 15:42

公司炒人開locker入箱 直接去見HR 位都不返

男爵府

cloverliu 發表於 19-4-9 11:42
呢D應該係夾份租OFFICE先有機會出現

都唔係,我有個客係自置物業都係咁,其實員工都唔鍾意

wcpcelia    發表於 19-4-11 15:43

大宅

冇.. open office就有

寶石宮

2023年兔年勳章

終極熊貓 發表於 19-4-9 15:42

重點係無房/partition 豬肉枱 每層盡放最多人

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得咁幾好
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁
12345...8

尾頁

跳至