時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

喺新聞版見很多人留言反對民x自由一方面怨hk生活艱難
但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實
港現實、唔團結唔齊心喺造成社會冇希望原因之一

好感慨

bull2015    發表於 19-4-11 11:03

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

「民主自由」係唔可以凌駕別人的人權,這種「民主」正常人應該唔想要的。每個地方都有生活困難的人/時候,但這不是反政府的藉口,社會安定才可繁榮,市民才有好的生活,香港人好團結呀,反佔中有183萬人簽名支持,就係有咁齊心先見到今天破壞香港的人全部罪成,証明香港係有希望的,加油!

STH920    發表於 19-4-11 11:48
bull2015    發表於 19-4-11 11:04
星仔媽媽    發表於 19-4-11 00:49
SIRIABABY    發表於 19-4-10 23:21
SillyU    發表於 19-4-10 23:12
cissie    發表於 19-4-10 22:11

侯爵府

回覆樓主:

我想要的是社會穩定, 民生經濟發展, 生活安定. 不是要民主自由這種虛無飄渺的口號. 你可以話咁係勢利, 每個人看法不同. 我看見美國和台灣亂七八糟, 就羨慕不起所謂的「民主自由」來. 他們的總統是自己選出來的, 結果很好嗎?

侯爵府

moneypower 發表於 19-4-10 21:54
但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實
你要攪清楚,大家係反對緊以民主自由為名但自己利益為實、而且係自己有無限自由但限制別人自油嘅「假民x自由」。請不要再試圖混肴視聽啦

大宅

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

你唔要混淆視聽,社會繁榮與民主自由沒有必然聯繫。相反,舉著民主自由的幌子破壞社會繁榮就真。佔中禍首罪成,真是大快人心,衷心希望他們上訴失敗,早日伏法,到時敲鑼打鼓慶祝。

bull2015    發表於 19-4-11 11:05

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

理性爭取民主係唔反對
但而家好明顯扭曲晒民主的原意 可以話係假民主之餘仲要乘機搞事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Bbpig2014 發表於 19-4-10 22:36
你要攪清楚,大家係反對緊以民主自由為名但自己利益為實、而且係自己有無限自由但限制別人自油嘅「假民x自 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

因為港人不喜歡"假"民主, "真"搞事!
佔中, 佔旺角, 搞到立立乱, 這是民主嗎?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實乜嘢係民主,自由,
有邊個國家係"真"民主,"真"自由,你想點做就點做? 你想要乜就有乜?
英國夠民主啦,公投,大部分人贊同脫歐,而家呢?
假民主就見得多,
真和平, 真理性去爭取應該無人會反對

bull2015    發表於 19-4-11 11:06

珍珠宮

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

以民主為借口去橫行霸道,咁係真正民主自由咩?

象牙宮

2024年龍年勳章

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

小市民仲感慨,和你 share 一個小故事:

當年某日,夏殼道變咗露營街,親戚揸架巴士經龍和道去跑馬地,點知龍和道有關卡,看守人唔俾巴士過……

當時親戚好無奈又氣憤。

大宅

Bbpig2014 發表於 19-4-10 22:36
你要攪清楚,大家係反對緊以民主自由為名但自己利益為實、而且係自己有無限自由但限制別人自油嘅「假民x自 ...

大宅

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

我支持民主,但泛民丶蘋果絶對唔係民主。

伯爵府

香港可貴的不是民主,而是自由。

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

公爵府

但另邊廂就刷鞋
顯出人性勢利現實

英國就夠民主搞公投啦,咁點解而家又唔服從公投嘅結果去脫歐?點解又係度賴死?乜民主就可以解決一切問題咩?!佢地唔好侵害其他小市民嘅生活都阿彌陀佛喇!

侯爵府

民主自由? 啱啱聽嘅佢哋就話你係義仕,高質素, 有理想, 殺人放火都係英雄。。。

唔啱聽嘅就叫你共狗, 五毛, 大媽,奶共, 新移民。。。。 非常有創意

呢啲民智玩民主?唔係化
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 19-4-10 23:11
小市民仲感慨,和你 share 一個小故事:

當年某日,夏殼道變咗露營街,親戚揸架巴士經龍和道去跑馬地,點 ...

另一個小百姓故事:

c女士年過60,每日由華富邨坐巴士去上環開檔。

當某段道路變咗露營街,佢每日要係中山公園站落車,行去上環。

禁止訪問

大宅

中國式嘅管治好呀,習近平領導下幾和諧進步?

首頁

尾頁

跳至