0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

因為要返工冇人湊bb就比bb係99到住
個半月開始半人奶、奶粉餵
返工前幾日都仲會漲奶.泵出黎都有140ml左右
依加返工只能夠早上泵一次食飯泵一次
收工去睇bb如果有得埋身比佢食就食一餐
但99話餵人奶啊b訓唔耐好快醒佢地唔好湊
就連最後一之埋身機會都冇左
個胸開始軟哂一d漲奶感覺都冇
泵奶愈黎愈小,琴日終於放假湊返啊b
比啊b埋身.竟然吐返奶頭出黎唔肯啜
個樣仲好似唔中意咁
到今日返工第7日、早上泵左15分鐘左邊得返10ml
右邊仲直情泵唔出
好擔心、因為返sales工又要跨區工作
平日返工日子只能夠收工去睇啊b,仲要唔睇得耐
太夜會阻奶奶家人休息
依加連奶水都好似退埋、好怕bb第時唔跟我

複式洋房

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 10:16

你一日同bb相處有冇兩個鐘?
一係你請工人係屋企湊bb,如果唔係都無計

洋房

Ava花花 發表於 19-4-11 10:32
你一日同bb相處有冇兩個鐘?
一係你請工人係屋企湊bb,如果唔係都無計

收工去睇都有差唔多2個鐘既
但係因為預99湊所以99請左個工人
又唔放心全比工人湊

男爵府

其實如果奶奶湊,然後又唔支持人奶都冇辦法,講真疊埋心水食奶粉啦,好現實咁講奶奶幫你湊,自己係冇乜say

大宅

無奶咪補奶粉囉, 冇所謂嘅. 平常心, 我都明, 當冇晒奶嗰刻會好難受. 我而家都好反覆, 時有時冇. 可能飲多D湯又好D, 冇飲又少D咁.

我都係朝早俾奶奶同工人姐姐係奶奶嗰邊湊, 但夜晚湊返屋企, 所以可以同佢玩下.

洋房

臭Patpat小B 發表於 19-4-11 11:00
其實如果奶奶湊,然後又唔支持人奶都冇辦法,講真疊埋心水食奶粉啦,好現實咁講奶奶幫你湊,自己係冇乜say
...

其實都唔知99係支持定唔支持..

洋房

chu_chu_zone 發表於 19-4-11 11:11
無奶咪補奶粉囉, 冇所謂嘅. 平常心, 我都明, 當冇晒奶嗰刻會好難受. 我而家都好反覆, 時有時冇. 可能飲多D ...

我都好想夜晚湊返屋企、但係我收工起碼9點太夜、怕bb成日走黎走去我又辛苦b又辛苦

男爵府

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 11:32
其實都唔知99係支持定唔支持..

佢講得食人奶好易醒唔好揍你都仲未明?如果佢係支持嘅根本就唔會咁樣講,會直接叫你泵好啲奶放雪櫃

洋房

臭Patpat小B 發表於 19-4-11 11:38
佢講得食人奶好易醒唔好揍你都仲未明?如果佢係支持嘅根本就唔會咁樣講,會直接叫你泵好啲奶放雪櫃
...

但係佢又買冰袋同冰種比我帶奶過去、又格日就煲湯、我都唔知點

男爵府

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 11:42

咁你奶奶主力湊㗎嘛,點解唔直接問下佢呢,要估估下?

洋房

moksamuel 發表於 19-4-11 11:43
咁你奶奶主力湊㗎嘛,點解唔直接問下佢呢,要估估下?

唉、唔知點開口好

男爵府

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 11:50
唉、唔知點開口好

直接問囉,所有嘅誤會都係因為溝通不足而起,依家去到幫你湊仔,有咩要直接講唔好成日估估下

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔埋身好難KEEP奶量, 而且BB 食慣樽會唔識得轉返埋身, 一係你轉全泵, 但要KEEP 住泵返密D, 每次30分鐘, 半夜都要泵, 可以試埋POWR PUMPING 追奶, 睇你決心有幾大, BB瞓前個轉可以飲奶粉, 如果你99唔想餵人奶, 仲有你要飲多水, 心情放鬆D, 越大壓力越少奶

大宅

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 10:16

可能你奶奶有嗰句講嗰句姐, 唔代表佢唔支持餵人奶, 建議你直接開口問。 我奶奶都係好直接嘅人, 佢都成日話餵人奶唔夠飽, 但又成日話如果可以餵人奶餵到六個月就好好。 所以你唔好估估下, 直接問啦。

追奶方面, 真係要勤力啲泵, 兩三個鐘頭就要泵, 半夜都要, 咁你就可以追返嚟。 唔使返工嘅日子, 個半至兩個鐘頭就要泵, 咁就可以keep到啦

大宅

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 11:42

可能你奶奶只係覺得夜晚臨瞓前嗰餐唔好埋身餵人奶啫, 因為又唔知飲得幾多, 又怕阿B好易餓, 會起身飲夜奶.
你都係盡泵帶返去俾佢日頭餵啦.

洋房

做人要開心 發表於 19-4-11 12:15
可能你奶奶有嗰句講嗰句姐, 唔代表佢唔支持餵人奶, 建議你直接開口問。 我奶奶都係好直接嘅人, 佢都成 ...

但係返sales工真係泵唔到咁密bb又唔係同我住

洋房

ka_kelly55 發表於 19-4-11 12:07
唔埋身好難KEEP奶量, 而且BB 食慣樽會唔識得轉返埋身, 一係你轉全泵, 但要KEEP 住泵返密D, 每次30分鐘, 半 ...

唉一冇奶壓力就黎、本身都冇

洋房

chu_chu_zone 發表於 19-4-11 12:32
可能你奶奶只係覺得夜晚臨瞓前嗰餐唔好埋身餵人奶啫, 因為又唔知飲得幾多, 又怕阿B好易餓, 會起身飲夜奶. ...

求上奶方法

禁止訪問

大宅

Loyibbbbb 發表於 19-4-11 13:16
但係返sales工真係泵唔到咁密bb又唔係同我住

買個手泵/乾電泵,一得閒就去街d育嬰室泵,10分鐘都好過無

首頁

尾頁

跳至