想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2018年1月想計劃生bb, 開始睇中醫調理身體
睇到4月,開始試,唔中
5月,化學懷孕
6月,生蛇
休息幾個月之後,9月開始再試
9月,10月,11月都唔中(太累,暫停左中藥)
12月無試,老公感冒病左

2019年1月,開始睇返中醫,
1月,2月,3月都唔中
有點氣餒,
我身體真的是咁差咩?
已經戒生冷食物,而家開始做運動,蒸腳,蒸宮,盡量放鬆心情。

仲可以點做好呢?唔駛成日諗住好想快d有....想放鬆一下,成日睇到人地的小朋友就好想快d有,點樣調整一下心態呢?

而家計計埋埋,總共試左八次,係咪可以再試多幾次先再睇去睇其他醫生呢?

謝謝!

大宅

TT20150524 發表於 19-4-12 00:17
睇到4月,開始試,唔中
5月,化學懷孕

我暫時未能以成功的身份安慰你,因為我仲努力緊。不過我由第一次ivf 好大壓力,到而家比較能平常心,主要係減少諗同有bb 嘅人比較。對住很順利的人,我會諗點解自己咁難。但其實現實生活自己也比很多人幸運,我試下諗自己比人地幸運的地方,如,我有不錯的事業,經濟無困難,和老公感情親密,有疼愛自己的家人,我盡量唔諗自己欠缺嘅嘢,咁壓力好似少好多。

別墅

睇到4月,開始試,唔中
5月,化學懷孕

我都唔知重有咩辦法,我連天喜丸都食過。都唔得。點解好似噤難咁既..T T

男爵府

睇到4月,開始試,唔中
5月,化學懷孕

其實可能心態都有影響, 不如去左旅行開心下, 搵d自己鍾意既野做, 唔好成日俾自己諗咁多,尤其排卵後
我第一胎時就覺得點解自己咁難中, 係咪我身體有問題, 個時我諗, 最後開始唔理唔諗半放棄狀態就有左, 我知做到係好難, 但都只可以靠自己
個人一緊張, 除左排卵會亂, 著床都會難

洋房

yhyeung 發表於 19-4-12 06:29
我暫時未能以成功的身份安慰你,因為我仲努力緊。不過我由第一次ivf 好大壓力,到而家比較能平常心,主要 ...

多謝你鼓勵 我同你情況好似 努力了2年幾 排了公家ivf 考慮緊私家ivf買時間 但好貴
你ivf 是公定私?

大宅

kawanleekaren 發表於 19-4-12 09:24
多謝你鼓勵 我同你情況好似 努力了2年幾 排了公家ivf 考慮緊私家ivf買時間 但好貴
你ivf 是公定私?
...

私家

我自細好慳家,因此也因為"姑寒"而拖延了ivf

如果你生活還可以 盡快私家ivf 吧

我年紀大,邊度ivf 醫生結果都係麻麻

如果你還考慮到排公家,你應該只有30多歲,你私家很易一take 成功架!!

真心的,希望沒有人再因為拖延而誤了大事,祝福你!

最後,在這些奮鬥的日子,我學懂了,別把金錢看得太重,也別把得失看得太認真,最重要是要盡力,老來才不會後悔呀!

洋房

yhyeung 發表於 19-4-12 09:49
私家

我自細好慳家,因此也因為"姑寒"而拖延了ivf

多謝你鼓勵,你說中了我心聲,猶豫不決於金錢。
你講得岩,金錢可買個機會,盡力無悔 great encourage!

你係邊到做私家ivf?做了幾次成功?
寶寶多大了=)

Quote: 最後,在這些奮鬥的日子,我學懂了,別把金錢看得太重,也別把得失看得太認真,最重要是要盡力,老來才不會後悔呀!

大宅

kawanleekaren 發表於 19-4-12 09:53
多謝你鼓勵,你說中了我心聲,猶豫不決於金錢。
你講得岩,金錢可買個機會,盡力無悔 great encourage!

^^ 我還在努力中呀! 我在台灣做緊!打家一起努力吧 :D

洋房

yhyeung 發表於 19-4-12 10:07
^^ 我還在努力中呀! 我在台灣做緊!打家一起努力吧 :D

=) 給力給力

複式洋房

我之前都係去睇中醫睇咗年幾,戒晒所有生冷野,勁跑步,都係無!之後決定做IVF,初診已經驗到有免疫問題,所以最緊要係搵出個原因。

大宅

Kenbi811 發表於 19-4-12 10:46
我之前都係去睇中醫睇咗年幾,戒晒所有生冷野,勁跑步,都係無!之後決定做IVF,初診已經驗到有免疫問題, ...
請問你係台灣驗免疫嗎?謝謝

大宅

樓主 唔好灰心啦
你都只係試左幾個月
試下去旅行放鬆下

同埋其實可以睇婦科驗左血同先生驗精先
確保機能上無問題~醫生唔知你實際試左幾耐講話結完婚就試 佢應該會幫你驗血~

大宅

睇到4月,開始試,唔中
5月,化學懷孕

妳都只係一年啫!咁化學左都應該係不健康的寶寶,所以下次努力囉!捉緊啲排卵期好快就有架喇!祝妳早孕成功!

複式洋房

babybeans 發表於 19-4-12 11:30
請問你係台灣驗免疫嗎?謝謝

係呀!初診時佢就會安排晒要驗血,報告一出就知ATA同TPO偏高了!跟住寄藥俾我食...

禁止訪問

別墅

shinekitty 發表於 19-4-12 12:23
樓主加油呀!
我建議你同先生做左必須要既檢查先,例如你睇婦科,確保子宮環境係健康,而輸卵管又正常,同 ...

贊成 我自己都比較難受孕的 我都有做齊以上的檢查 先生都有做 仲排埋政府人工受孕 自己有睇中醫 有用紅d check排卵 有做過iui 失敗了 試左兩年 終於係試完iui後的一個月 自然懷孕了雙胞胎 bbs歲半了 你要加油呀 我最後都係試到開始放棄心情 諗住唔得就等政府做ivf 之後連之前怕有輻射所以無去的日本都去了 旅行後回來就發現懷孕了!心情也很重要的。

複式洋房

好多謝各位的分享,鼓勵,同祝福呀!我睇完你地的留言,無咁灰心,同會再努力一點,但又盡量要放鬆一下,畢竟都明白這是緣份,可遇不可求,唯有盡量調理好自己的身體,其餘的都交給天吧。我相信bb同愛情一樣,會係最適當的時候來的。謝謝咁多位咁有心的回覆,大家都努力!

複式洋房

shinekitty 發表於 19-4-12 12:23
樓主加油呀!
我建議你同先生做左必須要既檢查先,例如你睇婦科,確保子宮環境係健康,而輸卵管又正常,同 ...

2018年3月男女都有做過檢查,都正常。我仲做埋超聲波,都無問題的。
心情方面始終好難放鬆,我成日好中意擺d野在心,同埋用排卵試紙測試,又係好緊張。仲有排卵期後都會成日數住高溫幾多日,哈哈!太緊張了....

首頁

尾頁

跳至