論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

找照顧半歲bb,考慮照顧B.B. 是否有經驗,雙方能溝通

背景
A)
33歲 小朋友11,1歲半
中東1年,香港4年(湊初生bb到4歲)於17年回印尼
懂說普通話,不懂英語,廣東話,但也算能溝通
父母親,丈夫在印尼是農夫
*外型很高大,笑容親切,但轉數無甘快,可能是普通話不算十分流利關係,有些問題不知我問咩

B)
33歲 小朋友12,4歲
印尼工作2年,香港1年於2009年回印尼(湊2歲),但在香港只做過一年(解釋原因僱主搬往外地,所以抄她
懂廣東話也很流利,有限英語,但絕對能溝通
父親,丈夫在印尼是農夫,母親在香港打工8年
*外型嬌小,感覺很醒目,例如問bb喊要怎做,發燒又怎做,她能回答滿意答案

男爵府

超級開心果 發表於 19-4-12 09:34

背景

如果純 interview 表現, 當然係B.
但 B) 香港工作一年便懂流利廣東話? 我告訴你這幾乎是沒可能, 你不會去日本一年便懂流利日文吧? 我怕佢有古怪。會不會是 old seafood 扮清純? 僱主炒她的原因也很奇怪, 如果是搬外地, 姐姐好, 而姐姐有心留係度賺錢, 僱主應該會介紹佢比朋友接收, or 比 good reference 佢直接找新僱主, 而不是送回印尼。

如果係我, 會選A, 因此終湊過一個b到4歲, 應不會太差, 笑容親切也加分。

洋房

Solarflare 發表於 19-4-12 10:01

你講b問題也是我懷疑地方,廣東話大流利了,仲要話自己雙隔10年無係香港做,只在印尼工作
,也可能是old seafood,我覺得拒好醒目

大宅

超級開心果 發表於 19-4-12 09:34

背景

信HK人, 炒佢一定有原因,

比足AGENT FEE, 唔完約工人一定唔請

比我都會揀A

洋房

csysimon 發表於 19-4-12 11:07
信HK人, 炒佢一定有原因,

比足AGENT FEE, 唔完約工人一定唔請

好的,謝謝你建議,因我也是第一次請人

大宅

超級開心果 發表於 19-4-12 11:16
好的,謝謝你建議,因我也是第一次請人

大家研究下

成日D工人話食唔飽, 多野做, 好多原因

但講真, 呢D原因我真的唔太信

當然唔係話佢地一定錯, 只係99%都係吹水

你有半歲B, 睇下有無人同你睇住, 都係BB行先, 當然想個工人全能戰士啦

個B再大D, 二歲左右, 工人完左約, 到時你要求野又會唔同

頂住

洋房

csysimon 發表於 19-4-12 11:23
大家研究下

成日D工人話食唔飽, 多野做, 好多原因

這些也是借口,香港點會食吾飽,屋企頂多300-400呎,會有多少工作做,當然也要給工人抖下氣時間

我一家三口,仲要老公經常出差,所以大部分時間應該得我,bb,工人,而且我要返工的,無任何親人能support

我吾敢唸要全能,呢D睇彩數,但最起碼要個人衞生乾淨,鐘意小朋友先,先可以照顧得妥當,反而煮食其次

請教下,2歲要求有咩吾同?

大宅

超級開心果 發表於 19-4-12 11:32
這些也是借口,香港點會食吾飽,屋企頂多300-400呎,會有多少工作做,當然也要給工人抖下氣時間

我一家三 ...

半歲b
如要個工人半夜起身幫手湊b,真係要比佢休息下,如午睡

如果比左收唔返,

二歲後個b要返N班,工人如慣左遲起身叫佢早起多數....

所以我覺得應該叫個工人早起工作

但b細時見佢成日起身,又廢事叫佢咁早起

兩難

男爵府

超級開心果 發表於 19-4-12 10:17
你講b問題也是我懷疑地方,廣東話大流利了,仲要話自己雙隔10年無係香港做,只在印尼工作
,也可能是old s ...

我不會請太醒目既工人。太醒既人傾向走精面, 你亦難control佢, 因佢醒, 講野叻, 駁嘴亦叻。
我朋友之前就係請左個醒目工人, 日日要同工人鬥智鬥力, 好攰, 最後醒工人仲借財仔走佬。

子爵府

回覆 超級開心果 的帖子

B除非2019年回印尼或老公係中国人?相隔10年冇可能中文好, 小心。但A也有一般,不聰明而家中冇大人的絕对不安全,国語不正统,你小朋友學左点算。我2个也不会揀。有d 醒印在hk做2年/4年冇所謂,最緊要清楚广東話或識英文(去过星加坡工作),否則会唔明你要求/有事又扮唔知你有講,嘔血,我一定揀菲姐。

子爵府

Solarflare 發表於 19-4-12 10:01

仲有個亞媽係香港,點會揾唔到工,僱主去外地,唔會一講,隔天就走,一定俾時間工人揾工

洋房

csysimon 發表於 19-4-12 12:11

半歲b

吾會,半夜肯定我自己湊, bb跟我訓

明白了,那要訂立規條才行,工人也是需要約束

洋房

Solarflare 發表於 19-4-12 12:25

我不會請太醒目既工人。太醒既人傾向走精面, 你亦難cont ...

是的,我聽人講印無菲甘醒,但係香港做得耐也會變精嘅

你朋友吾好彩

洋房

tongminnie 發表於 19-4-12 13:31

B除非2019年回印尼或老公係中国人?相隔10年冇可能中文好, 小心。但A也有一般, ...

我就是不想要菲姐,但語言的問題,每個姐姐也可能會出現?

小朋友容易學左,真係排除吾到(emoji)

好似請個合心水不容易

子爵府

係大部份有口音,但仍希望找個少d 口音及能力高d, 有時間就面見多几个。

洋房

tongminnie 發表於 19-4-12 13:55

係大部份有口音,但仍希望找個少d 口音及能力高d, 有時間就面見多几个。 ...

明白,謝謝妳的建議,我會見多些再比較下

侯爵府

回覆樓主:

我都傾向A,
B太醒目阿媽又係香港好易跳工

大宅

A 有中東經驗未必係好事,因為中東房間大,佢地通常一家人請幾個姐姐做唔同家務,單一又重覆,黎到香港做野要全面, 訓既房又細左,佢未必習慣 / 應付到
另外溝通都好重要,我個姐姐廣東話唔得,我問BB今日有無便便、便便咩色,佢都淨係OK OK,有時真係講到人都炆,寧願自己做返晒啲野

洋房

Shinglo2018 發表於 19-4-12 17:16
A 有中東經驗未必係好事,因為中東房間大,佢地通常一家人請幾個姐姐做唔同家務,單一又重覆,黎到香港做野 ...

好在有4年香港經驗搭夠,有跟她video interview
有對答嘅,至少不是背稿...

溝通吾到真係激死,死好多細胞

首頁

尾頁

跳至