自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

樹丁 發表於 19-4-14 10:36
點解要咁問呢!樓主都係想揾地方舒發一下,何必講樣令人難受。

Agree 真的辛苦來申下啫!D人太冇同情心!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆樓主:

有,ftm無長老無姐姐,陀一個湊一個,日日困獸鬥
每次辛苦完激心完喊完,深呼吸食包薯片飲杯奶茶,然後又係一條好漢

加油媽媽們

水晶宮

回覆 mypineapple 的帖子

幾大先?
唔打出手就由得佢哋,其實呢個都係成長必經階段

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有,好累,好想唔再理佢

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

有嫁,但係鬼叫自己生咩,捱下又一日,一係搵長老幫下手囉

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

mypineapple 發表於 19-4-14 09:18
面對吵吵鬧鬧, 真係覺得好煩厭

佢哋打交鬧交嘅同時培養緊彼此感情 ! 媽咪加油!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

@Ting@ 發表於 19-4-14 15:19
激氣果陣諗,過後又再自我努力

湊到覺得自己好失敗, 好氣餒,訓醒教聽日再黎過 好似必經咁,眨眼十年過多兩年青春期又黎過
感激遇上你~

男爵府

我都一打二無人幫手,日日都總有暴龍上身同嘔血既情況,面對佢地發癲互搶喪喊同打鬧,首先確保佢地係安全,係街就快快手的返屋企,由佢地喊哂打哂癲完,去個廁所洗下面再深呼吸,然後走去雪櫃開罐可樂一口氣罐落去又再深呼吸啖氣,咁就會冷靜自己,佢地都應該差唔多完場架喇!

伯爵府

好幾個鐘又衰番
心情好好耐心教導又比佢激番
每天來回地獄又折反人間
加油加油加油

男爵府

我週末湊都好累,因為我小朋友好活躍又硬頸,有時我會自己出去relax 下,shopping 下,方法都比困難多加油

別墅

yuyueng 發表於 19-4-14 14:36
陳美齡有分享如何湊小朋友,都幾好!主要係做媽媽要有耐性,凡事向好果邊諗,媽媽要正面,小朋友自然亦會正 ...

我都有睇,佢話叫媽咪自己用幽默感看待,例如小bb點都唔願瞓,你可以諗:嘩你都幾好嘢喎真係可以唔瞓,咁我黎陪你玩下。

即係唔好focus 係佢唔瞓到而自己抓狂。

男爵府

回覆樓主:

專家話,有時激心係因為自己嘅湊法處理唔啱,反效果左,所以令自己加倍激心,有無試下睇下啲育兒資料,睇下下次點應對,可能會事半功倍,真的

男爵府

kiko_mami 發表於 19-4-14 17:55
湊到覺得自己好失敗, 好氣餒,訓醒教聽日再黎過 好似必經咁,眨眼十年過多兩年青春期又黎過 :heh ...

係,繼續努力

男爵府

emimi 發表於 19-4-14 14:31
我都係,我成日覺得我兩個仔咁衰,如果俾工人湊,一係激到工人辭職,一係激到工人打死佢地,姐姐都出到聲 ...

男孫女孫冇所謂,唔駛湊就得啦玩下好啦

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

miffymiffy 發表於 19-4-14 11:30
兩個小朋友? 叫佢地兩個嘈完先黎搵你,你自己關門抖下

我有時由佢哋打唔想理,可惜好快見血

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mypineapple 發表於 19-4-14 09:18
面對吵吵鬧鬧, 真係覺得好煩厭

我生之前真係冇諗過會咁樣,日日嘈到爆炸,日日我要發火,因為我唔樣長大丫麻,當年煲d forum 邊會睇前輩既辛酸史喎。 我計劃生b 前考慮好少野,其他野我覺得係到時執生。

冇記錯樓主你有三個仔女? 佢地鬧交,試下分開佢地,或者搵其他野做令佢地分心。有時佢地係嘈到堅煩,人人各執一詞,佢地又有舖癮係大嗌... 有d 野係靠自己睇開d,儘量教,儘量要持平。 我曾經覺得煩到發脾氣,有排仲頭痛想嘔,不過又冇諗過放棄,因為係冇可能,有可能我亦唔會咁做。

eq 係要時間去練,好多時佢地鬧完交,轉頭又攬頭攬頸。所以唔好太執著佢志地鬧交果一刻,第日會好d 架。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kiko_mami 發表於 19-4-14 17:55
湊到覺得自己好失敗, 好氣餒,訓醒教聽日再黎過 好似必經咁,眨眼十年過多兩年青春期又黎過 :heh ...

我到時係青春期大戰更年期。我老公應該會變炮灰。

侯爵府

生完無得揀,點煩都要教,係責任.

伯爵府

yuyueng 發表於 19-4-14 14:36
陳美齡有分享如何湊小朋友,都幾好!主要係做媽媽要有耐性,凡事向好果邊諗,媽媽要正面,小朋友自然亦會正 ...

請問陳美齡係邊本書分享?係咪「把三個兒子送入史丹福」? 想參考下....

首頁
23456...8

尾頁

跳至