想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年34歲,岩岩第一次做IVF, 喺外國做,開針三日後只照到兩粒卵子,即刻換藥到上星期三抽卵(冇麻醉只塞鎮靜劑),抽到六粒,第二日(星期四)醫院打嚟話只有一粒受精,如無意外安排Day 3放鮮胎,知道無雪卵心情已經好down, 點知星期五又接到胚胎專家電話,話粒受精卵分裂得慢,要比多兩日時間再決定有冇得放胎,到今朝打嚟話唔使去醫院,因為由day 3 (8cents) 去到今日day 5 (9 cents) 生長得太慢....連放胎機會都無....心情跌落谷底,好傷心。大家覺得我下個cycle應該繼續IVF 定等多一、兩個月後調理吓身體先再做IVF呢?

子爵府

回覆 Miss_S 的帖子

你有無驗過AMH?做之前有無食啲supplement同運動去養卵?

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 16:19

你有無驗過AMH?做之前有無食啲supplement同運動去養卵?

AMH 得0.89, FSH正常,有肌瘤,單角子宮, 2017年小產過一次(自然懷孕6 weeks有心跳但8weeks停左),先生精子正常。平時有食葉酸、孕婦維他命,有做yoga,但因有肌瘤唔敢太補....

別墅

Miss_S 發表於 19-4-15 16:13
今年34歲,岩岩第一次做IVF, 喺外國做,開針三日後只照到兩粒卵子,即刻換藥到上星期三抽卵(冇麻醉只塞鎮 ...
我完全理解你心情。我因為卵少,两年前在6個月內抽左3次卵,1次放胎都冇,重要超高齡。刚放第2次胎又失敗,现在也不知怎做?

你还年輕,可调理好身子再開始,身體未ready做也無用,但心理狀況更重要。

子爵府

明白,有無睇吓中醫試吓?如果仲有時間,就養吓卵先再做

大宅

今年34歲,岩岩第一次做IVF, 喺外國做,開針三日後只照到兩粒卵子,即刻換藥到上星期三抽卵(冇麻醉只塞鎮 ...

請問你最近有無心理壓力好大? 失眠? 工作呢?

我第一次ivf 裸開針又工作ivf 都好大壓力,失眠嚴重,個人很緊張,結果胚胎質素差,唔敢養day 5, 殖咗day 3 都無用。後來我調整了心態,個人看開了,食晒supplement, 浸腳呀所有應做嘅調理嘢,後來胚胎質素明顯改善,養到day 5 也過到pgs。不過就未知成唔成功。
我39 開始ivf, 我好aggressive, 我直情係7, 9, 11, 12 抽卵4 次 (因卵少)。我個人表現,起碼隔一cycle。連續2 cycle 我試過,身體休息唔夠。

你amh 雖然較低,但還未過35, 似乎休息2,3 cycles 較好, 因卵子其實要3 個月去養,我抽得急係因為老公去外國我又年紀大迫不得已。

而你呢段時間,最好11點訓。

大宅

koalange 發表於 19-4-15 17:25
我完全理解你心情。我因為卵少,两年前在6個月內抽左3次卵,1次放胎都冇,重要超高齡。刚放第2次胎又失敗, ...

多謝您,不過真係好無奈, 不過我唔會放棄,會繼續呢條路,大家一齊努力!

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 17:44

明白,有無睇吓中醫試吓?如果仲有時間,就養吓卵先再做

有睇中醫但佢話我做IVF唔會開藥我食,只係period 同排卵期去做針炙,平時有自己做吓艾炙同浸腳。

大宅

yhyeung 發表於 19-4-15 20:15
請問你最近有無心理壓力好大? 失眠? 工作呢?

我第一次ivf 裸開針又工作ivf 都好大壓力,失眠嚴重,個 ...

我上年年尾已經辭職無做嘢,所以無乜壓力,不過開針嗰排鼻敏感好嚴重搞到訓得唔好,可能有影響,加上自己的確好夜訓,以前1、2點先訓,呢排12點,而家決定要早睡早起,盡量8:30am起身做吓Yoga或跑步,夜晚11點前訓,希望有幫助啦。

大宅

Miss_S 發表於 19-4-15 20:25
我上年年尾已經辭職無做嘢,所以無乜壓力,不過開針嗰排鼻敏感好嚴重搞到訓得唔好,可能有影響,加上自己 ...

我睇書話11-2 分秘荷爾蒙,為咗生B, 你乖乖盡量改番11pm 訓。

同埋老公都要,好似養唔養到day 5 關老公事。加油喔!!

大宅

yhyeung 發表於 19-4-15 20:30
我睇書話11-2 分秘荷爾蒙,為咗生B, 你乖乖盡量改番11pm 訓。

同埋老公都要,好似養唔養到day 5 關老公事 ...

知道!多謝您

大宅

我pm咗你~

別墅

我同妳一樣呀!都係第一次做ivf,我都係只得一粒成功受精,但之後停止分裂,所以原定放胎果日都取消了!心情跌落谷低。。。我打算休養3個月,養好卵、食supplement...做下運動

別墅

我既情況同你差不多,剛2月同4月都抽左卵。
第一次抽左6粒,只有2粒成熟,到第二天就通知我一粒冇受精一粒受精變異
第二次抽左6粒,沒有一粒成熟

已經有食q10、蛋白、滴雞精。每天跑步
今年38,amh2.17 Fsh7.8
上年年尾辭工專心做ivf

醫生都係只話卵子質素唔好
又要重新開始,今次要再休養多幾個月時間
可以話仲未有緣份

大宅

pinkuma 發表於 19-4-16 00:39
我同妳一樣呀!都係第一次做ivf,我都係只得一粒成功受精,但之後停止分裂,所以原定放胎果日都取消了!心 ...

我而家每日食葉酸,維他命,朝早兩隻蛋白,一杯暖牛奶加黑豆粉,五粒巴西果仁,會煲吓魚湯雞湯,一星期做三㳄運動,艾炙,浸腳,希望有幫助啦,大家一齊加油!

大宅

Yvonne3 發表於 19-4-17 16:51
我既情況同你差不多,剛2月同4月都抽左卵。
第一次抽左6粒,只有2粒成熟,到第二天就通知我一粒冇受精一粒 ...

唉,我都係辭左職備孕,奈何去到IVF呢一步都咁多阻滯.... 我而家每日食葉酸,維他命,朝早兩隻蛋白,一杯暖牛奶加黑豆粉,五粒巴西果仁,會煲吓魚湯雞湯,一星期做三㳄運動,艾炙,浸腳,希望有幫助啦.... 大家一齊加油!

別墅

Miss_S 發表於 19-4-18 04:48

我而家每日食葉酸,維他命,朝早兩隻蛋白,一杯暖牛奶加黑豆 ...

會喔~我地一齊加油!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Miss_S 發表於 19-4-18 04:48

我而家每日食葉酸,維他命,朝早兩隻蛋白,一杯暖牛奶加黑豆 ...

我就係等到準備要生B嘅時候,先識得去保養自己… 以前後生細女短褲短裙飲凍野挨夜…搞到卵子質素都唔好。以為ivf係「終極武器」一定搞得掂…點知醫生技術再好都難救到卵子質素,胚胎完全靠自己發展就算植入後都係…
加油樓主!保養自己,為時未晚!

別墅

我第一次IVF也是全軍覆沒,沒胎可放,後來繼續試咗幾次,bingo咗。依家囡囡已經一歲幾,仲有幾個雪胎,會試等二胎。

下個cycle俾自己少少時間調理休息都好嘅!通常醫生會跟據失敗嘅cycle改變策略,下個cycle成績應該會更好。全軍覆沒後還是有希望的,加油!

大宅

絕對小孩 發表於 19-4-18 12:17
我就係等到準備要生B嘅時候,先識得去保養自己… 以前後生細女短褲短裙飲凍野挨夜…搞到卵子質素都唔好。 ...

多謝您!

首頁

尾頁

跳至