論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,入屋唔夠一個月就入左院,發現腎炎。問曬勞工處同平機會都話唔炒得,真係好想喊,請工人返黎照顧2個小朋友,而家要照顧返佢轉頭。。。香港政府點解會甘對我地

男爵府

yinglee2402 發表於 19-4-17 23:44
唉,入屋唔夠一個月就入左院,發現腎炎。問曬勞工處同平機會都話唔炒得,真係好想喊,請工人返黎照顧2個小 ...

佢係咪好嚴重? 如果係, 野都做唔到的話, 係佢放晒有薪病假之後, 帶佢去醫生度, 叫醫生check是否 unfit for work, 如要你照顧番傳頭, 一定是 unfit for work。(同醫生講呢位工人既work係一湊2同包辦家務) 叫醫生開張証明寫 unfit for work, 有左呢張証明。 可以係無薪病假期間炒佢魷魚。

333s    發表於 19-4-19 17:08

男爵府

回覆樓主:

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

"如 何 累 積 有 薪 病 假 日 ?答 2.

僱 員 按 連 續 性 合 約 受僱,在最初受僱的12個月內每服務滿1個月,便可累積2天有薪病假;之後每服務滿1個月可累積4天。有薪病假可在整個受僱期間持續累積,但在任何時間不得超過120天。"

"除因僱員犯嚴重過失而將其即時解僱外,僱主 不 可 在 僱 員 放 取 有 薪 病 假 期 間 解 僱 該 僱 員 。 僱主如違反上述規定,即屬違法"

但勞工法沒寫放無薪病假期間 不可解僱。

大宅

Solarflare 發表於 19-4-18 00:29

佢係咪好嚴重? 如果係, 野都做唔到的話, 係佢放晒有薪病 ...

巳問平機會,話炒工人的話,工人有機會搵工會告我,因為佢証實左係腎炎,就算我用其他原因炒佢都有機會比佢告得入 好無助。。。而且醫生話佢可以照常工作,我梗加輸

大宅

回覆樓主:

我覺得好無助,好似比人禁住搶。。。一個月唔夠就甘,擺到明來港醫病唔係有心工作,點解工人咩都係岩,錯既永遠都係僱主

wcpcelia    發表於 19-4-18 07:43

子爵府

yinglee2402 發表於 19-4-18 02:01
我覺得好無助,好似比人禁住搶。。。一個月唔夠就甘,擺到明來港醫病唔係有心工作,點解工人咩都係岩,錯既 ...

樓主好同情你
特登來醫病,搵著D雇主來搞。用皮幾野請一個人返嚟幫手照顧屋企,但佢哋幫唔到手又唔炒得,咁樣又對僱主公平?點解平機會唔幫雇主?
可唔可以去返平機會告?

依家請工人越來越驚,分分鐘請咗個計時炸彈

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

僱主真係比呢類嚟醫病的外傭玩C...
納稅人又慘, 要比錢幫佢地醫病

男爵府

回覆樓主:

你 ftm 定 working mum? 如ftm呢個情況易搞啲, 你起碼唔使擔心佢做做下暈左, 你啲仔女無人理。
如係 working mum, 無長老幫的話, 建議全屋裝cam(除廁所工人床), 你係cam會睇到佢係咪正常工作。

我都有朋友腎炎, 佢入左院一排, 然後resign左份工係家中休養幾個月。之後好左.

腎炎唔可以操勞, 但既然醫生話可以"照常工作"你咪即管照常安排工作比佢, 佢都做得到, 咪照用。但唔排除有啲醫病工人, 明知僱主炒唔到佢, 特登賴死唔做野。如果佢係咁, 咁又係另一種玩法。

大宅

Solarflare 發表於 19-4-18 07:47
你 ftm 定 working mum? 如ftm呢個情況易搞啲, 你起碼唔使擔心佢做做下暈左, 你啲仔女無人理。
如係 workin ...

而家仲係醫院,等佢抽埋腎組織休息幾日就出院,出院後唔知佢點 唉~希望佢正常工作啦!唔好要我經常同佢覆診,我真係無甘大量!

大宅

回覆樓主:

我係frm,但我大仔身體都差,成日病要照顧,諗住請人幫下手湊細仔,而家真係捉蟲,香港僱主真係好慘好陰功,真係非不得已都唔好請!而家d工人愈黎愈衰

男爵府

yinglee2402 發表於 19-4-18 08:58
而家仲係醫院,等佢抽埋腎組織休息幾日就出院,出院後唔知佢點 唉~希望佢正常工作啦!唔好要 ...

家中有cam?
全屋都要裝, 萬一佢扮野, 呢度痛果度痛, 賴死唔做野... 你有証據係手。
如果真係痛到做唔到野, 咁係咪要 sick leave? 係咪 unfit for work? 但如果係 fit for work, 咁點解會痛到做唔到野? 所以你一定要有 video 有証據。

不過如果佢番來肯正正常工作, 就謝天謝地。

複式洋房

香港請工人真係一啲保障都冇

子爵府

唉,香港政府實在無能,成日驚死d工會同領事館。
外傭政策方面真係星加坡好d

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yinglee2402 發表於 19-4-18 01:58
巳問平機會,話炒工人的話,工人有機會搵工會告我,因為佢証實左係腎炎,就算我用其他原因炒佢都有機會比 ...
既然醫生話佢可以正常工作,可吾可以叫醫生出封信証明?佢返到屋企你咪正常咁比工作佢做,睇下佢點先。同埋第一個月只有2日有薪假,咁其他日子你可照扣佢人工。

大宅

Solarflare 發表於 19-4-18 09:23
家中有cam?
全屋都要裝, 萬一佢扮野, 呢度痛果度痛, 賴死唔做野... 你有証據係手。
如果真係痛到做唔到野, ...

巳經裝曬cam

男爵府

回覆 yinglee2402 的帖子

佢有什麼病徴?佢出院後,你同佢商量,游說佢回印尼醫。

侯爵府

回覆樓主:

可以叫agent同佢傾下?

大宅

PonyMom 發表於 19-4-18 09:49
唉,香港政府實在無能,成日驚死d工會同領事館。
外傭政策方面真係星加坡好d ...

係香港政府無能,又唔見其他國家有甘既事發生

大宅

kk1186 發表於 19-4-18 13:26

佢有什麼病徴?佢出院後,你同佢商量,游說佢回印尼醫。 ...

佢想係香港醫

大宅

kk1186 發表於 19-4-18 13:26

佢有什麼病徴?佢出院後,你同佢商量,游說佢回印尼醫。 ...

下半身腫到大象腳甘,痾血尿,高血壓

首頁

尾頁

跳至