論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chowyikwan 發表於 19-4-18 19:57
cam 有何用。工人一樣拔走電源,點睇。問佢,佢答 : i dont know mum

拔電源, 我電話會立即收到通知 cam offline。我家樓下有食焦, 打番去同佢地講不能 contact 姐姐, 叫佢地上去扣門, 然後叫佢地親眼睇住姐姐 fix 好晒啲 cam 先走。咁如果姐姐唔應門呢? 咁就大獲囉, 姐姐可能在家暈倒 , 我出門在外未能立即趕回, 要報警求助! 當一大堆警察上來探佢時佢就知大獲了..
再拔, 就再同樣方法玩佢。

大宅

回覆樓主:

多謝大家提點

別墅

yinglee2402 發表於 19-4-18 20:17
多謝大家提點

廚房一定要有cam

子爵府

yinglee2402 發表於 19-4-18 16:21
我都好想知有無得告返佢

樓主你試下揾僱主組織求助吖

子爵府

chowyikwan 發表於 19-4-18 20:01
我2018年排政府看婦科,要等到2020. 我爸隻眼有白內障,等9個月做手術。醫療資源不夠,醫單、雙非,仲有外 ...

政府醫院已經咁爆,應該截下呢D旡謂人啦!

子爵府

Solarflare 發表於 19-4-18 20:11

拔電源, 我電話會立即收到通知 cam offline。我家樓下有 ...

子爵府

kidslover234 發表於 19-4-18 21:10
廚房一定要有cam

我廳得一個,影倒少少廚房咋!如果而家加裝,個㸊菲一定顛

男爵府

gilgil39 發表於 19-4-18 22:37
樓主你試下揾僱主組織求助吖

係喎。
比較出名既有香港外傭僱主關注組。
樓主去 fb search 下就有。

別墅

gilgil39 發表於 19-4-18 22:54
我廳得一個,影倒少少廚房咋!如果而家加裝,個㸊菲一定顛

廚房無cam, 姐姐會屈僱主唔俾飽飯佢吃,而且姐姐好中意與僱主意見不合時,在食物中加料

珊瑚宮

chowyikwan 發表於 19-4-18 20:01
我2018年排政府看婦科,要等到2020. 我爸隻眼有白內障,等9個月做手術。醫療資源不夠,醫單、雙非,仲有外 ...
仲有假難民。行街纸。非法居留 大陸人 非洲人 南亞人

一係免费醫

一係私家價醫完走数
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-4-19 07:48
仲有假難民。行街纸。非法居留 大陸人 非洲人 南亞人

一係免费醫

係囉!我對香港充滿憤怒、無奈。
d工人來香港工作,用香港僱傭條例看齊。
香港公司請人,女仔大肚,公司有資源找同事補上。香港家庭僱主,工人大肚、生病,家庭僱主何處找人補上。難道要另外請多一個工人照顧大肚工人?

象牙宮

yinglee2402 發表於 19-4-17 23:44
唉,入屋唔夠一個月就入左院,發現腎炎。問曬勞工處同平機會都話唔炒得,真係好想喊,請工人返黎照顧2個小 ...

似工人是有計劃???
怎請來的?。

員工病了是不能炒。但工作表現不佳, 可炒人。那是合法! 。
明不?。
找工作表現欠佳, 你不會不懂吧。
香港政府點解會甘, 是被工人利用。 但你也可能學更懂。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

chowyikwan 發表於 19-4-19 16:41
香港公司請人,女仔大肚,公司有 ...

其實應該有另一set條例apply落外藉家庭傭工才對。
傭工是入屋的, 如果病左, 對僱主可能構成的困擾比普通公司員工多好多。普通本地公司職員, 病左最多停薪留職, 唔使住公司入面, 更加唔使住公司老闆家中, 唔會食老闆住老闆, 而係回自已家有家人/父母/子女照顧。但海外家庭傭工唔同!!! 一病, 唔炒得, 但又要住僱主家, 要僱主照僱, 因為佢地唔可以住僱主家以外既地方。
最慘係好多雙職父母, 請一個工人已經無錢再請第二個, 如何再keep個工人係度?
白痴政府幾時先肯草擬外籍家庭傭工法???

象牙宮

yinglee2402 發表於 19-4-18 01:58
巳問平機會,話炒工人的話,工人有機會搵工會告我,因為佢証實左係腎炎,就算我用其他原因炒佢都有機會比 ...

醫生話佢可以照常工作,那就當正常人。也不用半佢是病人。 不必什么都 lam 上身。

他是來打工, 不是BB, 需要你來照顧。
你不想用?

住院, 工資是照勞工法。
你有 勞工法。网上 searching.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

尿出血。消炎。也可正常工作。

表現不佳.... 要有理據。要 list 出。

連理據, 什么才是工作表現欠佳都不懂, 那炒人就有問題了。

理性討論交流者。

子爵府

chowyikwan 發表於 19-4-19 16:41
香港公司請人,女仔大肚,公司有 ...

勞工處完全make sense,癡鬼線

子爵府

Solarflare 發表於 19-4-19 17:07

其實應該有另一set條例apply落外藉家庭傭工才對。

同意!

子爵府

外傭病左僱主真係會好麻煩,尤其只唻左香港一個月,所以建議就算請外傭都要有兩手準備。

我外傭到左香港一年幾先病,要做手術個種,事發到宜家約三星期,外傭出左院住boarding house,佢自己要求的,醫生俾病假俾差不多26日,仲未知會唔會繼續俾病假。

呢三星期,有1/2時間,我同老公輪流請假照顧個女,到我奶奶返左香港,就日頭奶奶老爺睇住,我地放工回家煮飯做家務,最近一星期請埋鐘點幫手,基本上運作唔成問題,但肯定要一家人齊心,而經濟上又容許先得,因為請鐘點費用上多過外傭,但係幫助時間係短好多,除非非常有錢,可以日日請,每日3個鐘以上。

大宅

腎炎。。。。在她來港的驗身報告中驗不到嗎?

大宅

CCHINGC 發表於 19-4-20 10:50
外傭病左僱主真係會好麻煩,尤其只唻左香港一個月,所以建議就算請外傭都要有兩手準備。

我外傭到左香港一 ...

工人未到既時候我都請過鐘點,日日2個鐘都好貴,同埋太多野做,請工人點都比較好,可惜自己黑仔請左個甘既。。。

首頁

尾頁

跳至