少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

女兒近三個月巳爆七次,每次狂喊,自己打自己1至2小時,情况越來越密,表現越來越激烈,已安排見家庭輔導,唯她以激烈方法持續要求唔返學,已知問題是唔適應,及英文底子差,做野慢,佢间學校已是区內少功課的,
問題: 如真的不可避免在學校安排上作出改變,其實有乜嘢可選擇?休學?轉國際學校?有冇D再少功課中學?
☆註:冇補習,冇興趣班,5分鐘步程回校

男爵府

回覆 babycws 的帖子

學校是否英文中學?如是,可轉去中文中學,搵一間活動多、少功課的。有冇試下揾佢的好朋友勸一下囡囡。

水晶宮

看精神科醫生先!安撫她!休學一段時間先
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

babycws 發表於 19-4-21 16:03
女兒近三個月巳爆七次,每次狂喊,自己打自己1至2小時,情况越來越密,表現越來越激烈,已安排見家庭輔導, ...

英文底弱入國際學校可能更worst
轉中文學校可以嗎?
另外試吓同英文老師傾吓,佢英文弱嘅地方。
搵外籍老師單對單方式教會話,增強底子

民房

學校個邊有冇野可以配合到?例如少D功課等。佢唔適應學校0既咩? 咁同學圈子狀況係點?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

與班主任、學校社工傾吓先吖

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係咪有同學蝦佢?

複式洋房

如果學校沒問題,祇是英文底差而導致壓力不懂處理。可嘗試給他學術以外興趣班,當然要他喜歡和容易拿獵得到。待他找回自己和信心應該會好些.但現在妳所表達都i頗差习先睇心理醫生

瑪瑙宮

女兒近三個月巳爆七次,每次狂喊,自己打自己1至2小時,情况越來越密,表現越來越激烈,已安排見家庭輔導, ...

首先,佢響學校有冇受其他同學欺凌?
佢有冇覺得老師針對佢? 如果佢真係覺得呢間學校,令佢唔開心,
就要諗幫佢轉校,功課多或少唔一定係主因?
問清楚原因先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

最好找兒童心理治療師,我教會有一個,需要介紹?

大宅

Annhang1409 發表於 19-5-1 05:27

可pm 我嗎?

別墅

can I have the detail. please
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

洋房

回覆 Annhang1409 的帖子

您好,謝谢你的建議,已找社工幫忙,雖然不太有效

子爵府

https://www.jmhf.org/upload_files/journal/370/368.pdf之前有人介紹過(心情行動)。收費平,但要排時間。我個人認為你要咨詢女兒,溝通好先去見。因為佢要有心理預備,而且佢唔肯去,被迫去,並不是好事。可能慢慢同佢傾,見下治療師,目的係找方式解決。要令佢明白情緒病係好普遍,只要正視佢,才可改善問題。接受女兒說出來的感受,唔好令佢覺得你唔明白佢。
我個女幼稚園因搬屋,轉校後唔開心,可能好多人認為好小事。但我仍好重視,亦觀察了一個月,再同佢傾(唔好少看小朋友思想)。最後,幫佢轉返之前間學校,車程連返到學校1個鐘,佢仲要日日暈車浪,成日嘔(佢已知轉校會咁)。我再搭車返到公司要45分鐘。每日如是,超辛苦,但佢幼稚園生活同回憶就非常開心美好。亦因為響這間幼稚園遇到好好的老師,佢將來目標是做老師。

洋房

多d溝通下 或者搵心理醫生睇下啦

大宅

想要資料, 可pm我嗎, 謝謝

首頁

尾頁

跳至