1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡已經19個月,但只識六、七個疊字左右,每次教佢講嘢,用哂誇張既口型,都唔肯跟住大人講,有冇媽媽曾經試過咁?有咩方法好?謝謝!

男爵府

holly0519 發表於 19-4-22 01:04
囡囡已經19個月,但只識六、七個疊字左右,每次教佢講嘢,用哂誇張既口型,都唔肯跟住大人講,有冇媽媽曾經 ...

想問你個囡係咪好遲先開始講野,因為我個仔快15m,無論幾緊急肚餓等有咩事都唔會叫媽媽,爸爸,但問佢,佢識指出媽媽同爸爸或者好多物件同人物,就係唔肯開聲,好擔心

別墅

回覆樓主:

我女15個月,剩係識講bye bye同ba ba ( 應該無意思), 我都好心急。

水晶宮

回覆樓主:

我孖女都19個月,但我又唔太擔心。好多人同老師都話2歲係會好d。我cousin就2歲先帶仔仔睇speech therapist。之後勁多嘢講。
而家識講媽媽,爸爸,婆婆,woof, pooh pooh, 跑,提子,banana,踢,purple, 喵,包,bye, hi
全部好random

伯爵府

我仔而家都係19個月,佢淨係識講:爸媽哥鴨雀魚貓車,跟住就一大堆bb話,再教佢講新字,佢都係心情好先跟下,心情唔好就睬我都傻⋯⋯

子爵府

如果你問小朋友明你講咩,並且可以指出,即係認知無問題,可以繼續從佢生活上經常接觸到嘅野教佢,不過唔好太刻意要佢地講番出唻,因為佢地學左,唔會即刻講,而係突然爆發出唻,同埋可以玩D得意聲音,比如搭車用八達通,可以教佢地"嘟嘟",或者扮唔同動物叫聲,另外,進食唔同質感嘅食物(當然要適合幼兒進食),可以訓練到口腔活動,對講野都好D。

我囡囡就快18個月大,宜家講廿幾個字左右,不過佢都係最近呢個月先爆發,之前講5-6個字左右。

大宅

其實小朋友語言真係突然爆發,下星期又突然識,或者先從得意,佢中意的野開始同佢傾多d

水晶宮

回覆樓主:

我女都係18個月時啱啱緊緊健康院合格, 講到六七個疊字左右。我冇迫佢講或者點樣特別教佢,都係一路不停咁同佢講嘢。我仲衰,會又中又英,甚至一句句子又中又英。 其實小朋友有佢自己嘅進度,迫唔來。我個女唔記得由幾時開始突然之間大爆發講好多嘢,中英文都講,成句句子咁講。 兩歲半左右唱歌仲識自己作歌詞,亦會捉住兩隻公仔自己玩扮兩隻公仔喺度傾計。 所以真係唔使擔心,你繼續keep住同佢講嘢就ok,唔使特別叫佢重複或跟你講。

大宅

kissapplegirl 發表於 19-4-22 03:13
想問你個囡係咪好遲先開始講野,因為我個仔快15m,無論幾緊急肚餓等有咩事都唔會叫媽媽,爸爸,但問佢,佢 ...

佢聽指令就大部分都ok,但有樣嘢擔心d,就係有時叫佢個名都唔會睬我

男爵府

開心吸收勳章

我女十八個半月,識認同識講得出口都好少:爸爸,媽咪,奶奶,bb, 車車,卡卡,wow wow(狗)

大人講完問完再勉強肯自己重覆講下就有白白(洗白白),牙牙(刷牙),洗洗(洗手),花花,樹樹

兩歲都要返健康院再檢查

大宅

2018復活節勳章

holly0519 發表於 19-4-22 11:45
佢聽指令就大部分都ok,但有樣嘢擔心d,就係有時叫佢個名都唔會睬我
...

叫名我覺得真係好睇性格,我女返左n班先對自己個名有反應, 而家35m已經識得選擇性失聰...
(叫極唔聽,超級勞氣)

大宅

我個仔18個大個陣,大概講咗10零個疊字,仲以為佢要2歲返健康院再check,因為之前聽D媽媽們講合格的話要至少講到20個疊字。點知護士又俾佢4歲先去健康院。
去到依家,下個星期就20個月大,其實都唔係增加咗好多生字,但會主動講多咗。
我個仔都係唔可以push佢講,你越咁做佢越唔講,反而好似玩遊戲咁,佢就會肯講下。

例如有一日我搭地鐵係扶手電梯見到有張海報講馬馬,起初我只係指俾佢睇有馬馬,之後每逢去到附近,就問佢見唔見到馬馬,慢慢佢開始會搵然後指俾我睇,然後我會有D誇張會回應佢,再之後佢就主動指俾我睇然後講馬馬。

大宅

sarah_cy 發表於 19-4-23 11:34
我個仔18個大個陣,大概講咗10零個疊字,仲以為佢要2歲返健康院再check,因為之前聽D媽媽們講合格的話要至 ...

唔該你,我試下

大宅

kissapplegirl 發表於 19-4-22 03:13
想問你個囡係咪好遲先開始講野,因為我個仔快15m,無論幾緊急肚餓等有咩事都唔會叫媽媽,爸爸,但問佢,佢 ...

我bb歲半,之前去健康院講野唔合格
同你一樣,明哂你講乜,但就成日唔講,仲係火星話階段,我都有少少心急,但都無計,唯有不停講多啲

複式洋房

Nbs 發表於 19-4-22 10:31
我女都係18個月時啱啱緊緊健康院合格, 講到六七個疊字左右。我冇迫佢講或者點樣特別教佢,都係一路不停咁同 ...

真係架。要一直同佢講野就得架啦!我無時間陪囡囡,佢講野都好遲緩。

別墅

我BB 19個月大慨20+單字, 但佢人物方面只係肯講爸爸同婆婆, 唔肯講媽媽...上個月返健康院講野叫Pass, 但佢死都唔肯砌積木, 激死.....!

大宅

irenewsw 發表於 19-4-24 13:56
我BB 19個月大慨20+單字, 但佢人物方面只係肯講爸爸同婆婆, 唔肯講媽媽...上個月返健康院講野叫Pas ...

20個單字已經好好了,咁唔肯砌積木,兩歲仲使唔使返去?

水晶宮

尋日小朋友19個月病左順便問左醫生。

其實醫生話識2-3.個字,識指要嘅嘢已經ok

別墅

回覆 holly0519 的帖子

no need ah, 砌積木係睇小肌肉發展, 砌唔倒可以試畫野, BB揸倒支筆都叫OK wor... 4歲先返去呀...

大宅

3力士 發表於 19-4-24 11:44
我bb歲半,之前去健康院講野唔合格
同你一樣,明哂你講乜,但就成日唔講,仲係火星話階段,我都有少少心急 ...

我囡歲半,同你bb一樣,明晒你講乜,但就係唔肯講嘢,仲係星球話中

首頁

尾頁

跳至