自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

油麥麥 發表於 19-4-22 10:18
贊成唔迫佢,但唔等於縱容佢,令佢產生依賴感

好,會同佢講多d

大宅

我個同你一樣,5歲9個月,一直都戒唔到,直到大概40日前,自己自然地戒左…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

朋友仔係咁,佢已經8點開始唔飲水,醫生話瀨到8歲都叫正常

Check 過❨唔記得check 乜❩正常,好似瀨到9,10 歲之後冇瀨

大宅

PP1215 發表於 19-4-22 10:19
我個同你一樣,5歲9個月,一直都戒唔到,直到大概40日前,自己自然地戒左…
...

太好

大宅

魚兒小寶貝 發表於 19-4-22 10:20
朋友仔係咁,佢已經8點開始唔飲水,醫生話瀨到8歲都叫正常

Check 過❨唔記得check 乜❩正常,好似瀨到9,10 ...

知道

男爵府

我女都係到小一前的暑假自己準備好就戒到啦!個個小朋友時間唔同。唔使擔心

伯爵府

回覆樓主:

我仔快7歲仲會間吾中濑,
如果飲多左水係必濑的 (佢訓得好淋的)
之前好似有人講係佢身體機能未ready,好似係身體會自動濃縮已尿量
所以無得逼,或許中醫調理會work, 但我lazy, 未去睇
(我仔試過一晚瀬兩三次,首先濕小小,清理完點知再瀬,隔兩個鐘又濑,
結論係:第一輪濕少少可能係膀胱full 左,放少少,之後又full 又放少少
所以一發現濕少少,我會的佢vv, 又真係會v 好多架)

伯爵府

我又覺得十二點零鐘叫醒去一次ok. 因為我自己呢個時間瞓,佢係半瞓覺狀態咁去。我覺得好過瞓住瀨。我試下慢慢推遲叫醒時間。咁樣叫醒四、五個月就唔駛再叫

男爵府

wingkakon 發表於 19-4-22 10:06
個問題就係佢唔醒,佢自己都話唔係我想瀨,我真係唔識醒,事實真係咁,佢日頭係正常,急會自己去,到夜晚 ...

因為一日仲著住片,佢唔會感覺到濕同唔舒服,更加唔會識醒,就係要比佢感受到唔舒服先會嘗試自己去厠所而唔好倚賴尿片。

大宅

skyyyjun 發表於 19-4-22 10:27
因為一日仲著住片,佢唔會感覺到濕同唔舒服,更加唔會識醒,就係要比佢感受到唔舒服先會嘗試自己去厠所而 ...

其實巳經有有一星期冇同佢著片,都冇變,頂唔順要著返

男爵府

我仔都有同樣問題

男爵府

回覆 wingkakon 的帖子

暫停夜晚著著片,一般上幼稚園就戒片,開頭會瀨,亦預佢會瀨,所以墊定床墊。瀨咗都唔好鬧,但無瀨就要讚。睡前去一次洗手間,有些家長開始戒片時,每兩至三小時叫醒小朋友去一次廁所,慢慢就成功。
加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

skyyyjun 發表於 19-4-22 10:27
因為一日仲著住片,佢唔會感覺到濕同唔舒服,更加唔會識醒,就係要比佢感受到唔舒服先會嘗試自己去厠所而 ...

我朋友仔冇著片瀨濕佢自己唔覺,瞓得好淋

呢層好難講,可能有d 係有d 唔係

當然,我都贊成夏天試吓唔著片,但父母要有心理準備半夜或晨早攪一輪,而且要控制自己情緒,我朋友乜方法都試過❨包括打❩, 仔都係瀨,只係愈大瀨得愈少

另有jm 話半夜叫醒痾一次,我覺得都係辦法,聽過有人成功唔瀨,但我朋友就冇,一來佢自己唔肯半夜起身,二來佢仔只係間唔中瀨一次,佢又唔想因為"間唔中"而日日打擾仔既睡眠質素

珍珠宮

環保接龍勳章

wingkakon 發表於 19-4-22 09:48
其實正唔正常?佢日頭可以自己去,夜晚完全戒唔到片,訓幾個中條片已經濕到冧哂唔識醒,其實應該 ...

每個小朋友發展唔同, 如果睡前已經去左vee vee, 條片濕即係佢仲未得, 8歲前可以等吓, 8歲後就要睇e生。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

其實正唔正常?佢日頭可以自己去,夜晚完全戒唔到片,訓幾個中條片已經濕到冧哂唔識醒,其實應該 ...

我小朋友戒片方法是 睡前去一次 12點左右湊佢起身去一次 兩個都係一樣這方法戒左片

水晶宮

回覆樓主:

晚上未ready介
night tine toilet training is also hormonal development related.
所以無得急。

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/toilet-training

http://www.bladderbowel.gov.au/assets/doc/drynight.html

男爵府

skyyyjun 發表於 19-4-22 10:14
我諗個個小朋友發展唔同,我身邊都有些朋友夜片係會比較遲 ,慢慢來,多同小朋友傾下,引導下佢唔著嘅好處 ...

其实我也想知道應該幾歲再和他戒夜片比較好?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔小一夜晚都仲要用片,小一下學期就自然戒咗

伯爵府

正常生理8點後無水入,邊有咁多尿去
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 wingkakon 的帖子

如果多過一星期一次瀨尿,應該要睇醫生

首頁

尾頁

跳至