嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

14個月大,持續37.3—37.9,好吾好俾退燒葯?

回覆 Yipmin 的帖子

Hi Yipmin ,小朋友情況點呀? 有冇睇醫生? 一般建議當BB體溫係37.5-38度,4個小時左右定時量體溫,體溫超過38度就需要服用退燒藥,如果媽媽用紅外線探熱器,有時放置耳探機嘅位置唔同,耳道有分泌物或者有耳垢,都有可能影響耳探時體溫讀數,耳探時需要將BB耳道拉直和正確地放入耳仔探左右耳,以最高的溫度作準會更安心。發燒只係一個警號,最重要係搵出發燒原因,對症下藥會快D好返。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

睇左医生,喉咙发炎,吃左感冒药已经退烧,依家变左出红疹,应该过两日会好
Yipmin 發表於 19-4-26 15:44

睇左医生,喉咙发炎,吃左感冒药已经退烧,依家变左出红疹,应该过两日会好 ...

已經搵到小朋友發燒原因媽媽就唔駛太擔心 通常因病毒感染而發燒,退燒後身上有機會出現紅疹,唔痕唔痛,紅疹一般會自已慢慢退,媽媽佢飲多D水/湯水補充足夠水份, 俾軟身、 容易進食食材俾小朋友,例如瓜蓉魚肉粥,祝早日康復

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

多谢
Yipmin 發表於 19-4-26 21:47

多谢

首頁

尾頁

跳至