母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,同埋有無隻好用?有無打斜拎都泵到嘅手泵?Thanks

大宅

momo.f 發表於 19-4-25 17:01
如題,同埋有無隻好用?有無打斜拎都泵到嘅手泵?Thanks

買接奶神器,無線方便,新手都唔會手忙腳亂。放喺胸度鍊一下個suction cup就得。但佢唔可瞓喺度用。
我用haakaa同naturebond

大宅

我係邊餵邊泵。
我可以用symphony, freestyle 都泵到。bb斜斜地就得架啦。

複式洋房

penguinguin 發表於 19-4-26 10:39
買接奶神器,無線方便,新手都唔會手忙腳亂。放喺胸度鍊一下個suction cup就得。但佢唔可瞓喺度用。
我用h ...

等我研究下先,但洗唔洗一路錬,定錬一下就得?

複式洋房

MissPuffs 發表於 19-4-26 13:22
我係邊餵邊泵。
我可以用symphony, freestyle 都泵到。bb斜斜地就得架啦。

我其實有考慮買freestyle,因為用左朋友比部swing 一次覺得真係泵得清過自己部tt,但部swing 用左一次就唔知做咩用唔到,到而家都未得閒搞 所以仲考慮緊買唔買medela 好

大宅

momo.f 發表於 19-4-26 14:29
我其實有考慮買freestyle,因為用左朋友比部swing 一次覺得真係泵得清過自己部tt,但部swing 用左一次就唔 ...

我覺得symphony 好好用,租機。醫院機

複式洋房

MissPuffs 發表於 19-4-26 15:41
我覺得symphony 好好用,租機。醫院機

喺醫院有用過,但租機係去邊到租同點計錢法?不過部機太大部,遲啲返工拎唔到返去用

大宅

momo.f 發表於 19-4-27 10:48
喺醫院有用過,但租機係去邊到租同點計錢法?不過部機太大部,遲啲返工拎唔到返去用
...

去尚健維佳租
6000 deposit , 一個月600
有人話貴。但餵奶粉一星期都幾百,一星期一罐。而且呢部機不是死力,不會泵傷。貴得有道理的。母乳顧問都建議如果可以就用醫院泵。我有用優合,大力,死力,係快。但易泵傷,又易乳腺炎。用左symphony 之後,乳頭冇紅腫了。

複式洋房

MissPuffs 發表於 19-4-27 11:01
去尚健維佳租
6000 deposit , 一個月600
有人話貴。但餵奶粉一星期都幾百,一星期一罐。而且呢部機不是死 ...

等我遲啲去問下先
反正我要拎部medela swing 去睇下做咩開得著但無泵力
我記得喺醫院用時,真係唔會泵到痛但又出到奶,不過衰在大舊,拎唔到返工用… 唔知家用版同醫院機係咪都一樣

大宅

momo.f 發表於 19-4-26 14:27
等我研究下先,但洗唔洗一路錬,定錬一下就得?

鍊一下就得。你唔鍊實而係輕輕拎住的話,就會將另一邊漏嘅奶接住。你鍊實的話佢就會好似手泵咁吸奶出嚟
但記住佢代替唔到手泵/電泵,因為佢要靠你自己引奶陣,唔識自己引奶陣的話就要靠手泵/電泵嘅按摩模式幫你。
https://youtu.be/fYWaTwt3qSg 你睇下條片點用

複式洋房

penguinguin 發表於 19-4-27 15:04
鍊一下就得。你唔鍊實而係輕輕拎住的話,就會將另一邊漏嘅奶接住。你鍊實的話佢就會好似手泵咁吸奶出嚟
但 ...

咁要等我學識自己引奶陣先得

但手泵都有按摩mode?

洋房

回覆 momo.f 的帖子

係咪d配件有問題? 之前睇過d post話d parts 有問題好似話會冇力

複式洋房

redatw 發表於 19-5-1 13:30
回覆 momo.f 的帖子

係咪d配件有問題? 之前睇過d post話d parts 有問題好似話會冇力 ...

我都唔知,呢兩日部機又好似work 返,奇奇怪怪咁… 不過算啦,我都係換雙泵架啦,呢部做後備

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊