夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

babylover53 發表於 19-4-29 01:43
我同老公結婚6年,我地都仍然有將結婚戴喺左手無名指上,感覺好warm

如果你另一半無戴結婚戒指,你地會介 ...

我結婚廿年~一直都有帶婚戒喺手~但我先生就冇~一開始佢就冇帶~因為工作關係~唔方便~我又覺得無咩所謂

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

只係結婚果日戴過,跟住封塵了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-4-29 06:06
我結婚廿年~一直都有帶婚戒喺手~但我先生就冇~一開始佢就冇帶~因為工作關係~唔方便~我又覺得無咩所 ...

一齊冇帶

如果係唔方便唔帶唔介意,突然帶開除就驚啲

珍珠宮

回覆 babylover53 的帖子

如果嫌長篇,只略過讀bold了的字體 直接答案:
我同前夫結婚用的戒指,我揀錯了價值來買。我以為前夫的生計能力養得起我同我父母過世,照顧到我新移民的兩位哥哥和他們一家來美立足的。
我以為我前夫有條件畀我做全職家庭主婦,留家相夫教子。完全順服於我前夫下。
所以我用我父母的錢買了一隻有7粒鑽石的戒指。有兩個圈,一圈訂婚期間戴,一圈到結婚那日戴上。
結婚一年後,我覺得我地實在太窮,不配帶有鑽石戒指。(所謂冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽)
我除左冇戴。我是靠全優成績領取獎學金免書簿學費讀書的窮大學生。課餘還要兼職當小教師在校園裏補習大學生。
到我畢業後一人搵錢擔得起頭家,供養埋我前夫讀最高等學位,(到而家,我仲獨力一人還緊佢借落的昂貴學費債)我覺得我份專業收入襯得起戴鑽戒,我才戴翻上手指。
到左我發現我第二個女有與生俱來的嚴重腦癱時,我為了當自己係護士全面照顧她不出意外,鑽石太硬,容易刮襯她,從那時起,我乜野首飾都除曬。戒指也除了。我前夫唔介意。
如果我可以重來,我會揀個乜都冇的K金戒指一環 來戴。有咁便宜就買咁便宜。

後來我依家先生話買樣嘢畀我戴,要我一生戴在身,唔准我除,以作為佢要定我一生一世到死也不離棄我的標誌。我揀左腳鍊,而且要千足金。如果我除,就係犯大忌,後果,我唔使要問佢我都知會是不堪設想。我時時刻刻守這禁忌,時時刻刻我都感到跟住呢個男人,我好有安全感,佢辦事,我放心。
佢向我訂婚那日,我才第一次見到他為我親自挑選的腳鍊。原來佢還在腳鍊上加上兩粒玉珠珠,佢話我知意義係 一粒代表我,一粒代表佢,二人永結同心。
佢將我擺在沙發上坐,佢跪在我面前。停頓一刻,好尊嚴地望住我且有霸氣地同我講:「今天是我唯一的一次向你跪,你好好記住這日子。今後,你就是我的小女人,以聽我話,守我的規矩來表達你愛我,我不會再向你跪。」我聽完,全身頓時不由自主地變得軟弱無力,心都軟化在他那濃情愛,擔保責任與主權的領導下。
講完,佢把手抬起我腳,腳跟放在他脖頭上扛著,用鉗把腳鍊緊鎖在我腳腕樹。
到今日,差不多六年了。有時我沖完涼,洗埋頭,會有我的髮絲纏在腳鍊上,我就把腳腕遞畀我先生,讓佢親手鬆解髮絲。佢好似個裁縫師傅咁,手勢技巧細緻精湛。我好享受在被佢惜心照顧,供應下。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

我同老公結婚6年,我地都仍然有將結婚戴喺左手無名指上,感覺好warm

我無戴好耐了!
剛剛結婚時都keep住戴,但日日煮飯洗碗經常濕水太多,就發覺因爲up住令手指起濕疹,後尾就除咗心中有愛常存在!哈哈
另一半不會介意!

別墅

I9528 發表於 19-4-29 07:09

x2

男爵府

我無帶,唔鍾意飾物,我又粗手粗腳。帶在手指,不如放在心。

琥珀宮

我同老公除咗註冊嗰日戴過一下,無再戴啦,其實預咗自己唔會戴,註冊前同老公話不如唔好買,求其搵D指環過咗個儀式咪算,佢又扭扭擰擰唔肯,最後依家咪又係放入盒再放入櫃..............................

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

生完個女之後我無,c6 將介指帶係頸錬上

大宅

有日日戴,不過我地仲係結婚無耐

子爵府

我結婚第二年已經無帶了, 係因為我不嬲不愛飾物..., 而且不方便... 太太見我不帶, 又話唔帶....

對我來說唔帶戒子唔代表唔愛太太..... 亦無意圖扮沒結婚來結識異性...

侯爵府

我結婚13年,未戴過一直放夾萬,本身唔鐘意戴介子,但我同老公感情好好

珍珠宮

減齡達人勳章

結婚十八年,老公曰日戴,我就因為陀bb時,手指腫戴唔到後就冇戴過。

大宅

我成日戴,老公返工會除。但佢果隻係花過我。我地婚戒係最普通18k金一圈

我有時會戴訂婚戒或自己買d普通戒指。貪靚先戴,唔會特別諗有咩意義

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

I9528 發表於 19-4-29 07:09
我都係

大宅

20150618bb 發表於 19-4-29 18:46
我都係

我對結婚介子係白金克有佢名字和結婚日期?結婚後就大家都冇戴因發福了,2拾幾年都要分開睇見就眼寃?全部金器拎去金舖賣晒。

大宅

我原本日日戴,可惜之前唔見咗

大宅

回覆樓主:

我日日戴(不過依家孕後期手指腫除左)
c6就只會大時大節先戴,我初結婚時問佢點解,佢答我戒指係戴在心裏,ok you win

複式洋房

回覆樓主:

我以前出街就會戴,返到屋企會除低。我老公以前就有時戴,多數唔戴,我哋兩個都唔介意呢樣嘢。

有一年聖誕,樹下放了一個珠寶店的袋,我當時覺得奇怪,我老公唔係會買手飾送我的人。當小朋友拆曬其他禮物後,我老公攞起嗰個袋,笑吟吟咁打開佢,裏面係一隻戒指,係佢唔見咗自己嗰隻結婚戒指再買翻的「婚戒」! 所以喺佢嚟講戴都係冇意義嘅。

首頁

尾頁

跳至