論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家意見:

姐姐的女兒來港旅遊,她要求我寫封擔保信,大致是我會擔保她女兒在港期間的費用,用作她女兒入境時交給Immigration 職員,這信件只是for 入境作用,並不是真的要我支付她女兒的洗費。

她說朋友的家人之前來港,也是這樣安排。

請問有人試過嗎?我偏向唔想寫,因為責任問題,想睇下大家的意見/分享,謝謝。

男爵府

回覆樓主:

未聽過要咁寫!!
唔好寫!!
可能會用你封信做第二啲野。

你可以答佢: 明天我打去香港入境處問下先 (入境處一定答你唔使寫擔保信的)。
如佢答你唔係丫係菲律賓果邊要擔保信, 咁仲怪, 菲國人民居然要中國人擔保信先可以離開自已國家 。唔好笑死人。

大宅

Solarflare 發表於 19-4-29 19:26
未聽過要咁寫!!
唔好寫!!

謝謝回覆。

姐姐話係俾香港入境的職員

我嘗試致電熱線查詢,但是等好耐

大宅

Solarflare 發表於 19-4-29 19:26
未聽過要咁寫!!
唔好寫!!

謝謝回覆。

我嘗試致電熱線查詢,但是等好耐

子爵府

BK Milk勳章

kkk2015 發表於 19-4-29 19:23
請問大家意見:

姐姐的女兒來港旅遊,她要求我寫封擔保信,大致是我會擔保她女兒在港期間的費用,用作她女 ...

我老闆係鬼佬,老婆係菲律賓人, 住在菲律賓。佢或家人嚟香港,老闆都會準備 Letter of Guarantee, 怕入境時比人留難。

當然,寫唔寫係你自由。

wcpcelia    發表於 19-4-30 08:50

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我唔會寫。又唔識佢個女,而家口講就話唔駛你負責,但萬一有乜事,真係唔追究咩?

大宅

我想知入境條例是否有此規定?

一般訪客有簽證唔係已可以入境?

大宅

佢個女幾多歲? 如15歲以下兒童不能單獨入菲律賓境,必須要父或母一齊先入到境。

大宅

siuting518 發表於 19-4-29 21:53
佢個女幾多歲? 如15歲以下兒童不能單獨入菲律賓境,必須要父或母一齊先入到境。
...

21 歲

男爵府

嘩喱啲咁嘅嘢真係唔制

子爵府

對於一D言而有信的人都會考慮;但呢個講大話當食生菜,言而無信,毫無責任感嘅民族,三思啊!

大宅

就係咯,上面有位媽媽講佢老闆自己老婆就話guarantee, 姐姐個女我無責任負擔,加上我未見過佢,有乜事好麻煩。

如果無封信會入唔到境嗎?

大宅

kkk2015 發表於 19-4-29 19:43
謝謝回覆。

我上星期姐姐囡囡來香港旅遊,冇需要我簽任何文件,佢自己搞掂。

wcpcelia    發表於 19-4-30 08:51

子爵府

比我一定唔寫!
Should be 工人自己擔保!
而且姐姐要都可能for其他用途

大宅

Scallopbaby 發表於 19-4-29 22:43
我上星期姐姐囡囡來香港旅遊,冇需要我簽任何文件,佢自己搞掂。

多謝你的回覆,知道姐姐可以自己搞掂都成功便好了!

大宅

PonyMom 發表於 19-4-29 22:49
比我一定唔寫!
Should be 工人自己擔保!
而且姐姐要都可能for其他用途

多謝你提點

我都覺得應該姐姐自己擔保

大宅

kkk2015 發表於 19-4-29 23:07
多謝你的回覆,知道姐姐可以自己搞掂都成功便好了!

姐姐可以攞合約去申請,唔好亂簽名,你試下问agent

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咪寫, 你工人想你包佢家人來港食住。
我工人andy, 3年前, 佢家人來HK5日, 唔使我寫, 簽任何野, 淨問可否比佢放2日假。 我比。 佢家人跟團來, 唔使任何保証。

但 2014, 肥廢人cornellia問過媽媽, 佢3女一仔easter have holiday, want to come to homg kong disney, can they live here, sponsor their trip?

媽無應承佢。 黑面。 話之佢。

但若工人一支公來香港, 不是跟團, immigration要佢有 HK$6000 cash在身至比入境, 若無, 唔比入境, 耍坐下班機走。

2012 5月, 我樓上 man bun george返菲律賓, 叫佢細佬andy, 即我而家工人, 來香港幫佢做住佢份工, 又順道來比我interview. 點知到香港機場, immigration唔比andy入境。 話佢唔夠HK$6000, 驚佢做黑工。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-5-1 09:00
咪寫, 你工人想你包佢家人來港食住。
我工人andy, 3年前, 佢家人來HK5日, 唔使我寫, 簽任何野, 淨問 ...

Thanks 即係如獨自來港不是跟團,要帶港幣 $6000 or above?

大宅

Scallopbaby 發表於 19-5-1 08:38
姐姐可以攞合約去申請,唔好亂簽名,你試下问agent

多謝提醒。請問點申請?

我自行同外傭續約,沒經agent, 所以無相熟agent 可以問

首頁

尾頁

跳至