自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

小肥兔 發表於 19-5-2 10:44
我只係一個普通不過既c9, 亦行得正企得正, 監控對我如無物,不會自尋煩惱
...

我一開始已講,去內地及用有關服務,係對私隱有concern,要去玩要方便,係要犧牲某程度私隠。

對自己私隱無concern的普通c9(你自己話的), 亦真係不用關心呢d「小」事

侯爵府

jewelry~day 發表於 19-5-2 10:05
我反而想裝tim⋯如果想上去飲飲食食同用到滴滴咁wechat pay 定Alipay 方便d?

我用wechat,因為方便同朋友夾返錢
其實兩樣都方便
8-)

珍珠宮

小肥兔 發表於 19-5-2 10:44
我只係一個普通不過既c9, 亦行得正企得正, 監控對我如無物,不會自尋煩惱
...

呢個世界,唔係淨係大陸先會監控,外國一樣有!

我同你一樣,唔會自尋煩惱!

侯爵府

環保接龍勳章

我同朋友或屋企人,
夾錢都係用PAYME,
雖然大家有alipay /we chat,
但無諗過用嚟夾錢喎.

水晶宮

回覆樓主:

基本上監控唔會得大陸先有囉 根本上你用得智能電話/電腦都已經出賣咁你的數據 即使八達通都一樣,警察一樣可以用八達通去捉犯罪人 還有信用卡等等,所以我唔會抗拒用微信/支付寶,覺得好用,尤其微信,多功能於一身

大宅

小肥兔 發表於 19-5-2 09:29
有時都要諗下自己係咩身份,監控要成本架

係,個個都話怕監控,佢地是否已為自己係名人,或者係政治人物,或是犯罪人!!

侯爵府

birdbird 發表於 19-5-2 08:56
咁你平時吹水唔好講到自己用 alipay /wechat pay 暢通無阻, 最好係識少少又唔識少少, 係老公/男朋友負責搅 ...

同同事食飯夾錢,同埋同同事去大陸玩,同事先會知

咁私人嘅嘢,點借俾人,知,唔代表要借吖,我夠知佢有香港no.我又問佢借咩

佢衰在唔一致啫,把口又要鬧,又要驚俾人hack,又要問人借來用。覺得有風險就唔好用,將風險轉嫁俾人

8-)

大宅

木土土 發表於 19-5-2 10:23

唔check 所有人臉,如何在茫茫人海搵到個通緝犯?

這樣檢查,這樣 監控,對維持治安好重要。

你老公冇犯罪,就會冇事,如犯罪人去左酒店, 對酒店安全也 構成威脅,也影響你老公安全

大宅

回覆樓主:

唔好講話公司呀 C9團都係咁 用payme夾食飯覺得好威好勁,雖然我都有 但見其中一個覺得自己好勁 係咁串無果位 但人地係有錢媽媽 用與唔用又代表咩 人家有錢比米得囉

水晶宮

asukav6 發表於 19-5-2 09:06
我都只用payme,唔似得d c9仔為D雞碎coupon賣晒成部電話的資料俾人

fb都有監控一樣大把人用,跟本普通市民怕嚟都多餘,因為人地係唔會浪費資源去監控一個冇價值嘅人普通市民

Fb設萬人監控團隊 朱克伯格被質疑向強權
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20171210/mobile/bknint-20171210120557609-1210_17011_001.html

水晶宮

我家係用payme
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

木土土 發表於 19-5-2 09:38

內地係不計成本全民監控的

咁樣捉到通緝犯唔好咩?對良好市民嚟講絕對係好事嚟呀,大陸啲大明星大人物,去大陸發展嘅香港藝人,全部都要用微信掛,佢地都未驚洩漏私隱,我地啲普通市民驚嚟會唔會有啲多餘

珍珠宮

佢鐘意用乜唔好理,但千萬不能借account 同電話號碼俾人用

水晶宮

angiehouse 發表於 19-5-2 10:10
吾好埋佢,甘高級吾洗貪小便宜啦

我壞疑文中的 "高層" 不是真高層。正苦真高層唔會閞口問下屬借大陸電話卡用 alipay/wecjay pay咁低智。
係人都知現今電話卡 link 住n 個 app, 有乜理由問人借電話卡去用payment app?! 正苦人可能好度縮, 但唔會咁蠢送個把柄比下屬拎上手來指控自己 。

侯爵府

birdbird 發表於 19-5-2 11:51
我壞疑文中的 "高層" 不是真高層。正苦真高層唔會閞口問下屬借大陸電話卡用 alipay/wecjay pay咁低智。
係 ...

我呢d低層佢月薪有十萬多d,我就覺得佢高㗎啦
當然唔係你地見到上晒電視個種高層
但夠晒佢地揸住雞毛

正苦工同出邊唔同,佢知你地轉來轉去都係正苦,除非玩攬炒,否則揸住雞毛的個個都係山寨王
8-)

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我只用PAYME..

男爵府

麵包超人^o^ 發表於 19-5-2 00:37
我都無用alipay唔覺有咩問題 但我有用wechat因公事

Wechat apps 容量大好食電,我用左一排delete左。支付寶(香港) 主力買淘寶貨.

payme朋友間過數好方便,好多朋友都有安裝。

伯爵府

菲比108 發表於 19-5-1 22:57
我覺得尐人真係好sturbon,其實wechat alipay都好方便易用安全。唔明點解要咁憎大陸野。不過有尐人連payme ...

呢班人咪等如n年前興用信用卡果陣話信用卡會容易駛大左呀,俾人偷資料呀,俾人容易冒簽呀唔安全果d咁囉,唔與時並進,好快俾時代淘汰,我唔會side氣同人拗,費事袋錢入佢袋教精佢

大宅

反而對私穩無咩在乎,好多人反正已經有你資料。淨係接電話推廣已經知。
所以用Alipay、wechat pay 係無問題,就算俾呀公知我資料都算。不過對呢尐交易平台無咩信心就真,就算Yahoo、Facebook 或者 因航都會俾人hack,所以呢尐户口唔會link 銀行,Credit Card 都係link 張超細信用額嘅安全尐。Alipay 呢尐就梗加只係現金入數算。係驚佢公司員工操守出問題多。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

chuck_bass 發表於 19-5-1 23:15
我唔用, 所以唔會去中國

me too
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至