懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇mama生BB入住瑪麗私家房?
見二等房收費$4xxx晚不包括醫生費'藥費' 巡房費 樣樣收費。如果住3日埋單要大約幾錢?

男爵府

要睇下排唔排到,公務員同家屬可以特價升級所以都唔一定話升就有

男爵府

Micmici 發表於 19-5-2 13:03
見二等房收費$4xxx晚不包括醫生費'藥費' 巡房費 樣樣收費。如果住3日埋單要大 ...

如果你想私家房,好似要由產檢開始轉去私家症,無得再喺政府嗰邊做,同埋加加埋埋條數好似仲貴過出面私家醫院,埋單10萬以上

別墅

super_cat 發表於 19-5-2 16:50
如果你想私家房,好似要由產檢開始轉去私家症,無得再喺政府嗰邊做,同埋加加埋埋條數好似仲貴過出面私家 ...

無錯,如非家人親屬是公務員,瑪麗姑娘都會同你講,私家房收費埋單分分鐘貴過私家醫院。

大宅

我去贊育檢查,佢有播住啲片,我見到内容係話私家病房係先到先得,你入院個陣可以要求,收費我就唔清楚,不過我公司個benefit upgrade 咗$1萬,如果有位,我都會轉私家病房。因為係大房啲BB喊,我怕太嘈瞓唔著。

複式洋房

我第一胎時有upgrade 二等房
2個媽媽share 一間房,好彩的話,見有個媽媽一個人住哂間間房~
好過大房好多,唔會成日聽到BB 喊,休息都好d!
大前提係你同咩人share 一間房,如果隔離床既BB keep 住喊都無得避免
同埋探病時間都比較彈性
來緊第二胎都會番來QM生

別墅

siukim0214 發表於 19-5-3 13:18
2個媽媽share 一間房,好彩的話,見有個媽媽一個人住哂間間房~
好過大房好多 ...
想請問你本身係公務員/家屬嗎?
upgrade後埋單大概幾錢? 謝謝你!

大宅

super_cat 發表於 19-5-2 16:50
如果你想私家房,好似要由產檢開始轉去私家症,無得再喺政府嗰邊做,同埋加加埋埋條數好似仲貴過出面私家 ...

yes,我問過,姑娘都唔建議,會貴過私家好多,冇晒政府資助,連產檢都要收返2000蚊一次,棉花都逐粒計錢,重點係個服務一樣,因為都係個D姑娘,唔好諗住會有私家醫院質素

複式洋房

he925 發表於 19-5-3 13:33
想請問你本身係公務員/家屬嗎?
upgrade後埋單大概幾錢? 謝謝你!

本身我老公係公務員,所以upgrade 完都只係細數目
唔好意思,唔太記得幾多錢
但姑娘服務態度好過大房好多,未致於私家醫師既態度,但要幫手好快有人來幫你!
如果想upgrade, 一入院就要apply, 到你生完就直接入二等房

別墅

Micmici 發表於 19-5-2 13:03
見二等房收費$4xxx晚不包括醫生費'藥費' 巡房費 樣樣收費。如果住3日埋單要大 ...

如果你非公務員或家屬,瑪麗私家房埋單價應該貴過你去私家生,而且無得揀醫生
港島區不如你望下東區醫院特別房,三人房好似三千幾一晚已全包,朋友上年順產打埋無痛埋單萬二左右

別墅

siukim0214 發表於 19-5-4 13:05
本身我老公係公務員,所以upgrade 完都只係細數目
唔好意思,唔太記得幾多錢
但姑娘服務態度好過大房好多 ...
我同老公都唔係公務員呀
希望瑪麗大房D姑娘都OK啦

大宅

我四月中在瑪麗生完,我在大房,遇到的姑娘及姐姐都幾好(當然我聽到有兩個較麻煩的媽媽就令姑娘們勞氣少少,例如:已吩咐剛由產房推上來的媽媽(第二胎)唔准落地,就算去小便都要按鐘,但那位媽媽未夠三個鐘自己去洗手間被發現,比姑娘及姐姐丙到抽筋,而她的bb被度到只有35度多d,姑娘及姐姐勁緊張地同佢講,她只想繼續訓,又推說話因bb不斷訓,餵都唔食,所以唔喊唔使餵奶,最後姑娘共推了bb去照燈保暖兩次,才回升至正常體溫,真是激死d姑娘及姐姐),其中有一個負責我的姑娘更是好好的....而本來7張床,但keep住只有4-5人,d bb算乖冇長喊....我隔離床又冇人,空間感幾好的。

大宅

圖圖 發表於 19-5-4 16:54
我四月中在瑪麗生完,我在大房,遇到的姑娘及姐姐都幾好(當然我聽到有兩個較麻煩的媽媽就令姑娘們勞氣少少 ...

生第一個時就無咁好彩!全部床位full野,喊完一個又一個。大人都不停咀!我只訓左兩晚 已經刻骨銘心 返到屋企 bb喊聲喺個腦海裏足足一個星期 先回復正常!!!所以今次見 政府宣傳 有私家房 所以想問下價錢 唔過2萬蚊也有得諗

大宅

雲妮mum 發表於 19-5-4 13:11
如果你非公務員或家屬,瑪麗私家房埋單價應該貴過你去私家生,而且無得揀醫生
港島區不如你望下東區醫院特 ...

我見醫管局網頁 只有私家1人同2人房 冇三人房選擇!如果依個 價錢非常ok

大宅

siukim0214 發表於 19-5-3 13:18
好過大房好多 ...

大約埋單幾錢?

別墅

Micmici 發表於 19-5-4 17:16
我見醫管局網頁 只有私家1人同2人房 冇三人房選擇!如果依個 價錢非常ok

google search東區醫院 特別房,有好多人分享過

複式洋房

he925 發表於 19-5-4 14:12
我同老公都唔係公務員呀
希望瑪麗大房D姑娘都OK啦

其實唔洗咁擔心
公立醫院來講,瑪麗既姑娘相對係好服務~

複式洋房

Micmici 發表於 19-5-4 17:18
大約埋單幾錢?

如果非公務員/家屬,真係因人而異
我諗你可以入院時問問姑娘,如果價錢可接受,可考慮upgrade

別墅

我4月生完,d姑娘很好同好幫手,有咩吾明都會答你,出院後都會打電話跟進我的情況

別墅

圖圖 發表於 19-5-4 16:54
我四月中在瑪麗生完,我在大房,遇到的姑娘及姐姐都幾好(當然我聽到有兩個較麻煩的媽媽就令姑娘們勞氣少少 ...

瑪麗d 姑娘同醫生超好!我第一胎三年前,住大房。
我果陣大部分時間大家都拉curtain, 方便隨時餵奶,床邊除左bb 外,仲有不少空間
姑娘好好心機教餵奶,教換片等。。。

首頁

尾頁

跳至