自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我爺剛走,之前我哋二三十人補咗响醫院幾日佢都唔肯走,某日我哋全部人先後出去食lunch,點知原來一個人都冇留醫院(我唔知D人係點安排嘅?實在有D嬲),點都好,就响果時阿爺就响一個親人都冇之下走咗了……。

呢個都係我心結。後尾我怨過,某親戚就話我哋响哂度,阿爺唔捨得我哋,所以走咗幾日都走唔去,就襯我哋一個人都冇,自己就走了……。是但啦,安慰又好,乜都好,冇人想咁嘅,節哀。

水晶宮

回覆樓主:

親人, 感情在心中.

節哀

男爵府

小朋友其實都不太合適睡在醫院會議室,另外,我聽d老人家講一個人有幾多人(男或女)送其實一早已註定,如果本身唔會有女婿和外孫送,都會等到佢地走之後才去的,所以樓主你不用唔開心,聽你說你c6在你爸爸生前已經好好照顧佢,咁你就唔好怪你C6。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都已經來過, 先人臨終前要見既都見晒, 我覺得無問題
唔好鑽入牛角尖, 你都識講老人家在生時, c6都有盡力幫手, 已經好好架喇
黎緊專心幫先人辦好後事, 好好休息下, 祝福你

用戶要求終止服務

Fionhohoho 發表於 19-5-6 22:50
我記得你唔會有遺憾的
我婆當時彌留左好多次都唔肯走,最後一次媽打俾我
呀婆真係要走了,你來 ...

家父好安詳,訓左覺咁,一啲痛苦都冇
係佢修來的福氣

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-5-6 22:43
我好怕呢個遺憾會變成我既心結....係咪我轉左牛角尖?

PS:多謝大家聽我呻,希望大家手下留情,不喜勿插

唔覺得係遺憾,你已經做得好好,唔好亂諗嘢。

大宅

可能世伯就係知道個孫仍在身邊,所以佢唔捨得走苦撐住。當佢知道粒乖孫都來過了並由女婿護送回家好好覺覺豬,世伯便安樂哂所以才肯離開.....

樓主不要再自責及怪老公了,快平伏情緒及休息一下。

用戶要求終止服務

瑤瑤~ 發表於 19-5-6 22:54
都已經來過, 先人臨終前要見既都見晒, 我覺得無問題
唔好鑽入牛角尖, 你都識講老人家在生時, c6都有盡力幫 ...

係,c6連最厭惡的工作都落手做,
我明啦!孝順不是留在死後做,家父一定不會介意

侯爵府

回覆樓主:

節哀順變

用戶要求終止服務

小J媽媽 發表於 19-5-6 22:58
可能世伯就係知道個孫仍在身邊,所以佢唔捨得走苦撐住。當佢知道粒乖孫都來過了並由女婿護送回家好好覺覺豬 ...

好彩上黎呻下
多謝大家
我明白啦!父親真係好錫粒孫

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 19-5-6 22:43
我好怕呢個遺憾會變成我既心結....係咪我轉左牛角尖?

PS:多謝大家聽我呻,希望大家手下留情,不喜勿插

我嘅想法會同你一樣,過去嘅改變唔到,咁只有可以做的做完滿。

rip.

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔好諗咁多哦 ,早d休息

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

傻瓜,可能係你爸爸唔想見個孫睇住佢走,所以等佢地返左屋企先離去

好多野都整定,先人已走左,唔好再介懷,好好保重

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-5-6 22:42
早前家父臨終之前,我們一家都趕到醫院,因半夜時分,過了兩三小時也有微弱呼吸仲未走,c6話帶阿仔返屋企, ...

外父出殯冇可能因為返工而唔出席囉,既然你話世伯生前你老公都有好努力去醫院照顧世伯,佢點會為返工而唔送外父?我知你依家傷心緊,但你諗多咗喇!

我仲遺憾,我先父走嗰日我地一家大細喺日本,送唔到佢最後一程,但嗰日我地都即時買機票趕返黎陪媽咪,仲有兩個月,先父就走咗一年喇,我仲自責緊,因為我地臨出發前嗰個星期都日日去醫院睇佢,都見佢冇乜野,仲同我地有講有笑,叫我地幫佢按摩,叮囑我地一定要買手信比某親戚,叫我地玩得開心啲,我地先放心去旅行,結果佢選擇喺我地行程去到第三日走咗

男爵府

.

複式洋房

回覆樓主:

臨死果秒有無佢地陪都唔重要,重要係行得走得時大家既關係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你爸去得好安祥, 佢鍚個孫, 唔想小朋友見呢個場面。你爸好好心腸。

唔使介意。

你take care.

用戶要求終止服務

cherrieloy 發表於 19-5-6 23:02
外父出殯冇可能因為返工而唔出席囉,既然你話世伯生前你老公都有好努力去醫院照顧世伯,佢點會為返工而唔 ...

我都同c6講,出殯你會去架呵!?......

對唔住,令你想起不開心的事,我相信世伯再天上開心快樂冇痛苦

用戶要求終止服務

lily-of-valley 發表於 19-5-6 23:04
你爸去得好安祥, 佢鍚個孫, 唔想小朋友見呢個場面。你爸好好心腸。

唔使介意。

多謝你
一定係咁,公公好錫孫仔

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

南丁媽咪 發表於 19-5-6 22:52
多謝大家
好多謝你們
我剛才忍不住問c6,如果你地冇走,會唔會好d...
老人家係自己㨂時間走,你爸爸正正就想係佢地(你先生和兒子)唔係身邊時才走,呢個係佢既選擇,唔關你或你先生既事。
放低吧~有更重要的等著你去做~

首頁
12345...8

尾頁

跳至