1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉,19個月了,仲未正式講爸爸媽媽

侯爵府

喊包媽媽 發表於 19-5-6 23:05

我諗唔係分男女
係個個小朋友都唔同

伯爵府

我仔都係19個月,我同佢返play group ,其他同佢同齡嘅女仔,真係講野叻好多架,相反我仔都仲係一大堆bb話

男爵府

其他野講成點?
我個仔15m都係爸媽都唔識叫 點教佢都唔肯講野,明明佢識咩係餅餅,佢講過比我聽,而家死都唔肯再講

民房

我個都係就黎17個月都係爸爸媽媽唔識叫但係指令好多都識,點算

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

歲半返健康院, 姑娘點講?

大宅

Mattmattchan 發表於 19-5-7 03:32
我個都係就黎17個月都係爸爸媽媽唔識叫但係指令好多都識,點算

我個個一樣,除非你拎住野食,叫佢叫我先,佢先會媽媽,我都擔心
2歲要再返健康院

民房

celia0312 發表於 19-5-7 11:20
歲半返健康院, 姑娘點講?

無講的物就係叫我同佢講多的咁~各位大神有冇物方法可以令bb講多的嘢呢

民房

3力士 發表於 19-5-7 12:03

我個個一樣,除非你拎住野食,叫佢叫我先,佢先會媽媽,我都擔 ...

子爵府

回覆 Mattmattchan 的帖子

除左爸爸媽媽外,有無發過其他有意思嘅音,例如包、bye或者模擬聲比如"咩"咁?大部份指令識聽?會指或者帶你去佢想要嘅野?食固體好唔好?通常歲半講唔夠10個有意思單字,健康院會要求2歲再返去,因為有d小朋友2歲前會突然爆發,講好多野。

民房

CCHINGC 發表於 19-5-8 09:53

除左爸爸媽媽外,有無發過其他有意思嘅音,例如包、bye或者模擬聲比如"咩"咁? ...

有發過類似嘅字嘅音囉!例如書、狗、奶咁但係唔係好肯定係咪再加上唔係成日聽到。指令係指,例如去街街好無呀?佢會話點頭、汁返本書比爸爸佢會汁,希望學你話齋會大爆發啦

子爵府

佢發到其他音,證明佢有聽到並且有能力模擬發出呢D聲音,識聽指令即係已經開始同你溝通,有左呢兩樣野,就可以嘗試同佢多溝通,方法1) 咩都同佢講一餐,慢慢講 2) 同佢讀繪本,唔使好完整咁讀,佢掀邊頁,你指出入面簡單內容就可以, 3) 同佢落公園同差不多年齡小朋友玩,順便學下社交,例如握手、say hi咁 4) 模擬動物叫鼙佢聽,例如貓、狗叫, 5) 同佢玩幼兒樂器或者奶粉罐,再加大人模擬發聲,例如一面敲打、一面講"嘭嘭""咚咚", 同佢地玩聲音遊戲

公爵府

小事,我仔女19個月時都係唔識講
佢地係唔肯講啫,但識分爸爸媽媽的

別墅

我個仔依家29個月,兩歳時都係要番健康院! 佢兩歳 (今年一月)開始番N班,講嘢好咗d!

我都經歷過以為阿仔只識BB話,但身邊d朋友個個都話男仔係比較慢 pick up 講嘢! 再加上12月細B,所以舊年真係好灰!

但係好奇怪,臨去健康院之前,識多咗啲單字同埋無端端會嗌公公婆婆爺爺嫲嫲舅父舅母姑媽姑丈,去到健康院check up 時,姑娘問我小朋友識d講乜嘢字,我講每一個單字,阿仔又好合作跟我講! 最後姑娘攞咗本書仔出嚟,咁啱佢指住果兩個圖案阿仔都答到 (book & fork) ,咁我哋就pass左啦!

所以大家俾d時間,BB發展真係估你唔到架 :)

大宅

我仔1.5歲開始講句子,例如媽咪開風扇,識講好多詞語。
我建議多同他們睇書,他們會進步很快。

大宅

15週年勳章

我仔18個月都係未譜講,連爸,媽,奶都唔講

大宅

我個仔啱啱18個月,明明識講爸爸,媽媽,姐姐,打打,但唔肯講,成日講bb話,不過叫佢拎嘢做指令佢又識哂,17個月時去醫院檢查,醫生話佢講嘢冇問題,佢話男仔係遲啲講嘢,最緊要佢明白大人講咩

男爵府

nicolepo 發表於 19-5-9 22:39
我個仔啱啱18個月,明明識講爸爸,媽媽,姐姐,打打,但唔肯講,成日講bb話,不過叫佢拎嘢做指令佢又識哂, ...

我個個都明,叫佢執波拎紙巾都做到,不過硬唔講,唔講就成日喊先煩

別墅

個個小朋友發展都唔同
可以試下多D同小朋友講嘢,講故事...就算佢未識回應你, 你都照講, 係好似自言自語GA....但我覺得有幫助

大宅

男仔真係比女仔渣d,但最緊要留意有冇自閉,例如唔講野但認知有冇問題?眼神望唔望人?識唔識做手勢 bye-bye? 會唔會淨係望轉轉轉的風扇?固執行為?

首頁

尾頁

跳至