自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

管理處早排反映樓下投訴漏水, 但一直未俾管理處或我入屋去睇情況

我想快 d 解決個問題, 但如果對方一直唔俾我哋入屋了解, 到時情況愈嚟愈嚴重, 到時維修加埋裝修費就只會愈嚟愈貴. 咁對我都唔公平. 如果係咁, 我可唔可以要求封頂, 即係當到某日都唔俾我哋入屋睇, 我就只會負責某個金額嘅費用, 甚或可能唔俾?

伯爵府

回覆 j_joycie 的帖子

你買咗家居保險就要先報保險公司, 咩都要經管理處對話, 咩都要白紙黑字, 亦唔好講"係我地漏水一定會處理/維修"哩D野, 唔好答應佢地任何野, 保險CS教的

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

樓下要等樓上處理咗漏水源頭才可維修

水晶宮

都要搵人check下係咪真係你層樓漏落下面, 有時未必係正正樓上, 可能係外牆或者再上一兩層嘅問題, 我媽間屋就係咁, 唔係樓上問題, 所以要搵個沁水源頭

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

子爵府

回覆樓主:

又會佢自己都懶懶閒咁既

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢唔比入屋都煩喎
之前都比樓下話漏水, 好彩佢好快夾到時間check, 係條水管老化 比左幾百搞掂

伯爵府

等樓下住客去揾滲水辦來入屋測試

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

我都有睇過資料, 可以搵食環嚟做色粉測試, 但一定要樓下提出呢個要求先得

而家唔知咩位漏, 萬一真係關我戶事, 俾佢咁拖下拖下, 可能開頭花幾嚿水換水管已經ok, 到最後可能都要花幾千包埋佢天花裝修咋

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至