婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己一湊三,個個宜家都仲細個。男家啲親戚唔理你忙到覺都冇時間訓,一個電話開始就話佢地一家聽日黎食飯。一次半次都算,仲要經常,好心啦,大佬,老馮招呼你咩?老公又翻工。我湊住三件咁細仲要招呼佢。拒絕得多又唔好。唯有硬食。

公爵府

瑩mama 發表於 19-5-10 22:59
我自己一湊三,個個宜家都仲細個。男家啲親戚唔理你忙到覺都冇時間訓,一個電話開始就話佢地一家聽日黎食飯 ...
呢D情況......一律叫外賣.

別墅

我自己一湊三,個個宜家都仲細個。男家啲親戚唔理你忙到覺都冇時間訓,一個電話開始就話佢地一家聽日黎食飯 ...

你都算好!起碼提早一日通知,我6299去到你屋企樓下先打電話,話到左你屋企樓下!

不過你一拖三仲慘,都唔知點煮!

男爵府

話唔得閒,約咗人,去健康院,去公園,去學野,同c6講啦

大宅

yuyuyu_ng 發表於 19-5-11 00:10
你都算好!起碼提早一日通知,我6299去到你屋企樓下先打電話,話到左你屋企樓下!

不過你一拖三仲慘,都 ...

就算唔煮,要湊住三個執翻正間屋搞好清潔都忙到一頭煙,唔想俾男家D人覺得我搞唔掂,唔係嫦娥奶奶日日黎“幫”仲慘。我以前奶奶係咁噶,仲直接殺入黎,後來我老公叫佢打電話上黎,佢先打,出門口打。半個鐘到,有時趕住執嘢,D細路喊我都唔理得咁多,我對佢地好驚恐,有時仲會聽到佢黎神不守舍出意外,試過出門口掉垃圾,將個一歲女反鎖屋內。吸塵機唔記得入塵網報廢,切親手指,仲有好多我真係好驚我奶奶。

大宅

ilovecafe 發表於 19-5-11 00:40
話唔得閒,約咗人,去健康院,去公園,去學野,同c6講啦

其實尋日佢打黎,我已經唸好話唔得閒,等我老公放假再約,點知佢就一輪嘴講乜乜乜乜我會黎,我又衰緊張哦哦哦,同埋我當時唸,放三日假,佢係咪都要黎,如果其他日子佢黎成日,聽日佢順便過黎就黎半日,我就忍辱負重,俾佢黎,留翻兩日family time俾屋企。佢問我屋企食定出街食,我話出街啦,跟住佢又話係屋企煮啦,(我心唸,我自己一個要服侍你咁多個,我D bb 扭計你又湊唔掂,搵著我黎搞,唔洗你做緊係輕鬆)唔知佢係怕我埋單定怕佢埋單呢。佢地班人跟本唔明白湊三個係幾忙。

大宅

哎請各位原諒我,我就係嗰種唔好意思拒絕人嘅性格,就算拒絕都係老公出口多,我知我係自己攞黎賤,一來唔好意思,二黎唔想親戚關係破裂,我只係上黎呻下,搵啲support,不喜即插者請高抬貴手,唔係我會唔開心成日,哈哈,謝謝

男爵府

瑩mama 發表於 19-5-11 06:32
其實尋日佢打黎,我已經唸好話唔得閒,等我老公放假再約,點知佢就一輪嘴講乜乜乜乜我會黎,我又衰緊張哦 ...

如果要我煮,我會為咗佢地開始煮得難食。。。出街食咪一樣都要錢(佢地驚要佢地比,咁你同佢地出街千其唔好帶銀包),屋企係平D但係佢地班人唔洗錢唔洗做有得食,真心爽,佢地就算唔系睇你b,拎個地方開party咁開,不知幾好。。。如果唔想認付佢地,同c6講,等佢開口係必要的

大宅

回覆樓主:

唔好為左遷就別人而打亂自己時間表。
我唔介意你黎坐下,但我就係唔得閒執屋同招呼你,你亦唔好諗住過黎幫手,因為呢度係我主場。我平時都搞得掂,我唔會為左其他人睇唔過眼而硬要接受佢好意。

禁止訪問

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

ilovecafe 發表於 19-5-11 10:03

如果要我煮,我會為咗佢地開始煮得難食。。。出街食咪一 ...

最弊我姑奶成日搵我唔搵我老公,不過之後我會學下狠心d拒絕佢。多謝你

大宅

雞蛋公主59 發表於 19-5-11 11:10
唔好為左遷就別人而打亂自己時間表。
我唔介意你黎坐下,但我就係唔得閒執屋同招呼你,你亦唔好諗住過黎幫 ...

如果我睇得好似你咁開就好了,其實我都知太在乎人地睇法係會令到自己好難受,所以我都要變得硬淨d。

大宅

你應該答佢:好呀~奶奶你煮!如果佢話唔搞你個廚房,咁你就同佢講出街食。佢堅持係屋企煮,你就無限loop同佢講,好呀~奶奶你煮,因為我忙唔得閒!

大宅

百寶袋 發表於 19-5-11 11:27
心感同情
我都好憎人上來我家,唔肯出去食,話要煮。

係啊,我都好少去人屋企,除非人地邀請,有bb更加唔夠膽打攪人地咁耐。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我係你會同佢哋出街食,仲要食得有咁豪得咁豪,然後叫你老公埋單,睇下你老公仲會唔會成日都歡迎佢哋

男爵府

瑩mama 發表於 19-5-11 15:27
最弊我姑奶成日搵我唔搵我老公,不過之後我會學下狠心d拒絕佢。多謝你
...

正明你夠Nice

琥珀宮

百寶袋 發表於 19-5-11 11:27
心感同情
我都好憎人上來我家,唔肯出去食,話要煮。

打死都唔煮其實佢地又可以點呢 根本連自己嗰餐都唔想煮,仲要煮比其他人食?一係特登煮到勁難食

男爵府

最怕呢啲成日打攪人!一湊3已經忙啦,仲要招呼佢哋!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一湊三,我一定拒絕佢地嚟

首頁

尾頁

跳至