嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教家長有小朋友五歲大出風癩唔好 睇西醫定中醫好?

侯爵府

回覆 savannah2014 的帖子

初有蕁麻疹(風癩),看西醫服抗組織胺,服一段時間後,療效不錯,so 看西醫先。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

我用過類似紫雲膏的中藥膏治療蕁麻疹,療效很好。

你可買盒紫雲膏試下。(不是以上我用的中藥膏。)

請問点醫,不知是否濕疹 - 醫護健康 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區
https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

呀,剛醒起....

可以試下買一盒京都念慈菴銀翹散沖劑 (不要另的牌子) (around $30),一盒4包,用 2 包用熱水開一大杯水,蓋上,待變回室溫,用化裝棉小範圍濕敷,確定沒有不良反應,再大範圍濕敷 20 分鐘。

蕁麻疹瘙癢難忍,中醫一劑藥就能治癒
https://kknews.cc/zh-hk/health/92ep4l5.html

Sample of 濕敷
https://www.youtube.com/watch?v=7C_0hbgJdKM

禁止訪問

回覆 savannah2014 的帖子

Hellosavannah2014, 風癩未必只由一種原因引起, 的確比較難揾到致敏原, 可以由提高免疫力方面著手, 飲食上多食含豐富維生素A同C食物, 例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等, 同小朋友多D落公園/運動埸跑下郁下, 依定小朋友情況點?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

savannah2014 發表於 19-5-11 00:16
請教家長有小朋友五歲大出風癩唔好 睇西醫定中醫好?

請問小朋友好返未?點樣可以止到唔再出?
我小朋友3歲半睇完西醫,但停藥後又再起,
而家試緊中醫

男爵府

yuenyee0719 發表於 19-8-7 23:13
請問小朋友好返未?點樣可以止到唔再出?
我小朋友3歲半睇完西醫,但停藥後又再起,
而家試緊中醫:naughty ...

Me2,都係3歲半,藥效停就不停出,退又退得慢,已經成一個月

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至