自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 入院,留左喺度幾日。
大家點安排
1. 大人陪唔陪?邊個陪?時間點分配?
2. 細路膳食安排
3. 陪人膳食安排
4. 陪人裝備

我自己就輪更,同老公一日分三更,我兩更(留宿),老公一更。通常off duty 就去食飯。另外第二晚開始我帶張被黎,凍到我震。

今次bb 病得較辛苦,完全唔食醫院的飯餸和奶,要返屋企煮。所以要輪兩更我累死。

我對面床果位媽媽就由頭到尾都係佢,只有出去食左兩次飯,其他時間全天候陪伴。

另一位就日間外婆夜更媽媽,老豆no show,仲有個更細嘅喺屋企。

八卦想知大家點安排,參考下。

PS 剛新收症個媽媽好攪笑,訓左上bb 床陪訓。比阿姐係咁娥佢落返黎。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

好在已過嬰兒期
我果時認真唔識嘢,bb(8個月大)上了病房我就回家瞓覺,原來要陪我都不知道,後來姑姑娘打嚟話bb喊,我才返醫院陪
當時99來我家洗衫,見我回家後又立刻去醫院,仲怪我只顧在醫院嘅細,唔顧屋企大嗰個,佢同我一樣以為有姑娘全天候照顧bb

到最近入院嗰次三年班,就唔駛陪得咁足,我一個人搞掂

男爵府

我2公婆返工唔請得假,屋企有其他小朋友,首先請99來屋企打理,工人在醫院陪,買定麵包,俾錢佢買lunch, 有時趁我女訓覺去買野食,有時託其他工人買,有時食我女吃剩的飯(我叫佢唔好,驚傳染,不過我都會),我晚上放工後一係探一下病,工人返屋企沖涼,一係我留低,工人返去訓,第二朝一早七點來接更
我女經常進出醫院,超辛苦

大宅

happybebebe 發表於 19-5-13 07:08
好在已過嬰兒期
我果時認真唔識嘢,bb(8個月大)上了病房我就回家瞓覺,原來要陪我都不知道,後來姑姑娘打 ...

係啊 我第一次都以為係,因為生b 果陣喺病房姑娘會幫手湊。

第一次入院時阿b一 歲多,做檢查喊爆,佢好慌張好冇安全感,不停搵家人架。
果次之後我就知一定要有親人留喺度。

用戶要求終止服務

Chickentailbun 發表於 19-5-13 07:11
係啊 我第一次都以為係,因為生b 果陣喺病房姑娘會幫手湊。

第一次入院時阿b一 歲多,做檢查喊爆,佢好慌 ...

所以bk以前有人奇怪點解bb在醫院無人陪,其實有些只可能係唔知要陪,或者屋企有事,樣樣一個人頂無支援。

大宅

貪靚媽 發表於 19-5-13 07:09
我2公婆返工唔請得假,屋企有其他小朋友,首先請99來屋企打理,工人在醫院陪,買定麵包,俾錢佢買lunch, 有 ...

咁你工人好體貼啊。
我老公只知道叫我快啲去 換佢食飯。

大宅

happybebebe 發表於 19-5-13 07:15
所以bk以前有人奇怪點解bb在醫院無人陪,其實有些只可能係唔知要陪,或者屋企有事,樣樣一個人頂無支援。
...

單親又冇親人都唔知點算。
小朋友病特別扭計,同埋好驚架 。

不過我第一晚冇訓,因為阿b 好辛苦。第二日下午已累到冇胃口冇動力。
如果得自己一個會好慘。

侯爵府

主要都係我陪過夜,因為仔痴我,病左就更痴身,扭要媽咪,為免嘈住隔離床,盡可能都係我陪
可能日間時間佢訓左我就閃番屋企沖個涼抖個零鐘就番去
野食就奶奶或老公接濟,有自家餐就食,無就食醫院餐,佢真係餓就會食....其實病預左胃口差過平時,食少左我接受到,最緊要俾佢訓多啲

大宅

Ftm一個小朋友都仲可以自己搞,食野可以係醫院叫外賣。有兩個小朋友就真係一定要有人幫,本身無工人,4大長老又要返工,唯有叫老公同佢地夾請假照顧大既,我主力照顧細

大宅

Ember 發表於 19-5-13 07:35
Ftm一個小朋友都仲可以自己搞,食野可以係醫院叫外賣。有兩個小朋友就真係一定要有人幫,本身無工人,4大長 ...

病房唔比陪人食嘢,好嚴格啊。
我偷食比人捉過。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我女半歲個陣入過7日
我同老公負責通宵陪,佢一晚我一晚咁
我媽就日頭陪
個陣係放工就去,第二朝夠鐘就直接返工
收工又再去睇
個一個星期真係攰到成條人乾咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

touch wood ,我有3個小朋友,係大仔bb 時入過過兩次醫院,第一次未滿月住左一星期,我老公都係醫院一星期,有sofa bed, 我早上食完早餐,奶奶整好午餐比我同老公就車我出醫院,咁我老公就係醫院沖下涼,到晚上老爺帶埋晚餐黎醫院比我老公,接我返屋企。因為我叫坐緊月,腰骨好重要,所以返屋企訓。

跟住大仔一歲幾時入一晚,我自己陪,有sofa bed,亦都可以陪bb 訓,我自己就係醫院叫餐,老爺送粥比仔食。

好彩老爺奶奶幫我睇住大女。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Chickentailbun 發表於 19-5-13 06:59
大家點安排

我記得我小朋友入院,姐姐倍早上,婆婆準備午晚餐,我倍夜晚,老公買早餐過黎探女。
一人入院,4人團團轉。從此以後,搵個經驗豐富d既兒科醫生睇,希望少d機會再要入院。

男爵府

Chickentailbun 發表於 19-5-13 06:59
大家點安排

我大仔兩歲入咗院1星期,全程自己陪,只有晏就我媽黎幫我睇一睇,我返去沖涼再返醫院,去到第五日頂唔順,全身骨痛,飲水都嘔,應該疲勞過度,我阿媽睇住,我返屋企瞓,第二日先再返醫院

水晶宮

回覆樓主:

我仔2歲幾時試過入院幾晚, 晚上時間我陪及日頭大部份時間我陪, 工人負責煮飯及来醫院替我一陣, 等我返屋企沖凉及洽一陣。我老公負責楂車 接送

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

大女當年入院七日,我陪足七晚,早上返工我媽陪,放工我直接到醫院。食物方面order醫院的,重有細女工人屋企睇住。c6每日拎衫比我換.
C6 office近醫院,15mins車到,lunch time會坐車去醫院睇下BB.

大宅

回覆樓主:

有啲爸爸好好啊!
全陪。
不過都係媽媽多。

我見到有個南亞爸爸打理晒,行出病房 佢太太仲湊緊兩個。真係偉大的父母親啊。

翡翠宮

牛年勳章

Chickentailbun 發表於 19-5-13 07:38
病房唔比陪人食嘢,好嚴格啊。
我偷食比人捉過。

政府醫院係,當年我女bb唔食醫院粥,我陪左成晚好肚餓食左,俾姑娘大聲喝我:粥俾病人食唔係你食!果下真係委屈都喊!

以後我一定住私家(但兒童病房床位都好緊張)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個女只試過住過一晚,兩個一齊陪,成晚做檢查,都係通頂。

男爵府

1. 醫院規定一定要有大人陪,多數我陪,亦試過婆婆或者工人陪(有時未必可以突然請到假)
2. 爸爸買/自己買外賣,冇人幫到手就係醫院嗌。
3. 同上
4. 居家服拖鞋加日用品

首頁

尾頁

跳至