夫婦情感

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 16:35
回覆 PTMCYS 的帖子

持勢凌人就不會自己和我媽媽都落手做野了。

持勢凌人 --> 思意唔一定是要欺壓人, 而係唔代表出多了錢, 就覺得自己付出了好多.

其實兩個人相處, 真係要講心, 我放假一樣一早起床打掃抹地, 洗衫晾衫, 煮好早餐, 太太才施施然起身. 我又覺得佢休息多點/又應覺幸福, 我就開心, 佢成日叫我唔洗咁辛苦, 比D 佢做, 但我個人好睇唔過眼, 會快快完成才休息的人, 當然係自己願意付出沒有怨言.... 打機就會失去這些時間, 如果我用這些時間打機, 太太的感覺會完全相反, 那我又打得有咩意思呢? 而且輸了又影響情緒, 可必....

最清楚係妳太太和你自己, 但如果旁觀者更為看清, 真的要自己再思考一下了.

複式洋房

新五代史周行逢傳:「家田佃戶,以公貴,頗不力農,多恃勢以侵民。」

釋義

恃勢,倚仗權勢。凌人,以氣勢欺壓人。即仗勢欺人的意思。恃勢,依靠權勢。凌人,欺負人。全句的意思是依靠自己或他人的勢力欺壓人。

這是我老師由細教導的定義。
你講得啱架,打機係用時間,所以由拍拖時出街打機,到現在在家玩下就算,唔會特登出去花時間打機。

睇tvb劇,睇youtube/fb其實一樣用時間,為何太太看,我不會出聲?為何我打機,就係我有問題?這點已有其他會員回覆,亦值得思考。

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 18:28
回覆 DengCK 的帖子

點解咁多女性唔鍾意老公打機?我對太太喜好是不會干涉

我唔會阻止我先生打機喎~我覺得呢個係佢抒壓的方式~只要唔沉迷就可以~佢又冇課金~又冇識女~我覺得絕對無問題同樣佢都唔干涉我喺屋企唱歌喎~我好中意一路聽歌一路唱~佢有佢打機~我有我唱歌~或者你同你太太傾下啦~你話佢上YouTube ~煲劇~其實同你打機一樣~都係做自己中意嘅嘢嚟relax啫

男爵府

PTMCYS 發表於 19-5-14 18:45
持勢凌人 --> 思意唔一定是要欺壓人, 而係唔代表出多了錢, 就覺得自己付出了好多.

其實兩個人相處, 真係 ...

「當然係自己願意付出沒有怨言」
因為你心裡面係想做呢啲嘢令太太開心~所以自然就會做得開心~其實樓主太太都應該放下怨氣~調適心情去照顧女女~咁佢自然唔會覺得辛苦啦~當然呢樣嘢就要樓主同太太好好溝通一下了

大宅

我反而覺得係你就慣佢,對佢太好,所以愈黎愈多要求...我認我傳統,我覺得係湊B應該係女人花多d時間,而男人就係工作上搏殺....我寧願搵份hea d ge工,少d壓力,可以放多d時間係小朋友身上

子爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 19:25

明白,即係你要會員認同你,而唔係解決問題。

複式洋房

我不明白你說甚麼。要圍爐取暖,我post其他討論區,不會在媽媽大本營出post。你的意思係:“對你的意見持不同立場,就不是解決問題?”

複式洋房

回覆 mingmama 的帖子

我都諗緊點有效溝通。
如果我跟佢說:“我無怨過你,因為我愛你,願意付出。你就怨我做得不夠,嫌照顧孩子無晒私人時間,是否不夠愛我和孩子?”
咁樣答係必死無疑,你會點樣表達,修飾一下,或換另形式去講?

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 15:11
回覆 Nancy20090615 的帖子

係佢怨我咋,佢唔黑我面基本我無野。如你所言,有我媽媽和我幫手,就算請左工 ...

如果你老婆唔鍾意湊小朋友或想要更多私人空間,請工人就會有好大分別。

複式洋房

回覆 衝勁BB 的帖子

佢愛個女,好細心照顧,這點我肯定。只是嫌阿女太痴身無晒私人時間

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 20:35
回覆 衝勁BB 的帖子

佢愛個女,好細心照顧,這點我肯定。只是嫌阿女太痴身無晒私人時間 ...

我同你老婆一樣,好愛兩個仔及細心照顧。但我同時亦會覺得佢地太痴我,所以一部分照顧小朋友嘅時間我會交俾工人,等我每日可以有時間抖一下,例如同老公出去行一陣、自己出去跑步,咁樣個人會開心啲。

複式洋房

回覆 衝勁BB 的帖子

我要自己帶走阿女,或等我媽帶佢外出,太太才有私人時間。
有時乾脆叫她不回我媽度食飯,放工後多一點自己時間,自己同孩子食完飯後,再帶飯回家給她

如果沒有工人,你會點做?

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 20:24

我都諗緊點有效溝通。

我覺得你應該要令你太太享受照顧女女呢樣嘢~我個女幾歲時~我係好享受照顧佢嘅~所以我無埋怨我先生~或者唔同人有唔同既感受~如果你同佢傾過~佢真係覺得照顧女女好厭煩~咁不如真係考慮請工人分擔啦

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 21:00
回覆 衝勁BB 的帖子

如果係咁你太太都有私人時間吖~我唔明佢有咩不滿

男爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 21:00
回覆 衝勁BB 的帖子

我大仔3歲幾到細仔出世前,有2年幾時間冇工人。我大仔早瞓,7點半就上床伴讀,通常8點半就瞓左。佢瞓左後我就同老公喺廳食宵夜傾計睇電視等等,有時輪流喺屋企同出去跑步。仲有我仔係自己瞓一間房,變左瞓覺時都係同老公自己時間,所以又唔覺得好辛苦。

洋房

問題是最近才發生的嗎? 囡囡初生至上K1時大家如何分工?
太太在甚麼時候上網和看fb, 是在你忙於家務或照顧囡囡的時候嗎?
你又在甚麼時候打機? 可否一齊做好家務和照顧好囡囡,再各自享受私人時間。
如果在金錢上貢獻大就要太太要多付出時間和勞力, 恕我不能認同。

複式洋房

唔夠,太少私人時間,我少幫手

複式洋房

回覆 ChuMugChuMug 的帖子

邊個見到邊個做。基本上屎尿那些都係我搞。沖涼就大家做。升到幼稚園已教男女有別,開始少幫沖涼。

孩子做自己事如畫畫或我和孩子玩時,她便有空。反之亦然。

誰說金錢貢獻大就要另一半做多d?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 hkugradute 的帖子

你媽一至五幫手,假日仲間中要照顧孩子... 你唔覺你媽辛苦嗎?如果將來我要咁樣幫手湊孫,真係諗起都驚。
你算是一個肯付出的丈夫,但你老婆也可以有她的選擇。兩公婆最重要溝通。

子爵府

hkugradute 發表於 19-5-14 20:18

我不明白你說甚麼。要圍爐取暖,我post其他討論區,不會在媽媽大本營出post。你的意思 ...

師兄, 你唔好唔會, 當然唔係啦, 明白你想點, 就講你認同的說話啦, 係我太認真誤會了o者

老老實實, 你打機有你的立場, 唔洗理太太的, 每個人都有壓力, 佢再黑面遲D 返屋企嚇下佢仲得, 等佢驚下, 我識D 朋友都係咁, 咪睇下邊過最後求邊過囉, 你搵錢多, 一定你羸的.

同埋你算係好男人, 佢唔珍識你, 出面大把人排隊接貨的, 唔好改變你打機的習慣, 改左去玩其他野仲衰

首頁
34567...12

尾頁

跳至