懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

出呢個post嘅目的純粹係想分享一吓,原來作為一個職業女性必須好好注重身體才懷孕係非常重要。喺二零一九年二月中左右發現自己懷孕直到三月六號左右寶寶已經離開咗,成個過程經歷我想同大家分享一吓。

一開始準備懷孕嘅時候用咗兩個月笑哈哈排卵棒,呢個笑哈哈排卵棒嘅牌子係Clearblue。呢個品牌相當之容易使用,只要你keep住準備就嚟排卵嘅日去用,朝頭早嘅尿液測試就好快知道自己係咪已經進入咗最佳黃金期,當如果真係中咗係排卵期就會出現笑哈哈呢個公仔。我覺得笑哈哈呢個牌子真係好出名,因為之後我再去睇中醫同西醫一講笑哈哈嘅排卵棒測試驗排卵日,啲醫生都會知道我係講緊邊個牌子。

由驗排卵期直到屋企用驗孕棒測試後,我就再去法國醫院做一個驗孕測試,只需三百幾蚊就完成咗嗰驗孕報告,confirm咗我當其時係懷孕。我同我老公都興高采烈接受收到呢個小寶寶嘅好消息。我仲記得我老公好搞笑喺法國醫院到,姑娘比個報告佢就同佢講:「係呈陽性反應。」我老公就問:「呈陽性反應即係咩?」我就問姑娘:「姑娘你係唔係要恭喜佢呀?」姑娘話:「係呀!恭喜你!」跟住我老公先至識得傻傻咁笑出嚟,呢個畫面真係好難忘。覺得佢充滿住傻氣,連準備做爸爸都係咁痴痴呆呆,可能男士就係需要啲報告去證實同支持。講真大把女士都知道,萬寧買驗孕棒嘅準成度已經科學昌明達到百分之九十幾percent就會知道係懷孕㗎啦,再去醫院或診所進行第二步驗孕只不過係想再安心啲咁解啫。

知道咗懷孕之後就開始好小心留意飲食,開始上網學習點樣準備做媽媽,甚至連飲嘅水都好想知道飲邊類型嘅水會比較健康。因為係屋企有裝水機但公司嘅水就只係用一個過濾器並唔係嗰啲能量水或酸鹼度嘅水,所以我就開始去買一啲依雲水飲。依雲水係法國牌嘅水,好多地方都有得買,超級市場同埋711、OK都係好容易買到,我就買定一啲放喺公司,當期時我同自己講應該要開始注重一吓飲食。

直到二月二十幾號,有一次我工作需要去咗會展行展覽,我行咗三個鐘之後,我就覺得有啲肚痛,心知不妙,都係早啲返屋企休息。如是者過咗兩日到,就開始見到有少少流紅,有啲血、有啲啡係underwear 到。以前我成日鍾意著深色嘅底褲,但我知道懷孕期間,應該係要觀察吓自己嘅分泌物,所以我就開始買咗好多淺色嘅底褲。咁就畀我發現咗有少少啡色,我就內心好驚,於是就請教咗一個女仔朋友,佢係由懷孕到分娩都係有流血嘅狀況,佢就建議我,即刻馬上停止工作喺屋企休息瞓床。我就覺得好,我一定會盡力去嘗試呢一個步驟,但係內心相當之糾結,因為有好多工作我都未放低,突然之間要處理兩個星期嘅訓床時間,都無從入手,要同客戶處理預約時間,又要去處理一啲project,所以內心都係有一啲不安感。

咁岩適逢我要去睇中醫覆診,我同中醫講,我依家發現有少少啡,醫生就話:「你盡量都喺屋企休養唔好太操勞,行展覽係唔適合,因為頭幾個月懷孕係必須要小心,千祈唔好咁操勞。」喺我調理身體嗰個階段裏面,不斷聽到「操勞」兩個字,「操勞」嘅定義對一個職業嘅女性嚟講其實都好難去定奪。因為平時可能當咗自己係superwoman,做十幾二十個鐘頭野都唔會覺得攰,突然之間話要處理唔好咁操勞,我就開始去慢慢同「操勞」呢個字去了解佢同相處。原來「操勞」嘅意思,係當你覺得攰就已經要坐,千祈唔好去到好攰嘅時候先至坐,亦都唔建議係行超過一個鐘嘅步行係懷孕初期,盡量都係要攤唞、要仰臥、要休息,早啲返屋企食飯,唔好畀自己太過疲倦。其實喺啱啱懷孕初期,身體都會比較容易感覺到倦意,千祈唔好當咗自己係superwoman,好似以前個mold著咗。

去到中醫覆診嘅時候,佢再畀咗一啲關於止血同安胎嘅藥,我個心喺度諗下呢段時間,究竟我應唔應該食中藥呢?我食中藥其實我又量度唔到個效果,亦唔知道係咪真係有用,所以嗰陣時,我就真係好擔心。因為我覺得我之後嘅時間都係要交返畀西醫,因為始終去到生產,同埋再去覆檢有得照有得睇數據嘅都係會去根據返西醫嘅專業判斷,所以嗰個時候我睇完個中醫之後,我食咗佢兩三次藥我就停止咗冇再食中藥,將我嘅信心就再一次交畀西醫。咁去到事情發生到第三日,發現自己流血跡象時有時冇,但都好擔心,最後我決定將我嘅工作全部都取消曬,一切安排好嘅project 或者客人嘅預約,我都交曬畀身邊其他人做,甚至乎話自己係傷風感冒唔舒服,所以取消咗工作。

呢個時候我就去咗睇浸會醫院,浸會醫院有一個好處,原來你會得到醫生嘅卡片,卡片亦都會有醫生嘅手提電話,係嗰個時候我睇咗第一次嘅西醫,醫院嗰度幫我去量血壓,嗰個姑娘仲好細心話:「如果你呢個情況,你要瞓床喎!」,當入去見浸會蘇醫生嘅時候,蘇醫生好保守咁同我講:「你依家照出嚟唔係一個好經典嘅size。」再同我講:「你返屋企休息多幾日,再觀察吓先。因為你未到可以去照到心跳住。」當其時我係準備踏入第七週,咁去到見完㓎會醫院嘅醫生,我就再返到屋企,攤喺張床到休養。咁我到第二日瞓醒覺又再一次見到有少少紅色嘅血,由啡色開始變咗少少紅色,嗰個時間我就即刻直接打手提電話畀蘇醫生,問我應唔應該返嚟覆診?我而家有啲擔心。佢話:「如果你見紅,其實你噚日先至照完,你今日照都係冇乜分別,如果你真係流好多血,就建議你即刻去急症室。」我聽完佢呢個電話同佢溝通完之後,我個心嗰個擔心同壓力指數又開始高咗少少。然之後我就再去搵一啲婦產科嘅醫生,去預約啦,咁心水裡面之前都有問定朋友介紹咗好幾位,適逢嗰幾位佢哋都係滿咗預約,接唔到我呢個case,咁我打咗去佐敦嘅劉醫生係一個女醫生度,咁佢姑娘就好好人佢同我講:「如果你係有流血呢嗰情況,你就快啲嚟我哋嗰度,我哋盡量幫你攝一個時間去睇,咁佢係有提出過呢一個offer畀我,但係佢個時間係要排到大約五六點鐘到。

最後,我搵到一個係中環嘅醫生,中環呢個醫生佢就年紀比較大,連入去登記嗰位姑娘都係你一睇就知呢間嘢應該好有經驗,因為你會feel到佢哋係比較classic 啲old school 啲。咁去到見中環嗰個醫生嘅時候,姑娘就叫我去驗尿,當我去驗尿我拎住個杯仔行入去嘅時候,我個心已經好唔舒服,因為我發現嗰杯裡面已經有啲血,係自從流啡以嚟流最多血嘅時候,我遞返杯比姑娘嘅時候我個心裏面已經開始流緊眼淚,我個內心好不安。跟住入到去見呢個咁有經驗年紀大嘅中環老醫生,未去到第四句佢已經同我講:「我建議你都係返屋企排咗佢啦,你呢個case應該可以自己自然去流產,你依家係作小產,係發育唔到㗎喇個小朋友。」佢呢幾句好直接亦都好乾脆俐落,佢講完呢幾句之後,我同我老公都諗唔到有啲咩問題想再去問佢,因為腦袋已經一片空白。咁又再去問下呢個醫生其實點解會咁樣,佢話:「係解釋唔到,因為卵子同精子結合咗之後,有個情況係發育唔,呢個情況係市場上都會出現大約15至20 present左右嘅人都會有咁樣嘅可能性。

睇完中環嘅醫生就返咗去屋企休息,嗰日有啲落雨,心情都好差,我同老公都有軟弱嘅時候,我都有喊,我老公都有安慰我、鼓勵我,佢都好正面。我都有問返佢,其實佢有冇喊呀?佢話喺我睇唔到嘅時候,佢嘅男兒淚都係有流落嚟。返到屋企安坐家中幾個鐘,過咗一陣,我就覺得個肚有一兩分鐘攪得好厲害嘅感覺,然後就同我老公講我需要去洗手間。我就去咗洗手間好快幾分鐘我就已經排咗一個固體出嚟,咁我就發現呢個應該就係我流產嘅小生命,然之後都叫咗我老公入嚟,跟住就同佢講:「我應該都排咗。」我哋一齊去面對咗呢件事。完咗之後咁啱我嘅婦科預約期就係喺第二日,我終於都搵到我一直想見,我朋友介紹嘅一個醫生。我就去咗佐敦嘅劉醫生,喺個女醫生嚟嘅,咁我就去咗見佢,咁第二日我身體都好虛弱好攰咁見佢,我就同佢講:「其實本身呢個預約,我係想搵你做產檢,因為之前係有咗小朋友,但就係噚日流失咗。」我同佢講解返個過程,醫生都相當之有耐性,佢係我過去咁短時間遇過嘅呢幾個醫生裏面最有耐性嘅一個,佢會去問清楚曬我嘅家族背景,有冇試過流產,家族病歷紀錄或者有冇啲特別嘅病等等,非常之細緻,最後亦都教我去填寫月經記錄表,係要填寫自己每次嚟嘅月經嘅日子同埋嗰個流量,佢亦都用紙筆去畫一啲子宮模擬嘅圖案解釋比我聽,畫比我睇,我子宮裏面有冇啲咩特別嘅情況。係發現有一啲水囊但係正常亦都唔會影響生育嘅,佢都會用紙竹筆去講解一次畀我聽我嘅位置。同佢嘅交流過程,佢畀到好多溫暖我同我老公,佢話畀我哋聽其實呢啲問題都唔係大家想遇到,咁佢都有幫我去照一照子宮入面嘅狀況,佢好溫柔嘅聲音,好專業嘅態度,係呢個階段畀到溫暖我哋,佢話:「係一個唔好彩嘅事發生咗,好彩嘅就係我可以自然自己排曬出嚟,唔需要去做任何嘅手術或者用藥物嘅輔助。」咁佢亦都好鼓勵我要盡快當自己係一個正常人,呢件事好快會過,亦都係一個黃金期好好調理身體之後呢好快都可以再一次去生育。我就話咁其實係咪應該要好似坐月咁調理身體呢,佢就用返西醫嘅角度講:「其實你做返個正常人,你做乜都得,只要唔好太劇烈同太過操勞。」

自己個內心都係到諗,作為中國人聽咁多過去有人小產或者懷孕後都應該係要坐月,畀自己一個好嘅身體。為免自己嘅責備感會重,所以我都係決定咗畀自己喺屋企休息十四日,係呢個階段裏面,我就上網搵咗一啲公司,因為我發現我媽咪都唔係太識得去幫我調理身體,我媽咪可能淨係識得整隻雞蛋或者去樓下買啲叉燒飯,燉個雞湯,咁我就諗其實呢段時間我應該都係時候畀自己好好咁去做番個人,就係食定時定候,食足三餐,比自己有個好啲嘅均衡飲食。去學習調理身體,我上網搵咗一間叫祖媽嘅一個公司,佢哋就派咗一個阿姨嚟到煮飯。前後我都join咗兩個禮拜嘅package,個價錢都幾貴,六千幾蚊六日到,咁佢都好悉心照顧嘅由早午餐會煮好曬,晚餐佢就會係午餐到煮得比較多嘅份量係撥備畀我晚餐嘅時候用,有湯有糖水有好多適合呢段時間調理身體嘅飲食。好記得第一日個阿姨過嚟煮完飯出門口我就不禁流眼淚,因為我發現係好空虛,老公又要返工,媽咪又有嘢做,亦都要去返佢嘅工作崗位,咁平時我就係最博殺嗰個,我就竟然瞓咗喺屋企,亦都覺得唔知自己可以做到啲乜,突然之間好似要煞停曬所有工作。跟住面對咗一個唔開心嘅訊息,不禁連嗰個阿姨煮完第一餐飯出門口我都忍唔住喺度流眼淚,我又覺得適當嘅發洩同埋適當嘅情緒處理都係好嘅,亦都唔需要太過抑壓。因為始終身體係坦白,情緒應該都係畀佢能收能放會係比較好啲嘅,咁係呢個階段裏面,我就食咗嗰啲小月子餐。小月子餐就係專畀一啲流產後嘅女士去食嘅,到依家我on and off 都有再搵咗阿姨上嚟幫我煮一啲適合我嘅飯,適合我嘅用餐。我一個禮拜淨係搵佢哋一兩日,咁我都覺得真係對自己身體好咗。因為我注意飲食要均衡,時間就唔再係以前咁最快速度去食完一個飯盒就算,係呢段時間裏面因為join咗呢啲煮飯嘅package入面佢附帶咗一個叫做中醫打電話嘅電診。係最脆弱嘅時候,呢一個中醫係女土,都有同我傾電話了解下我個身體狀況,雖然佢冇把脈但都會提姨姨要用邊類型嘅食材,煲湯畀我飲,做番個調理。嗰個階段同嗰個中醫傾電話好難忘咁記得佢話佢幫呢間公司接單一個月,佢都遇到十幾二十個女性流產嘅case。佢打開門口做中醫係尖沙咀,一個月會接到大約二十單小產嘅case佢話的而且確而家嘅人呢真係小產嘅機率都係比以前高口啲,我自己亦都好認同佢咁樣講。因為我都係一個服務性行業,成日都會遇到好多客戶,都係有傾有講,咁我都喺呢三五年裏面眼見我有啲客都係好快就懷孕,然之後突然之間就冇咗消息就話懷孕失敗小產流產,咁但係我都見到佢哋好快快樂樂過咗一兩年之後,佢哋又帶埋佢哋嘅小寶寶出現喺公司,所以我都覺得呢個過程係難受,過程係唔開心,但係最緊要都真係要有身邊嘅屋企人支持同老公發揮一個最團結精神嘅時間。

因為我發現我同老公結咗婚之後經歷咗呢一件事都令到我同佢互相了解多咗,同埋互相需要大家嘅層面都係深咗。我覺得兩個人之間喺婚姻呢條路裏面今次呢個過程都係一個經歷,係工作嘅領悟發現到原來以前真係做嘢淨係掛住做,其他乜都冇諗,話就話結咗婚兩年成日都話諗住有小朋友,但我真係冇好好咁去準備迎接呢一份功課。我仲當自己係十八、廿二咁好精鋼,好努力咁去做我嘅工作,所以我都會好好去檢視返我過去嘅工作時間表。我身邊有一個女性嘅朋友畀咗一番說話我,就係之前提過佢又懷孕初期到分娩佢都係有流血,咁佢亦都係一個女強人嚟㗎,但係佢都話:「其實冇任何嘢重要要過小朋友順利咁出世,因為呢個小朋友可唔可以嚟到呢個世界就係只有媽媽一個人先至可以令到佢安全嚟到呢個世界。」佢呢番說話深深打入咗我個心,我覺得好啱,無論工作有幾重要都好,生產一個小朋友,對於一個家庭嘅責任又好,或者係個家庭嘅圓滿都好,呢一樣都係一個好重要嘅功課。呢段時間我都覺得自己真係成長咗。

有啲咩驅使我去打咁大篇嘅文章出嚟同大家分享呢?其實我都發現如果係流產嘅話喺呢段時間嘅身心靈都係非常之脆弱,亦都係好需要人支持。我喺過去嗰段時間,我都有上網去睇一啲文章,但係亦都有朋友話唔好上網睇咁多,睇得多會好負面,同埋唔開心。但我又覺得最緊要係個心態要夠強壯,就算你睇到唔開心嘅都好,都係一啲有勇氣嘅媽媽去分享返佢哋嘅過程,咁我亦都睇到一啲就係流產後佢哋隔咗幾耐佢哋嘅寶寶又再一次返嚟,亦都係可以迎接到一啲新生命屋企嘅誕生,所以我覺得如果有勇氣可以講一次呢個經歷出嚟分享都係一個過程度。到上月四月二十幾號,我終於都迎接到我第一次嘅月經,我都未試過月經嚟,我係會咁開心。原來因為有個好月經係代表我又再一次進入可以準備懷孕嘅cycles,咁所以呢段時間我都會真係好好咁去注重返自己嘅身體保健、飲食、身心靈同埋屋企人之間嘅關係,咁我都希望我第日都可以再有機會喺度分享我隔咗幾耐我再一次bb會降臨,再可以好安全好順利咁去將bb帶到呢個世界。最重要最重要就係因為平時做嘢做到好忙都忽略咗做運動,覺得做嘢已經等於做運動,因為已經用曬所有嘅精力同埋體能。我係呢段時間,我嘅身心靈都pick up返,我就開始搵咗一個瑜伽老師係屋企教我去做一啲簡單嘅拉筋,跟咗幾堂老師之後我都開始自己喺屋企間唔中去做一啲簡單嘅拉筋動作,亦都學習咗好多深呼吸嘅動作,可以將平時工作嘅節奏感去放鬆返同埋都可以將自己嘅身體肌肉都可以放鬆返,拉筋呢真係好緊要。我亦都開始主動自己話要同老公落街散步,所以我覺得所有嘢都係一個經歷,所有嘢都係一個過程,最緊要就係身心健康,冇嘢係重要得過個心態同健康嘅身體。大家都要努力呀!希望大家可以健健康咁將孩子帶嚟呢個世界同埋尤其是職業嘅女性記住記住一定要好好咁去注重自己身體。

子爵府

樓主加油

複式洋房

加油,明白一個正常唔係諗住hea做嘅上班族,有責任心,好難一下子話放低工作pass比其他人,而且唔會因爲有左而少左野做,不過真係只有自己幫到自己,為左BB,有需要經常請sick leave 都要,記住公司冇話冇左邊個唔得,放心,BB好快會再返嚟,下次一定會健健康康成長。

大宅

Support!!!!

複式洋房

多謝你的分享,過左30的職業女性(包括自己),好多時都將自己的事業放到好高,似乎是唯一的。但有咗之後,先發現世界唔係只有工作。
睇完你的分享,心情有啲似坐過山車,但慶幸你遇到好好的醫生,仲有錫你的老公。
加油吧,努力養好身子,之後養個健康精靈的胎兒

子爵府

leesbaby 發表於 19-5-14 20:32
出呢個post嘅目的純粹係想分享一吓,原來作為一個職業女性必須好好注重身體才懷孕係非常重要。喺二零一九年 ...

祝福你

複式洋房

我三月尾,bb 冇左心跳,當時差不多8個星期....當我發現bb 之後,我的步伐變得慢左,工作節奏又慢左,盡量準時收工,但唯一冇乜改變係,我成日暗自激氣、動惱,我理智地,我唔可以發脾氣,奈何我控制唔到自己的情緒....工作上的伙伴實在令我有冤無路訴....
最後,bb 走了.....由我初初接受唔到bb 的來臨....後來,接受左,再之後慢慢計劃將來....最後......當日滿心歡喜地諗住看醫生去確定週數的時候.......突如其來的......醫生一句”似乎見唔到心跳”......我......失去了...........沒有奇蹟的出現...
.......藥流.......
我坐小月的過程中,不斷反思咩原因而令bb 離開....縱然好多的網站都話唔關媽媽事,但我仍然說服不了我自己....我為左令到自己的罪疚減至最低,我歸究令我係工作上令我生過氣的人....我憎佢地,我唔想見到佢地,唔想同佢地講野,唔想同佢地有任何接觸.....但...
我需要工作,我需要每日扮冇野黎同佢地一齊工作,我需要扮演一個”和平使者”去令到我的工作伙伴、工作地方變得和諧......
我...辛苦.........我無奈......但我仍放不下我的工作.....我放不下我的bb......

複式洋房

對不起,我負面的情緒將樓主一編正面的訊息沾污了.....
我睇完你的經歷後,我身同感受...但我未能學你變得正面....
我仍然活在負面的情緒內....我怕我會忘記我的bb....

大宅

唔好太傷心,每一胎都是獨立事件,樓主下次有左,不如取捨下,用1年時間換個健康bb,生完再繼續搏殺。

大宅

moon82822 發表於 19-5-14 22:20
對不起,我負面的情緒將樓主一編正面的訊息沾污了.....
我睇完你的經歷後,我身同感受...但我未能學你變得 ...

知道嗎?Bb係因為愛你 知道自己未拎齊野 所以選擇暫時離開 下次佢拎齊野 佢就會返尼搵你 工作上 你係人 唔係神 難免會有情緒 睇下可唔可以行開放幾日假 ,必要時真係Handle 唔到個情緒就轉工啦 ,無野夠自己重要 ,同C6一齊Share下
每一位小產過既媽媽 都行過呢條路 You are not alone ,一齊加油

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

要放下

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 leesbaby 的帖子

加油啊!見妳的文字, 應該是很叻, 過往經歷很順利的女仔。流產可是一個突如其來的打擊。
我想起當年4月honey moon回來流產很難過,
知道流產後半年是懷孕黃金期,
每次排卵期都積極飲雞精交功課, 半年內便又再有bb了。
雖然緣份很短, 但很感激它們讓我們曾經成為母親。
我把第一胎肧胎留起, 用棉花及紙巾吸乾包好放在玻璃樽,
搬了幾次家都把它帶走, 成為小天使及心靈寄託。
妳的小天使也會守護地上的媽媽及將來的弟妹。

大宅

加油

複式洋房

加油!小產咗最緊要好好調理身體,保持心情開朗,有咩事就搵老公傾,唔好屈住屈住

大宅

moon82822 發表於 19-5-14 22:14
我三月尾,bb 冇左心跳,當時差不多8個星期....當我發現bb 之後,我的步伐變得慢左,工作節奏又慢左,盡量 ...

我都明白,我工作上partner好唔負責,hea做,我激氣完見紅,開始流啡,佢成日影響我情緒... 到bb心跳停左,我都諗係咪因爲自己激動影響左... 我好討厭哩個同事!

複式洋房

回覆樓主:

加油呀~每個生命都得來不易。雖然我失去了2次,共3個bb,但我都信總有一天bb會再返黎。 身體係自己的,一定要好好對待佢。

其他人點睇都唔使理會了

複式洋房

樓主加油,多謝你既分享,好多野都要經歷左先有深刻既體驗同實切既感受,努力讓自己和身邊重要的人活得更好,祝你早日懷孕有個健康的寶寶!

別墅

出呢個post嘅目的純粹係想分享一吓,原來作為一個職業女性必須好好注重身體才懷孕係非常重要。喺二零一九年 ...

我好明白你的心情。
小天使總會來臨你身邊。
我地一齊加油(emoji)(emoji)等待小天使來臨。

男爵府

樓主好有正能量, 心態好好, bb下次執齊野, 好快就會返黎搵你

複式洋房

祝福樓主調理好身子後BB馬上到~
加油!

首頁

尾頁

跳至