自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老爺想搵律師樓寫平安紙, 請問各位有無好介紹? 平靚正的。

THANKS!!!

侯爵府

想知,幫推

大宅

回覆 mintra 的帖子

希望有JM 知道可介紹! THANKS!!

另外, 依家有這類網站 是自行訂立遺囑 (如 WILL ONLINE) , 他們說

香港的遺囑並不要求一定要律師草擬,但要滿足法律的要求例如簽署時要有兩名見證人等等, 有無JM 用過呢? 當親人百年歸老後, 遺產承繼人拿著平安紙去遺產承辦處

處理遺產時, 有律師見證的平安紙, 同上網自行訂立的平安紙, 做

遺產承辦的手續 會有分別嗎? 後者會否困難好多? 我都有上網搵過律師樓, 但實際價錢比網上資料貴好多, 如葉X鄧, 標明$1000 , 但實際是$8000, 因老爺OVER 85 要醫生証明精神狀況無問題, $8000已包括他們指定的醫生費 (不接自行找醫生).. 希望其他JM 可幫忙 ... THANKS

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前家人搵葉X鄧,最基本嗰隻平安紙$2000。即所有財產比某個人。

如有唔同資產例如樓/股票/銀行存款,又分比唔同人,呢類又貴d.....詳情可以打去律師樓問下

伯爵府

2024勳章

大宅

YuYuMother 發表於 19-5-20 09:55
之前家人搵葉X鄧,最基本嗰隻平安紙$2000。即所有財產比某個人。

如有唔同資產例如樓/股票/銀行存款,又分 ...

thanks for your reply. . 我就係問過你呢間,因為我老爺over 85歲,要畀多幾千蚊做精神科嘅醫生費,所以咁貴。 我哋張平安纸內容都係好簡單, (都知道內容越複習價錢越貴 )。

珍珠宮

mintra 發表於 19-5-20 11:49
thanks for your reply. . 我就係問過你呢間,因為我老爺over 85歲,要畀多幾千蚊做精神科嘅醫生費,所以 ...

我屋企人做過
又係要做精神科醫生費
其實好難再平
精神科醫生本來係專科,平日睇診都至少兩千,醫療報告另計

我屋企人最後又係搵大行做
Total俾9500

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mintra 發表於 19-5-20 11:49
thanks for your reply. . 我就係問過你呢間,因為我老爺over 85歲,要畀多幾千蚊做精神科嘅醫生費,所以 ...

係呀,越複雜越貴。

我家人身體ok,不過律師都問得好詳細,問哂病歷,家族成員資料....。要上去兩次,第一次提供資料,影印身分證各樣,第二次上去簽名,攞埋平安紙就可以。

建議後生既陪老人家一齊去,因為律師問野老人家通常唔太記得。

大宅

白羊花花 發表於 19-5-16 18:00
想知,幫推

X 2

水晶宮

回覆樓主:

如果自己搵見証人,點知到死後 才知見證人也已過身,咁份遺囑仲有效嗎?

伯爵府

yurijm 發表於 19-5-20 11:54
我屋企人做過
又係要做精神科醫生費
其實好難再平

老人家要醫生証明,但唔洗一定精神科喎!之前屋企人搵睇開既醫生寫咋

大宅

Abbie_mimi 發表於 19-5-20 20:42
老人家要醫生証明,但唔洗一定精神科喎!之前屋企人搵睇開既醫生寫咋

係喎, 真係唔一定需要精神科醫生,普通科医生亦可。

大宅

ricecooking 發表於 19-5-20 20:19
如果自己搵見証人,點知到死後 才知見證人也已過身,咁份遺囑仲有效嗎?
...

見證人 會有兩位, 如touch wood 兩位見證人都不在咁會點呢? 我都想知....

大宅

YuYuMother 發表於 19-5-20 11:57

係呀,越複雜越貴。

thanks for your information

首頁

尾頁

跳至