自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁睇下你個message講咩,如果約食飯問日子,唔覆我會覺得佢唔啱!但純粹講下自己心事,佢唔覆只睇都唔奇!問意見的話,我覺得都應該要有回應!你朋友話你長氣,咁可能你messages多左d?

珊瑚宮

畀面勳章

Duckling2017 發表於 19-5-16 22:21
回覆 Viviluby 的帖子

我有問過佢係咪唔想做朋友,佢會答唔係,只係覺得我有D煩,講嘢好長氣! ...

當然我唔認同啲人不讀不回,已讀不回。
但係既然佢對你有咁嘅 comments, 咁你自己有無檢討一下係咪有呢個情況?
仲有你係乜嘢事 WhatsApp 人?

珊瑚宮

畀面勳章

lojo11 發表於 19-5-17 06:57
咁睇下你個message講咩,如果約食飯問日子,唔覆我會覺得佢唔啱!但純粹講下自己心事,佢唔覆只睇都唔奇! ...

十分同意

伯爵府

obligation118 發表於 19-5-16 21:53
藍剔帶來焦慮

所以朋友機set 左大家看唔到藍剔,公司機唔敢

子爵府

bosch 發表於 19-5-17 06:13
我好多朋友, 連我自己都係咁, 大家又冇野喎... 冇可能要朋友隨傳隨到.

我都係
現在what app 真係太多,一日到黑都不停的
好多時真係會漏左覆亦睇唔切
再講,因為太多,比較無聊同不需回的我多數已讀不回,大家明白冇乜問題

如果個個都要覆,忙過打機

翡翠宮

回覆樓主:

睇你講乜囉,無聊傾計真係無可能下下覆
好彩我D朋友同我一樣

公爵府

回覆樓主:

唔覆咪唔覆囉,有時忙得滯連自己老公都唔得閒覆啦,何況朋友?我絕對唔係秒覆嘅人,最好有乜急事就打電話。

老實講,有D人的確好煩,send埋講埋D無謂嘢,例如,send埋D無里頭新聞,自己去邊食咗D乜?屋企隻狗相?咁想人點覆?唔通淨係俾個good手指你就會開心?

大宅

吾好再send野比佢囉

水晶宮

而家新一代,不識咩人情世故同禮貌的了。以前未同毒姑反面前,他們夫家人開個群組談大時節約食飯,在群組永遠只細毒姑同她老公不表態,食飯日子時間地點完全不表態,只細毒姑永遠只在臨食飯前狂問噠優惠價錢夾幾錢。

有次個優惠是全桌八人以上有八折;一係用信用卡優惠,生日的人免費一個。咁只縮數就話那個月份她生日,用到免費優惠,可以明正言順夾少她那份。因為是自助餐來。咁她想自己著數晒。我寸她一句,係,你可以一條友省晒那幾百元,其他人就比晒正價。我話,論公平,全桌人八折。她又覺得我錯咁。

那二公婆一向陰濕,我直程話,其實個群組開來方便大家約時間,地點食飯,但永遠有人就不表態,一味要求自己著數晒。同埋我都說明,做人要有禮貌,看了信息,簡單回個笑樣比人知你看了都好,仲設定閱後沒顯示藍剔、扮晒野咁。後來我一退組,人地在群組放毒箭啦。話我嫁入去就貪要她父母間公屋啦(請問一間公屋,我同老公都沒名,而且是租的公屋,我可以點貪到?)話我會趕走二老上內地住,到時全家搬入呢間公屋,然後將私樓出租。她幻想力同含血噴人都好勁。事實間公屋,得只細毒姑仲有名。司馬昭之心啦!

我事後用老公電話回態只毒姑,我話你所說不是事實的野來屈人,你自己小心因果報應。你父母到現在仍住係度,仲未搬去內地。所以而家我奶奶叫我們搬去她間公屋,將私樓出租,呢個提議我狠狠地拒絕!而且我再話奶奶,叫她不好再提。我仲話,你個細女已經是咁樣想我們咁做,我先不會,我話留比你那細女啦!

大宅

回覆樓主:

有時真係唔想回,問d可以用google 找答案,這些不想回

問問題要想點回,點知唔記得回,記得時太耐又唔想回,因那人都冇追了,就費時回

whatapp 通常係通知佢一聲,等佢知道要記得事,所以不用回

子爵府

回覆樓主:

唉, 睇吓佢係你心中咩地位, 如果真係忙就包容, 如果扮忙, 冷淡處理, 如果唔係什麼重要人, 刪電話。

大宅

Duckling2017 發表於 19-5-16 22:24
回覆 s_for_samantha 的帖子

如果你都有呢個習慣,咁你係咪都唔會要求人地適時回覆呢? ...

我通常覆完就擺底部機 無為意佢過左幾耐先覆

珍珠宮

Duckling2017 發表於 19-5-16 22:39
回覆 kc_01k 的帖子

完全認同!我都有向佢反映,但佢都係咁!明白有時會忙不能即時覆,但總要俾D反應人吧 ...

但太無聊嘅嘢,對於一個好忙嘅人來講,真係好無聊。你朋友係咪好忙?還是你嘅嘢真係太無聊?

水晶宮

applering 發表於 19-5-16 21:43
甘我會沉底左佢算

點樣可以沉底,我只識置頂

子爵府

iamlazy 發表於 19-5-17 08:51
點樣可以沉底,我只識置頂

唔覆唔應機,慢慢沉一日(emoji)面,總有其它WhatsApp ge Ma

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得無問題,因為我都係,吾係吾專重,但有時吾得閒,又想打長d, 所以有時間先慢慢覆,而且我份人講野會想幾想先出,怕講錯野,所以吾係成日可以秒覆。當然,有d野如覆亞媽,可以求其打,就會秒覆。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 19-5-17 07:43
唔覆咪唔覆囉,有時忙得滯連自己老公都唔得閒覆啦,何況朋友?我絕對唔係秒覆嘅人,最好有乜急事就打電話。 ...

想你比個圖都好個d人,應該係太無聊

男爵府

朋友夜晚會打Good night,但多數我訓左既時間,第二朝睇到都會唔覆

子爵府

我家姐對我都是,有時覆都答得好倔, 唔知佢對她的朋友是否一樣, 以這樣態度對人,怎會有朋友.

大宅

Duckling2017 發表於 19-5-16 22:14
回覆 ljhy10 的帖子

可以幾日後先覆人但冇損友誼,真係好難得,我就一定會覺得唔開心,唔俾重視! ...

死啦,我有時都是這樣,好彩仍有朋友

首頁
34567...9

尾頁

跳至