嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ergobaby omni360
Babybjorn one air
兩隻揹帶口碑都好好,但我唔知揀邊款比較好,麻煩大家幫幫手,最好有媽媽兩款都用過既比d意見我呀thanks

別墅

babybjorn 之前有D POST 話對BB 腰骨唔好
不過我有朋友用開話好好~

回覆 cocolai281 的帖子

Hicocolai281 ,購買BB揹帶時,適唔適合媽媽體型好緊要,可以見到實物可以摸到/試到就更好,媽媽亦主要留意能唔能夠好好承托BB頸部,容易清洗,透氣,可調節帶嘅長度等等,選擇返適合BB年齡嘅揹帶,跟產品指引使用,BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

BB未出世,但我腰骨唔太好未生前有腰椎盤突出
同埋今胎會係開刀

大宅

回覆 donutnut 的帖子

我第一胎有用過babybjorn,但係好舊款,係家姐留返比我,所以今胎唔知買邊款好

男爵府

回覆樓主:

ergobaby,我2款都用過,東方人體型一定係ergobaby比較岩,除非你身型有西方人咁高大就可以諗下babyjorn
cocolai281 發表於 19-5-17 18:33
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

BB未出世,但我腰骨唔太好未生前有腰椎盤突出

媽媽有冇用托腹帶舒緩腰背負擔和壓力? 孕期間荷爾蒙嘅轉變和胎兒成長,媽媽腰椎及背部都會承受好大的壓力,導致痛楚/坐骨神經痛, 多留意的坐姿,企太耐要休息/坐下,穿一些1吋至1吋半高的鞋子可減輕步行時痛楚,平日多做伸展(拉筋) 都有幫助。 另外,媽媽唔好連續使用揹帶超過一小時,加重腰背勞損,BB係揹帶太耐活動能力亦會受限制,如果要同BB 去幾個鐘街,都建議帶番BB車喇。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 love-momo 的帖子

多謝你既意見

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-20 12:46
媽媽有冇用托腹帶舒緩腰背負擔和壓力? 孕期間荷爾蒙嘅轉變和胎兒成長,媽媽腰椎及背部都會承受好大的壓力, ...
我有用托腹帶呀,宜家早晚都會拉一陣筋
因為有時候行唔都好似好重咁小小痛,我到時會盡量用bb車多d架,但落一陣街就想用揹帶,因為會湊住大女方便d.
cocolai281 發表於 19-5-20 18:56
我有用托腹帶呀,宜家早晚都會拉一陣筋
因為有時候行唔都好似好重咁小小痛,我到時會盡量用bb車多d架,但落 ...

媽媽繼續多D做拉筋,減少拎重物或者抱大囡囡,留意日常生活姿勢,避免增加左腰背壓力而導致痛楚,瞓覺時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰椎位置,短時間用揹帶都ok,媽媽加油

首頁

尾頁

跳至