想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Fsh高,擔心不能開針

大宅

R_P0505 發表於 19-5-18 07:22
Fsh高,擔心不能開針

fsh 由去年7 月15.2, 12.8, 8.8, 4.2 下降,由一開始甚麼也沒做及精神壓力大失眠,到係來所有嘢做齊,包括解決失眠,抒緩壓力,中醫,supplement
運動我一向有做,最好你一星期至少三次45 mins 帶氧運動

你fsh 幾多? 我fsh 高時,愛群比我開針。另外,我喺星加坡問兩個ivf 醫生,佢地都無fsh 高不準開針要求。佢地說會有方法去調整療程。我知hk 某些醫生fsh 高唔比開。

大宅

好媽媽勳章

yhyeung 發表於 19-5-18 07:49

fsh 由去年7 月15.2, 12.8, 8.8, 4.2 下降,由一開始甚麼也 ...

我Fsh 18.x,聽完你咁講我就放心了

大宅

R_P0505 發表於 19-5-18 08:08
我Fsh 18.x,聽完你咁講我就放心了

你平日大唔大壓力?

我覺得所有supplement 運動都係其次,失眠壓力大最傷身,所以我而家避免同人嗌交同個人唔好負面情緒唔開心或憂慮太多,盡可能樂觀開心d, hormome 會好d。

大宅

好媽媽勳章

yhyeung 發表於 19-5-18 08:11

你平日大唔大壓力?

我平時個人又無乜太大壓力,因為我個人都比較樂觀的,但而家好惆悵,唔知去邊度ivf好
同埋我係無乜時間去運動,同埋成日無食住家飯

大宅

R_P0505 發表於 19-5-18 08:16
我平時個人又無乜太大壓力,因為我個人都比較樂觀的,但而家好惆悵,唔知去邊度ivf好
同埋我係 ...

我都明,揀一間適合的機構對我們好重要,因為我們都沒有太多時間可以浪費。

因為我快將要移居外地,因此我未來在當地,還是繼續在台灣做ivf, 我都要做個決擇。由於不熟悉新的地方,而我也很趕時間,無太多時間去做資料搜查。只草草看了一些當地forum, 及post 了問一下意思,我就約了兩位醫生初診。因為我已ivf 了兩次,已知道了一些自己身體的情況,如胚胎質素,內膜薄的問題,問他們有甚麼方案,我就選擇了那個答得讓我比較安心那位醫生。其實真不知道有沒有選錯,不過有時命運就是這樣。

大宅

好媽媽勳章

yhyeung 發表於 19-5-18 08:43
我都明,揀一間適合的機構對我們好重要,因為我們都沒有太多時間可以浪費。

因為我快將要移居外地,因此 ...

你去到外地要重新適應生活,加上要去選擇當地陌生的醫療環境,會有點壓力,有時間便多點搜集資料,我而家都日睇夜睇,因為都決定下月去初診,會去幾間比較一下,不過呢d都要講彩數

大宅

R_P0505 發表於 19-5-18 08:48
你去到外地要重新適應生活,加上要去選擇當地陌生的醫療環境,會有點壓力,有時間便多點搜集資料,我而家 ...

係呀,其實多d 時間做資料搜集係好d, 但因為我超高齡,呢一兩年好關鍵,拖延過了42, 會成功率急劇下降得番幾個%, 所以我想盡快新cycle 去抽卵。因為喺我嘅處境,拖耐咗卵巢急促衰退仲大鑊。

大宅

好媽媽勳章

yhyeung 發表於 19-5-18 08:57

係呀,其實多d 時間做資料搜集係好d, 但因為我超高齡,呢一 ...

無錯呀,時間唔等人,要把握時間,好似我咁就係一個例子,卵巢功能急速衰退,所以我都好想速戰速決,一陣提早更年期就慘了

首頁

尾頁

跳至