自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

大宅

mandy952 發表於 19-5-20 13:26
每次考試有set目標嗎,我嗰個次次都要佢9字頭,佢就攞80幾,太低嘅話佢要接受更痛苦嘅後果,佢就會知驚
同 ...

呢個我承認,我份工係好難有時間陪小朋友,奈何現實歸現實,另一方面,返工反而令我放鬆D,同事,老細都好好,如果我唔返工我諗我崩潰了

其實佢科科9字頭,我都唔知點set 目標,只係覺得佢個態度令人好討厭,而且,而家好成績啫,上小五個個發力唔知點算

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 13:23
時間表試咗啦,唔work ,我都係一個星期比佢比操一㳄paper ,但佢都係hea 做㗎,其實我都肉赤㗎,兩舊水一 ...

因為你嘅態度比佢更緊張
教小朋友係不停試不放棄,不停loop!
而家先小四伱已經心痛到咁,點捱到中學?仲未計佢到時反叛期同情緖到。
你有冇真正hit 中佢弱點?靜心坐低,同佢set up 條件,話佢知後果。
仲有成績好,未知跌嘅痛,你與其自己忟,放手尢佢跌。
否則你硬食

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 11:17
佢係sen ,放心,我完全影響唔到佢,佢仍然自得其樂

Sen p.4家長報到,我個都係好似係仔仔咁,話佢就知,雨次唔會,對唔住,今次會比心機.....講完轉頭咪又係咁,我都成日提自己佢食得瞓得玩得無壓力唔係應該開心咩?但一到考測前我又忘記了,大家都要加油,我覺得同佢既良好關係勝過任何成績分數,我寧願佢讀書唔叻都唔想同佢關係疏離

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 13:31

呢個我承認,我份工係好難有時間陪小朋友,奈何現實歸現 ...

有9字頭就放手比佢試下喇,試一個考試,下年先呈分,有9字頭都唔會退得去邊,成績係靠平時學習同上堂表演吸收得黎,唔係單靠考試前溫幾日就拎到架

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 10:58
喊咗成晚,返到公司對眼腫哂,同事關心我一問,我又忍唔住係公司D眼淚停唔到咁流出嚟

我囝小三情況一樣,無抄答案,根本叫極唔做

大宅

stoc15 發表於 19-5-20 13:32
Sen p.4家長報到,我個都係好似係仔仔咁,話佢就知,雨次唔會,對唔住,今次會比心機.....講完轉頭咪又係 ...

請問你嗰個有冇沉迷玩電話/打機?
我可以唔push 佢成績,但佢態度丶價值觀令我好擔心,佢一沉迷好癲,令我聯想起嗰D比人偷咗虛擬武器丶虛擬貨幣就會去跳樓嗰D人

大宅

stoc15 發表於 19-5-20 13:34
有9字頭就放手比佢試下喇,試一個考試,下年先呈分,有9字頭都唔會退得去邊,成績係靠平時學習同上堂表演 ...

我而家就係決定咁,今次考試真係會放手,反正我已經冇哂其他辦法

琥珀宮

呢個我承認,我份工係好難有時間陪小朋友,奈何現實歸現 ...

科科9字頭,咁你仲想點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 13:37
我而家就係決定咁,今次考試真係會放手,反正我已經冇哂其他辦法

其實佢應該唔會失手得去邊,所以你都要放手,用D時間同佢建立關係仲好

珍珠宮

flowerlala 發表於 19-5-20 11:34
我有買哂零食飲品比佢溫,溫三十分鐘休息廿分鐘,自問唔算太過份吧?

你仔仔之前可以做到溫30分鐘休息廿分鐘?現在做吾到。你才生氣?其實有幾多個小朋友做到?

我個囡我都是要求溫三十分鐘休息三十分鐘,不過佢都是正式考試那幾天才做到。三次呈分試都有Band1A.

現在還有2個禮拜,佢有時溫30分鐘休30,有時45,有時追課外書個幾鐘,通常考試時期,才追書,彈下琴又會成個鐘。以前喜歡運動,反而大左靜左。星期六、日又要出街食,行一陣。

其實你要睇小朋友性格,有些受軟不受硬,我個囡亦不可以硬碰。只有自己知道佢能力再調節自己期望。

如英默,中默,溫書佢10分鐘可能等於其他人溫30分鐘,我就說服自己這些時間是她的,自己深呼吸再提她溫。

所以初小到現在,佢功課好快做完,溫書真是要提下。

davywm    發表於 19-5-20 14:06

琥珀宮

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 11:15
P4,真係冷靜晤到,D眼淚係控制唔到咁流出來

唔好咁勞氣啦,慢慢教

大宅

mandy952 發表於 19-5-20 13:39
科科9字頭,咁你仲想點?

呢個我反思中,真心想知係咪成績好就真係可以由佢?包括態度hea,唔誠實?

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

科科都9字頭仲管佢咁多做乜?由佢自由發揮把啦。

子爵府

虎到金來勳章

同小朋友溫書前要先練好自己EQ, 我的小朋友都要人陪佢溫, 鍾意D早溫, 少少咁溫, 佢話舒服好多喎, 而家仲鍾意我drop notes, 出題俾佢做, 佢溫書我出題, 佢休息我繼續做, 佢問過我: 寫咁多你唔辛苦既咩? 我話你態度正確, 肯用心, 幾攰都值得, 見佢咁上心, 我都有動力繼續咁做 。

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 11:14
之後我話你既然唔想我理你,我就放手唔理你,我唔介意你成績跌,你今次考試就靠自己吧!

但既然唔理,我係 ...

你呢種叫情感勒索 即係佢做唔到你要求你會收番你d愛(小朋友係咁諗) 同時亦暗示佢知你唔溫書就咩都無 ,要接受小朋友係忘性大 成日掛住玩,你講咁多大道理無咩用 你係想唔理考試就直接用行動表示 由佢仆一次 睇下佢點

否則你唔比佢食飯又唔比佢出街佢只會覺得你都唔愛我 而家細都識喊住求你 再大d青春期直頭唔理你 咁想我走我咪走

Ps仲有廿幾日考試 都唔爭在唔溫果兩日比我係你就請個補習同佢溫 溫左你放假陪佢玩 唔駛為左溫習你單方面發佢老脾

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 13:36
請問你嗰個有冇沉迷玩電話/打機?
我可以唔push 佢成績,但佢態度丶價值觀令我好擔心,佢一沉迷好癲,令我 ...

之前有沈迷,但有次做錯事,比我收起晒,而家無得再keep電話

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 13:44
呢個我反思中,真心想知係咪成績好就真係可以由佢?包括態度hea,唔誠實?
...

咁可以慢慢教 抄後面d答案好老實係你逼出黎 佢好驚你話佢做唔曬
你可能平時只集中湊個仔唔知其他小朋友 有d小四男仔直頭答案都不屑同你抄,唔做由你查 根本唔上心

我唔係讚成抄呢種行為 但你唔好加埋咁多個人情緒落去 你要以事論事 慢慢同佢講 同埋d答案頁要收埋
問下佢係咪一次過做二十題太多?不如減到做5題先 寧願佢做題數少明左個要點都好過做20題亂做呀

大宅

回覆樓主:

仲有 如果係男仔 好多時同佢出街玩 去完公園佢地溫書效率會高d 反而集中到30份鍾對住本書 相反女仔就傾向溫完至玩會有效率d

大宅

bbc2018 發表於 19-5-20 13:42
你仔仔之前可以做到溫30分鐘休息廿分鐘?現在做吾到。你才生氣?其實有幾多個小朋友做到?

我個囡我都是 ...

我好迷惘

佢喜歡打機,我話有溫好書有機打,但,佢又唔溫

我話,考第一就買遊戲機連game比佢,成個暑假可玩,佢好開心,但,完全唔見佢有為呢個目標努力

佢為咗打機可以講大話,可以偷偷摸摸,可以破壞我地之間嘅信仼,但,又唔努力去搵個正途令我比佢打機

軟丶硬我都試過,未搵到方法,你可以睇我舊PoST ,個個都係呻教仔。

我唔介意人話我唔識教,因為我真係唔識教,上來呻上來問學到好多,呻完情緒亦平伏返好多

Sorry 講到一舊舊

首頁
45678...15

尾頁

跳至