自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-5-22 17:26
近年只有越來越多,原本生果、菜無包裝都包裝埋

講需求減少只係將責任推卸俾買既人

我少買了、真係太誇張
其實好多水果同菜、包實更差、爛左都唔知、諗住超巿靚d點知仲衰

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你街市有人睇住見你摸多幾下就鬧人!超市邊有人睇住!你知d人買生果係要摸下鍊下係咁揀,上一手揀完下一手真係唔洗買所以呢d唔包唔得。

複式洋房

我都係盡量揀啲冇包裝嘅買... 拆又有排拆,又搞到咁鬼死多垃圾...
呢單新聞話百佳有啲分店試行少膠喎,有啲好奇,不過唔就腳。

https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190517/s00002/1558031080670/%E5%85%AD%E6%88%90%E4%BA%BA%E6%84%9F%E8%B6%85%E5%B8%82%E9%81%8E%E5%BA%A6%E5%8C%85%E8%A3%9D-%E7%99%BE%E4%BD%B33%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%88%86%E5%BA%97%E8%A9%A6%E8%A1%8C%E6%B8%9B%E5%A1%91

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小肥兔 發表於 19-5-22 17:32
是不是要求 政府立法? 如果係, 想法本末倒置了,。有時間睇下經濟學既書

還是你認為 人性 已倒退了, 要 ...

只是我個人認為最有效同最直接既方法。
好過只係呼籲

用家(超市)即時唔再購買包裝,唔再包裝。呢度一日不見既包裝,數量可能已經等如一整年呼籲下而減少既包裝。

1)超市唔會因應需求立即減少,佢永遠要提供比需要更多數量以應付不時之需

2)呼籲可能100個都未必有一個跟,真正實際減少左將幾多,計到嗎?

3)造得比需求多左超市就掉,咁簡單。

經濟學只會教你用價格控制需求,ps 中學至大學都讀econ!

提高包裝價格亦都係減少需求既方法之一。經濟學黎講

珍珠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 19-5-22 17:48
只是我個人認為最有效同最直接既方法。
好過只係呼籲

再深入d讀下, 經濟學有講 企業既社會責任, 與及 政府既干預及介入對經濟活動既影響

同樣, 市民自己既有責任

亂抛垃圾已有法例,。但仍見街上好多垃圾,何解? 其實經濟學 都有解釋呢個現狀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小肥兔 發表於 19-5-22 17:55
再深入d讀下, 經濟學有講 企業既社會責任, 與及 政府既干預及介入對經濟活動既影響

同樣, 市民自己既 ...

講責任唔係人人跟
政府干預人民行為都唔會淨係主要用呼籲
大部分都係法律

如果亂拋垃圾無立例禁止,除去有關法例,d人亂拋垃圾唔捉,你認為咁會少d垃圾?

珍珠宮

畀面勳章

littlefunpig 發表於 19-5-22 18:26
講責任唔係人人跟
政府干預人民行為都唔會淨係主要用呼籲
大部分都係法律

咁點解你又唔諗下, 亂抛垃圾 已經立咗法, 但依然有咁多人亂抛垃圾? 立法真的可以解決問題?

翡翠宮

小肥兔 發表於 19-5-22 18:38
咁點解你又唔諗下, 亂抛垃圾 已經立咗法, 但依然有咁多人亂抛垃圾? 立法真的可以解決問題?
...

咁你認為咩方法會比較有效呢?
唔立法用教育呼籲就解決到個問題?
如果即廢除法例,你覺得會無人亂拋垃圾?

男爵府

回覆樓主:

有時我都覺得好浪費,好多膠袋、包裝,所以如果時間許可,我多數去街市買生果、蔬菜

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至