論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

[勁無奈]工人印黎左4個月又話唔做!!

對上一個做左一年半跟住依個4個月又話唔做!

簽份合約只係保障D工人有工開..
我覺得對我地D僱主一D保障都無..
個工人剛做到第四個月一出糧就同c6講話唔做(寫信)

又話自己阿媽病要返去照顧佢..
跟住又話阿嬤成日鬧佢
其實阿嬤要返工晚上7點幾返到屋企都係對幾個鐘啫!咁都頂唔到
而且我地都知阿嬤真係比較暴躁
所以我成日叫C6都同佢心理輔導下
話D老人家係麻煩D

因為我返夜班的
日頭就算我係屋企我都唔多理佢既
佢搞掂D野後都比佢自由活動
都無釘住佢做野...

而尋晚又搵左Agent再搵翻譯同佢講
加多每月$500人工都話唔做

宜家D工人真係運吉架!!

子爵府

ho69591011 發表於 19-5-23 08:48

佢話亞媽病要返去,断你約

咁你寫信入境處投訴,懷疑工人辭工理由不真實,如入境處再收到工人work Visa application, 希望入境處慎重考慮工人之申請

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係玩C僱主

男爵府

細姐姐 發表於 19-5-23 08:57

咁你寫信入境處投訴,懷疑工人辭工理由不真實,如入境處再收到工人work Visa a ...

想問我自已寫信去入境處定比Agent幫我寫?

同埋幾多日內要寫去呀??

工人是20/5比辭職信的..

同埋個工人要還錢的最後一期是18/7
咁我要唔要理呢??

感謝

子爵府

ho69591011 發表於 19-5-23 09:30
想問我自已寫信去入境處定比Agent幫我寫?

同埋幾多日內要寫去呀??

梗系自己寫
唔使同agent 講

象牙宮

工人就是看雇主弱點來攻你的。
原因是什么。
你要她待你找到才能走。

我試過4个月想走,做了思想教育, 留下來。
13个月又找麻煩。 她說搵夠。再思想工作。我說你也要我找到人才走。
我就慢慢找。她做了22个月。

有工人累過冇工人。處理她好煩呀。
有工人非幸福事

我媽新工人,放勞動假。休息日要OT。加工資。
我地教育她凡事不是不勞而獲。付出才有得。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-5-23 10:47
原因是什么。
你要她待你找到才能走。

可以拖住佢咁耐咩??你個工人無追你咩??

但個工人已寫信話做到20/6

咁我就同佢講等我搵到新工人先比佢走得唔得架???

其實我都請左工人十年多
個個都完約走

就是對上一個和現在依個工人搞到我氹氹轉

大宅

如果日日都比人鬧都幾惡頂,你都解決下,唔係下個又係咁走

子爵府

細姐姐 發表於 19-5-23 08:57

咁你寫信入境處投訴,懷疑工人辭工理由不真實,如入境處再收到工人work Visa a ...

呢招冇用㗎, 印尼係一個極貪污嘅國家, 只要畀港幣兩三千蚊,就可以由政府發出一個全新嘅身份, 簡單嚟講假名,假年齡合法出境

點解我知, 因為Helper Choose呢個網,接觸過好多藉印尼姐姐, 見過兩三個姐姐都話自己嘅資料都唔係真實, 有個姐姐17歲扮22歲嚟香港打工, 寫佢37歲, 我一睇佢個樣就話佢冇可能咁老, 跟住佢自爆全部資料都係假, 仲話好多工人都係咁樣

子爵府

回覆 ho69591011 的帖子

我第三個工人就係做左3個月就話阿媽病左要返去照顧佢.
我同佢講可唔可以等到我新工人到佢先走..
佢有答應我... 佢信就寫做到7月, 但我後來同佢講將信改到9月, 佢都答應.. 只係間中問我走得未...
我就拖到我新姐姐到, 就即放佢走 , 最終做左7個月.

好可惜第四個工人失暈, 4個月就走左.

今晚去接第五個工人, 希望我唔好再咁黑仔....

男爵府

AWma 發表於 19-5-24 15:47
回覆 ho69591011 的帖子

想問如要求工人遲D先比佢走..
咁我地係咪要另外比多一個月人工佢??

請指教

子爵府

ho69591011 發表於 19-5-24 17:11

我無喎, 只要佢答應做到邊日, 就出糧出到邊日。

子爵府

ho69591011 發表於 19-5-24 17:11

子爵府

333s 發表於 19-5-23 10:47
原因是什么。
你要她待你找到才能走。

超同意有工人並不是幸福事

男爵府

AWma 發表於 19-5-24 21:24

其實依一招我都試過啦
就係對上一個工人就是他有姐姐在香港打過工
所以上一次又是用這個方法叫他遲啲走
他的姐姐就話要比多一個月有人工

如果唔俾就去搵領事館

總之..唔合他們心意就話會搵領事館

連agent都無佢地符

子爵府

ho69591011 發表於 19-5-24 23:34
其實依一招我都試過啦
就係對上一個工人就是他有姐姐在香港打過工
所以上一次又是用這個方法叫他遲啲走

咁你預新姐姐幾時到就叫佢幾時走。

禁止訪問

男爵府

我地諗住送走依個工人印後

唔再請住啦...

幾個月貨仔又話要走

又要比手續費..

有錢都唔係咁徙...

伯爵府

畀面勳章

我好明白你感受,我之前請工人睇住老人家,因為比較急所以當時請左個在香港完約的,但做左4個月就走,走時仲話要機票但唔返印尼,話要去馬來西亞的,我覺得奇所以問agent, 佢話我個印在網上識左個男人在馬來西亞,要飛去馬來西亞揾佢,之後揾另一個海外的,但做左一年又話要返印尼讀書,突然話走冇辦法唯有請左個斷約博一博,佢話係前僱主過左身所以斷約,點知仲快2個月又走,比過萬蚊agent fee咁攪法,香港僱主全冇任何保障,我都有去信入境處,佢地有覆我會再考慮批唔批佢再來。

首頁

尾頁

跳至