自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問知唔知中大宿舍,申請容易嗎? 是否第一年批咗畀你,第二年都要再抽過籤,唔一定再批到呢?有咩先決條件可以申請到或者大機會呢? 幫朋友個仔問, 有勞大家

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

要計分,住得遠,住個單位夠舊,單位面積細都有分,應該係只可以住一年。上莊就得。

wcpcelia    發表於 19-5-26 16:38

男爵府

依家咁慘?以前夠分就可以住。

珍珠宮

sukkiu 發表於 19-5-24 21:57
要計分,住得遠,住個單位夠舊,單位面積細都有分,應該係只可以住一年。上莊就得。 ...

是否越窮? or 沒屋企沒有自置單位就可以? 例如住緊公屋之旅

男爵府

可愛教主2 發表於 19-5-24 22:50
是否越窮? or 沒屋企沒有自置單位就可以? 例如住緊公屋之旅

緊係唔係啦,公屋係適當住所,同私樓無分別...

我識人(我的舊學生)一家三口住60尺割房,都係做埋家訪(其實無上樓,但查左好耐)先有第二年宿舍。

公屋,其實環境好理想~

子爵府

2024年龍年勳章

通常是四年一宿, 即是保證你4年內有一年可住, 除非你是海外生, 內地生, 証明到你香港無地方住. 邊一年住?學上面jm 話齋計分, 住址離校距離, 有無上莊, 有無學生會咁.

珍珠宮

睇你入邊個書院,有d4年1宿,有少部份書院可以4年必宿。呢d資料,學生報讀時會有途徑知道

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我表弟家住屯門,第1年有上莊,已有宿舍,唔肯定第2年係咪再計分,但佢好似仲住緊宿舍嘅,詳情要再問佢,或參考呢度申請宿舍cut off 分數

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

叫朋友細路自己問下師兄師姐就會知
請勿打招呼~

大宅

年年上莊!我住左四年
個個書院都唔同評分標準,我住屯門唔夠分,佢話我個地址有小巴直到上水喎⋯⋯要加埋上莊先夠分。

水晶宮

可愛教主2 發表於 19-5-24 21:45
請問知唔知中大宿舍,申請容易嗎? 是否第一年批咗畀你,第二年都要再抽過籤,唔一定再批到呢?有咩先決條 ...

每個院社都有啦同計分方法。 不過大致試都係計住屋類型, 屋企呎吋+人數(即密度),交通時間, 屋企與學校距離。

通常住係地鐵沿線可能會比較難。 因為用係交通時間上會短。

佢地會叫你係google map set屋企與學校2個地點, 時間(如到達學校9:00am), 就顯示出黎最短既交通時間。

每個部份都會佔計分裡面約干%。高分者先入住。 當時有某d職位(上莊)係必入或優先。
天空之城, 快樂之地

大宅

特別家庭情況or困難可以用特殊申請,eg 家居過份狹窄(要填屋企size同証明))家人有精神問題影響自己讀書等等。

有d 新書院係保証必宿直到grad,eg 善衡,有d書院就寫明成績優異(官網有寫明)必宿第一年加免學費,我幾年前就係因為呢個原因選聯合書院

yr one之後,就要靠距離同宿分,宿分就睇你有無貢獻學校,eg 上莊,大細長短莊各有唔同分,過左yr one相信已經會好多人教,唔洗擔心

中大住hall真係好美好好掛住

珍珠宮

Marians 發表於 19-5-25 01:24
通常是四年一宿, 即是保證你4年內有一年可住, 除非你是海外生, 內地生, 証明到你香港無地方住. 邊一年住? ...

上莊嘅意思係?
另外如果上莊同做學生會,係咪四年都有得住㗎?

珍珠宮

loved 發表於 19-5-25 01:33
睇你入邊個書院,有d4年1宿,有少部份書院可以4年必宿。呢d資料,學生報讀時會有途徑知道 ...

佢打算讀財務,会計學系,即係邊個書院?

珍珠宮

yipling62 發表於 19-5-25 14:49
特別家庭情況or困難可以用特殊申請,eg 家居過份狹窄(要填屋企size同証明))家人有精神問題影響自己讀書等 ...

題外話,請問choose書院,通常從哪一些角度考慮?我唔太清楚,可以講些給我聽嗎?

珍珠宮

可愛教主2 發表於 19-5-25 15:18
佢打算讀財務學係,即係邊個書院?
書院入學前要按自己喜好排次選擇,要面試睇下收吾收,或可能要抽籤,如選擇左,4年就係果個書院,其實佢本人應該知道,到時有好多師兄師姐教路,入到大學自己搞掂啦。

男爵府

書院位置唔同,例如祟基近港鐵站,
唔同書院,宿舍數量唔同。
如果你係體育校隊,又有分加
我當年係4個書院年代,
唔多清楚新書院情況,
不過有d 書院人數少d, 各書院情況唔同。
某d 書院冇咁多人揀,因為遠港鐵

子爵府

2024年龍年勳章

上莊, 即是做committee member, 有學系莊, 有書院莊, 因為有好多活動搞到好夜, 通常都有宿住。我個女year 1 上莊, 但因為我擔心無好飯食吾比, 所以每次活動好夜返, 最後一班火車走, 最後班巴士走, 結果我仲擔心。year 2, 無眼睇,一於住宿。

中大有9個學院, 基本上你選任何都可以, 但都有少少限制, 例如音樂系一定跟祟基college, 而4年4宿的多數是敬文書院或晨興書院。各書院都有不同規條, 如每月要最少一次一起食飯, 有round table dinner, or year end project. 各有特式, 叫你朋友的子女自已研究下啦

大宅

善衡新書院,有必宿,地點方便
可以試下申請
以我所知不同faculty 都有人入佐

大宅

可愛教主2 發表於 19-5-25 15:20
題外話,請問choose書院,通常從哪一些角度考慮?我唔太清楚,可以講些給我聽嗎?
...

1scholarship+exchange嘅分類/名額,有d書院額多但錢少,有d就相反
2.書院福利eg gym大唔大,新唔新
3.圖書館近唔近(方便溫書/借相關科目參考書,或者夜讀室)
4.有d書院canteen 及職員餐廳會offer 書院學生有折(例如和聲)
5.書院通識嘅分科亦各有特色,而且係必修
6. assembly次數(唔同書院 1個sem次數要求可以差好遠 eg 7次vs 4次)
7.書院越新,宿舍越新相對靚d,床墊都好訓d

結合左自己經驗同當年ocamp所知,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至