自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

要確認是否真的針對,直接搵校長傾傾

男爵府

CC1011 發表於 19-5-30 23:41
真唔好彩!中一遇到一位變態老師玩針對,常常找女兒來做 箭靶!令到個女情緒緊張好害怕。就算算我同佢一起 ...
我女小四有類似情況,我女係精英班考最尾個幾個,班主任覺得佢未夠勤力,上堂成日會話佢,久而久之,我女上佢堂就好緊張,老師又好鐘意叫佢答問題,佢緊張又答唔出(佢心係識答,但企起身老師望實佢,佢就講唔出口),老師又鬧佢,總之惡性循環,

家長日老師都有話佢呢樣唔得、果樣又唔得,(但亞女實質係有進步),佢有佢話,我有我聽,老師講完問我有冇問題,我話冇就禮貌地離開課室,我唔覺得我講幾句就可以改變佢對亞女睇法,我不如留番d口水鼓勵亞女

我不時同亞女講[老師唔係唔好,亦唔你你做得唔夠,只係老師既教學方法唔適合你],跟住我會讚佢有進步既地方,

到升五年班,我同學校申請去普通班,果個老師冇再教佢,我好開心,佢由初初都唔敢答問題,到舉半隻手,再舉直隻手,慢慢有番自信,

呢個學期就完,希望你女係下學年遇到個好老師,你多d鼓勵佢

水晶宮

Stella.b 發表於 19-5-31 01:17
好少老師咁得閒突登去針對學生㗎喎,佢地自己都忙到嘔
有無詳細描述呀?
...

你好彩, 好多老師將唔好情緒,就會發洩喺啲學生身上!

大宅

我中學都有試過同樣情況
仲要人生攻撃我咁d外觀上既問題!
果時真係好無助!

伯爵府

真唔好彩!中一遇到一位變態老師玩針對,常常找女兒來做 箭靶!令到個女情緒緊張好害怕。就算算我同佢一起 ...

我比較怕事而且
小朋友響學校做過D咩得罪老師好難講...
老師個人喜好感覺無法控制..

仲有1個月就升班
我會希望F2 唔會係佢教 就當無事
如果F2都係佢教, 咁我會去學校搵班主任同呢位老師, 加埋自己小朋友一齊開會傾.

男爵府

加入家長教師會,就會變佢怕你

禁止訪問

複式洋房

只好希望出年好彩D

男爵府

我讀中學都比家政老師針對,我都唔明白自己邊到得罪左佢,每次同我講野眼神都好凌厲,但對住男同學特別唔乖個D都唔會咁對佢地,佢心底裡係特別喜歡男孩子

子爵府

忍埋呢個月等考完試,先向校長投訴,無任何改善就投訴上教署。

我信有d 老師係心理變態。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Fion710 發表於 19-5-31 11:55
你好彩, 好多老師將唔好情緒,就會發洩喺啲學生身上!

你講得岩!多左好多情緒有問題既老師。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

直接同個老師傾

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

得番1個月就放暑假,會專心溫書,自己開解阿女,同阿女講,呢個世界上除左父母外,
無人有義務要對自己好(當然亦有好既人),希望出年唔會甘唔好彩又遇上個衰老師。
我仔以前都遇過衰老師,我一般會打番學校瞭解事情既,老師針對一次我就去瞭解一次,
老師都怕麻煩既,即系少左自己休息時間。
之後每年都幫阿仔去打4方小人,拿,我都唔想迷信,打完又work,我只得每年繼續打落去。

子爵府

唔知事情始末啦。。。。不過,都相信有好多變態老師 (以嫁唔出的女姑婆居多,唔係歧視呀,比例真係最多)。。。心情唔靚就攞學生黎發洩。。。。

不過,見你依家已經學期尾,忍埋呢個月啦,希望升班唔好再遇上呢D 變態老師

珍珠宮

王國教室勳章

我讀中學時試過個老師真係乜都針對我,我唔知原因呀,只記得好唔開心。你女都好,有媽媽支持。
我只係忍到佢第二年唔再教我

別墅

感謝大家!事件是由2018年12月開始,因為女兒上學已經有三個月,常常講班同學好多事非,又有啲唔讀書,好想轉校。剛好有個機會同佢副班主任講,可能小朋友剛剛升中一有啲唔習慣。誰知道這位老師又是中文科丶副班主任又是訓導在一月尾向全班同學講,寫在這班優點及缺點,來跟進我女兒事件!所以女兒好唔開心但沒有同我說。
過咗年假後這位老師又向全班同學講,這個星期所有同學午飯吃完都不能夠出課室,跟著同我女兒講事件因你而起由妳來點名,令其他同學不滿我女,起初我都不知情,但見個女情緒好緊張,就問她發生什麼事!所以她告知我。
當然我去同校長傾,而老師都承認了,咁!我都算數啦!但她不段在課堂上玩個女,常常話佢發夢,又話佢係VIP.

在最近又屈佢上課寫生日咭,又向全班講張咭to xxx, 其實她只是在file 內取張紙寫remarks 交工課,但其中一張格仔紙是寫咗happy birthday to xxx,就話佢,如果你老師在你前面個位罵人,你會當佢面寫的嗎?我在三問女兒真的沒有做,她説真的是沒有,但老師要佢寫自己在課堂上寫生日卡。其間女兒都找註校社工講唔開心不過沒有講全部事。

禁止訪問

侯爵府

回覆 CC1011 的帖子

如果你女兒讀得唔開心,有心理壓力,就考慮轉校吧,因為仲有五年咁長係中學渡過

侯爵府

回覆 CC1011 的帖子

如果你唔想轉校,就要女兒合作,每次發生任何事情,即時向你報告,你就即刻約見訓導主任了解,不厭其煩,最後佢會妥協掛

珍珠宮

回覆樓主:

無野可以做到,根據我過往經驗,一係轉校,一係忍,再唔係不斷扮病唔返學,逃避個老師。

首頁

尾頁

跳至