自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

別墅

Jasmine-4711 發表於 19-5-31 13:16
成個月點分身呀,一日番校A,翌日番校B,玩足一個月?

就是這樣,真是無奇不有

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 13:02
我都唔明有乜野咁自私?
我唔讀津校,已經起碼6年唔會用政府資源
我留位私校,不是直資,現在只係入表申請 ...

加油! 祝福你!

想叩就叩!叩得甲一,一定係超大獎!

聽日放榜,難免令人overreact唔好理其他人啦!

侯爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 13:12
有時在bk,呼吸也是錯

拿住一個私小 offer 去叩津校正常不過、自咩私、又吾係拿住幾個私小位吾放。大把拿住乙一去叩甲一、乙二去叩乙一添啦、又叫自私嗎
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

有私校在手就不用。無就先註派位那間津小再叩到有新offer 再轉

公爵府

SaBB 發表於 19-5-31 18:22
拿住一個私小 offer 去叩津校正常不過、自咩私、又吾係拿住幾個私小位吾放。大把拿住乙一去叩甲一、乙二去 ...

佢一開始話都諗住會讀有offer嗰間私小嘛, 咁走去叩官津又唔打算讀實俾人插㗎。點個原來講講下間私小後備嘅啫, 叩到甲一就放私小位咁又唔同講法。佢開頭唔講清楚咪俾人話自私囉, 人哋唔知原來"打算讀"係"當後備"咁意思嘛。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

直接去叩啦,註冊証交咗俾派位果間要拎返就麻煩㗎喇。
不過可能直接派到甲一呢

用戶要求終止服務

SaBB 發表於 19-5-31 18:22
拿住一個私小 offer 去叩津校正常不過、自咩私、又吾係拿住幾個私小位吾放。大把拿住乙一去叩甲一、乙二去 ...

都唔明無啦啦俾人屈我間私小係後備
我係叩門甲一,唔係已派去甲一
根本,甲一是bonus

如果我有間一津校收左注冊左,突然spcc 男拔女拔神校call waiting,唔通間津校又無啦啦變左係back up

用戶要求終止服務

hfl2000 發表於 19-5-31 18:40
不過可能直接派到甲一呢
...

明白了!
我初時以為如果不注冊津校,代表我之後都不可以讀津校

公爵府

牛年勳章

直接叩甲一

公爵府

回覆樓主:

就算有私小收咗, 如果甲一肯收而又會讀, 咁叩甲一好正常吖~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

南丁媽咪 發表於 19-5-31 18:44
明白了!

點會! 張註冊証在你手, 如果真係叩門成功, 仲唔駛浪費時間去拎返添!
放下自在

用戶要求終止服務

Happybabyhbb 發表於 19-5-31 17:57
加油! 祝福你!

想叩就叩!叩得甲一,一定係超大獎!

我平常心,本身不打算大抽獎添,朋友話咪抽下甲一,反正係我權利,私校又俾,咪申請囉。我自己prefer私小添,係c6心儀甲一,咁交俾個天啦

初時我都以為自己寫得唔好,但見根本大部份人都明,其實唔使一開波就話人自私,冇同理心,不過,一隻手指指住人,三隻指住自己嘛。在BK係咁架喇。不用上心。

用戶要求終止服務

hfl2000 發表於 19-5-31 18:40
不過可能直接派到甲一呢
...

甲一咁少位,冇咩可能喇,邊會咁好彩
預左冇,係c6話去叩下

子爵府

好媽媽勳章

南丁媽咪 發表於 19-5-31 18:54
甲一咁少位,冇咩可能喇,邊會咁好彩
預左冇,係c6話去叩下

如果你吾去注册。政府會否當你放棄津校位。即是,註冊證過期作廢。當放棄
之後你扣到津,那註冊証巳沒有用。政府不留位给你

侯爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 18:44
明白了!

6月4-5日係去派俾你果間學校註冊,如果你唔去/無聯絡學校另作安排,即係放棄該學校既派位,而唔係放棄全港津小學位呀當然如果係直接派到甲一就一定係要果2日去註冊啦。私小不用收註冊証的。

用戶要求終止服務

pipip929 發表於 19-5-31 19:03
如果你吾去注册。政府會否當你放棄津校位。即是,註冊證過期作廢。當放棄
之後你扣到津,那註冊証巳沒有用 ...

Exactly我就有呢個concern!!!
即係我點都要注冊派位學校

用戶要求終止服務

hfl2000 發表於 19-5-31 19:04
6月4-5日係去派俾你果間學校註冊,如果你唔去/無聯絡學校另作安排,即係放棄該學校既派位,而唔係放棄全港 ...

上一個留言唔係咁講
我就係以為要注冊,先有張注冊証

侯爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 19:06
上一個留言唔係咁講
我就係以為要注冊,先有張注冊証
...

點會呀註冊証係去指定既統一派位中心拎咗,然後先至去派到既學校辦理註冊喎。jm你要做多d功課啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pipip929 發表於 19-5-31 19:03
之後你扣到津,那註冊証巳沒有用 ...

笑死我! 註冊証會過期
放下自在

珍珠宮

2018復活節勳章

南丁媽咪 發表於 19-5-31 13:09
私校下星期交大訂confirm 學位,
叩門可以玩到八月

俾我一定會照交私校大訂,有個保障嘛,到真係叩到甲一,都係蝕私校嗰邊大訂啫,就算叩唔到甲一起碼都試咗,無悔。

首頁
23456...9

尾頁

跳至