自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 19:35
咁如果我中乙一,也註冊冊了,突然八月未spcc男女拔神校都call waiting我又accept,咁乙一又係back up?定 ...

唔好理佢喇, 自己理解錯仲一開口就鬧人, 之後發現鬧錯人連sorry 都冇句,人地唔理佢 仲不停講講講, 話人地講得唔清楚所以先令到佢誤會左鬧錯人, 世界上真係乜人都有

樓主, 做好自己就夠了, 唔好為唔關事的人和事影響自己心情

用戶要求終止服務

bbsonyy 發表於 19-5-31 19:28
樓主, 我覺得你一開始就寫得好清楚,無謂既言論唔好放上心

祝你小朋友搵到最合適的學校, 加油

唔緊要,人人理解能力不同,有人先入為主,有人出口先閙,不會上心。

男爵府

十分鐘 發表於 19-5-31 19:37
真心比意見,如果甲一就即注冊,乙一也注冊。中寶唔謂浪費時間,真接叩
...

中乙一如果都係去私小, 就連乙一都唔駛注冊了

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SaBB 發表於 19-5-31 19:13
我有2 個朋友都抱住咁既心態、點知真係中甲一、show 埋註冊証比我睇、其中一個中喇x 佢仲住大 ...

誇區中甲一真係好開心

瑪瑙宮

bbsonyy 發表於 19-5-31 19:41
中乙一如果都係去私小, 就連乙一都唔駛注冊了

咁其實都可以唔使填乙部

用戶要求終止服務

bbsonyy 發表於 19-5-31 19:39
唔好理佢喇, 自己理解錯仲一開口就鬧人, 之後發現鬧錯人連sorry 都冇句,人地唔理佢 仲不停講講講, 話 ...

其實我已經知道答案,多謝大家。
係,自己衰又回應,只會沒完沒了。

祝大家等放榜的jm馬到功成,今晚放鬆心情

用戶要求終止服務

Pollyowen 發表於 19-5-31 19:43
咁其實都可以唔使填乙部

其實我本身真係冇填架!!
去到有個老師好好心,話其實你唔填,都會派一間俾你。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實我睇#1已經清楚明白樓主想問乜喎...可能有d jm唔熟私校&派位之間既程序先至引起誤會啫
樓主你如果留位私校既話,記得要問清楚私校要唔要收你張註冊証、要唔要你簽d咩賠償條款啊(假如日後你唔讀的話)

用戶要求終止服務

我有2 個朋友都抱住咁既心態、點知真係中甲一、show 埋註冊証比我睇、其中一個中喇x 佢仲住大 ...

真架
真係好lucky!!

琥珀宮

南丁媽咪 發表於 19-5-31 06:47
本身已有私校offer,都打算讀,會去交大訂。
C6話都會試下去叩甲一,
咁我要唔要都先去已派位的津校註冊?

祝你抽到甲 一,唔洗扣門

我仔當年註冊咗直資,無得玩抽獎,我都係放榜後扣到一條龍

禁止訪問

瑪瑙宮

南丁媽咪 發表於 19-5-31 19:46
其實我本身真係冇填架!!
去到有個老師好好心,話其實你唔填,都會派一間俾你。
...

咁一定會有一間派剩的俾你

子爵府

親子王國15週年勳章

我中甲一油尖旺女校

公爵府

大家冷靜d,樓主唔識問下姐,祝各位派到心儀小學

公爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 19:35

咁如果我中乙一,也註冊了,突然八月尾spcc男女拔神校都ca ...

你理解唔到我講咩呀! 你連標題都係"打算讀私校", 咁咩叫"打算讀"呀? 打算做嘅嘢唔係expected咩? 我一直一直講話你表達得唔清唔楚, 唔係話你自己霸學位(當我知道原來你心儀甲一嗰間), 再加上有jm幫你詮釋咗"唔入甲一就讀私校"先係你真正意願, 而唔係"都諗住讀私校㗎喇, 老公話'試'埋叩甲一啦", 之後有冇人再話你自私吖? 但你當初表達"打算讀私校亦已收", 如果呢個係你真心想嘅, 目標已達, 咁大抽獎就唔關你事啦。所以第一版包括我嘅jm會咁話你。我都以為我誤會你, 但我俾你標題同一開始講嘅俾出面啲人睇, 佢哋都睇唔出你原來心儀甲一多過私小。

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 13:12
有時在bk,呼吸也是錯

可能有部分JM誤會左你意思唧, 唔好上心

公爵府

molasses 發表於 19-5-31 20:57
你理解唔到我講咩呀! 你連標題都係"打算讀私校", 咁咩叫"打算讀"呀? 打算做嘅嘢唔係expected咩? 我一直一 ...

再拷落去都唔知講到何年何月, 總之我想表達嘅: 你若打算疊埋心水讀己收你嘅私小, 就無謂叩其他。但如果你唔一定想讀私小, 始終心儀甲一嘅, 咁你就去馬叩門。因為你nothing to lose! 祝你小朋友成功啦!

講最後一次, 我唔係話你手揸私小叩心儀官津有問題, 而係當初以為你話你都諗住讀私小, 唔係有心讀官津就無謂叩。前者非常正常, 當年我都有咁鋪排; 後者就係自私行為。 明唔明?

用戶要求終止服務

Fishbbmama 發表於 19-5-31 21:02
可能有部分JM誤會左你意思唧, 唔好上心

誤會唔緊要,但唔使一開口叫人唔好做自私父母,仲俾人話xx痕

冇上心,自己唔好彩俾人咬住唔放。好彩見之後好多人根本明白,嚇到我以為最初自己講左乜

用戶要求終止服務

mmpo 發表於 19-5-31 20:53
大家冷靜d,樓主唔識問下姐,祝各位派到心儀小學

係囉,唔識問下,以為最多咩人話冇做功課無知
無啦啦都俾人一口話自私xx痕

其實我有私校offer啫,又冇曬命,又冇話自己霸住十個學位。去叩一個門啫都自私

要講,中乙二叩乙一夠自私,中自行又叩門咪仲自私

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-5-31 21:08
誤會唔緊要,但唔使一開口叫人唔好做自私父母,仲俾人話xx痕

冇上心,自己唔好彩俾人咬住唔放。 ...

可能聽日派彩, 個個都好緊張, 所以對呢個議題特別sensitive , 總之唔駛理其他人, 祝你成功

首頁
45678...9

尾頁

跳至